Baharın habercisi olarak da bilinen Papatyalar, bahar sonlarında yoğun güneşin ve ılıman iklimin sayesinde hızlı bir şekilde çiçek açtığından Mart ayından itibaren ekim yapılabilir. Dış mekanda Papatya yetiştirilmesi Mart başında Papatya tohumlarının ekilmesiyle başlar ve takip eden dönemde de bitki hızlı bir büyüme sürecine girer. Çok ince bir tohum yapısına sahip olan Papatya’nın araziye çok sık bir biçimde ekilmemesi gerekir. İnce tohumların çabuk filizlenebilmesi ve bitkinin ergen hale daha hızlı gelebilmesi için aralıklı ekim yapılması gerekir. Papatya’nın bir diğer özelliği de, ince tohumların üzerine toprak atılmadan ekilmesi gerektiğidir.
Papatya tohumları üzeri açık kalacak şekilde ekilir ve hafifçe bastırıldıktan sonra ilk suyu verilir. Tohumun ekilmesi esnasında fazla basınç uygulanması filizlenme işleminin gerçekleşememesine neden olabileceğinden, bastırılma işlemine dikkat edilmesi gerekir. Papatya ekimi esnasında aralıklı ekim yapılmaması, tohumların üzerinin kalın bir toprak tabakasıyla örtülmesi veya toprağın fazla bastırılarak sertleştirilmesi gibi durumlarda eyreltme işlemi uygulanarak bitkinin daha sağlıklı bir şekilde gelişmesi sağlanabilir. Bu tür durumlar Papatyaların çok cılız bir şekilde gelişmesine veya hiç gelişmemesine neden olduğu gibi bitkinin çok uzayarak yapısının bozulmasına da sebep olabilmektedir.
Papatya toprağı seçiminde toprağın hafif bir oranda killi olmasına da dikkat edilmesi gerekir. Serada bahar başında yapılan ekimler öncesinde toprağın havalandırılması, bitkinin daha hızlı gelişmesini sağlayacaktır. Papatya killi toprak haricinde kireçli toprakları da seven bir bitkidir ancak topraktaki kireç oranın da çok fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Çiçekleri uzun saplı olduğu için güneş ile arası çok iyi olan bir bitki olan Papatya, açık alanların dışında bordür bitkisi olarak da yetiştirilebilir. Yabani Papatyaların boyları 15-30 santim arasında olmasına rağmen günümüzde kültür ortamında üretilen bazı bodur türleri de bulunmaktadır.
Yorum Ekle