Sepet Sayfası

Budama Hakkında Herşey! Budama Nasıl Yapılır?

Kasım 2024

Budama Hakkında Herşey! Budama Nasıl Yapılır?

BUDAMA Nedir?

Almanca;Ausholzen, Ausästen, Beschneiden Fransızca; Taille, emendageİngilizce; Pruning, lopping, trimming

Odunlaşmış bitkilerde kırık, ezik, hastalık, sık ve eğri büyümekte olan dallar budanarak ağaçlara düzgün şekiller verilir. Meyve ağaçlarında kaliteli çiçek açmasını ve meyve alınmasını etkiler. Bahçelerdeki süs ağaç ve çalılarının Budama Makası ile şekilleri ve güzellikleri muhafaza edilir.

Bahçe bakımında kullanılan yüksek kaliteli ve ergonomik budama makası, hassas kesimler için ideal bir tercihtir.
Bahçe bakımında kullanılan yüksek kaliteli ve ergonomik budama makası, hassas kesimler için ideal bir tercihtir.

Genç meyve ağaçları, taçsız olarak düz bir fidan hâlinde dikilir. İlk yıllar, gövdeden çıkan yan dallara dokunulmaz. Sadece, kök boğazından çıkan sürgünler temizlenir. Ağaç çeşidine göre; şeftali ve kayısılarda ikinci, elma ve armutlarda ise üçüncü yıl şekil verme budaması yapılır. Meyve ağaçlarının alçak boylu ve kısa dallı olmaları erken ve bol meyve verimini etkiler. Dallar enliliğine büyümeli (uzayıp gitmemeli)dir. Alçak boylu meyve ağaçlarında bakım ve meyve toplama kolay olur. Budama ile terbiye edilmiş meyve ağaçları; alçak yapılı, 3-5 ana dallı, tacın alt tarafı bol yapraklı ve meyve dallı olur. Gençleştirme budaması, ağaçlarda yeniden kuvvetle sürgünler meydana getirerek yeni bir taç teşkil edilmesi için yapılır. Böylece, ağaçta verim yeniden arttırılacağı gibi, meyvelerin de kaliteleri yükseltilmiş olur. İhtiyarlamış ve ölmeye yüz tutmuş ağaçlarda gençleştirme budaması yapılmaz. Gençleştirmede meyve türlerinin budamaya karşı dayanma dereceleri de göz önünde bulundurulur. Zeytin ağacı budamaya karşı en fazla dayanıklı olandır. Bunu dayanma derecelerine göre; armut, erik, elma, şeftali, kayısı, dut ve kiraz ağaçları sırayla takip eder.


Düzgün bir taç budaması yapıldıktan sonra, iyi bir toprak işlemesi, sulama ve gübreleme ile yeter miktarda meyve dal ve dalcıklarının meydana gelmesine yardımcı olunmalıdır.

Yaz budaması: Kış budamasından sonra, ağaçların yaşlı kısımlarında budanan yerlerin kenarlarından, lüzumsuz sürgünler çıkabilir. Yaz başlarında bu lüzumsuz sürgünleri kesmek veya kısaltmak icab eder. Bu suretle ağaçlarda kuvvet israfı önlenmiş olur.


BUDAMA NE ZAMAN YAPILIR?


Akçaağaç, Huş, Ceviz, Yalancı Akasya ve Kızılağaç türleri, Kavaklar yaralan kanayan (akan) ağaçlar olduklarından ilkbaharda budanmamalı, yaz veya sonbaharda budanmalıdır.

Ardıç, Şimşir, Servi ve Yalancı Serviler bütün mevsim boyunca büyümeye devam ettiklerinden budama zamanı yıl boyunca olabilir. Bununla beraber bunlar da Haziran, Temmuz ayları hatta Ağustos'a kadar budanabilir...

Oya Ağacı gibi türlerde ise budama ağaçlar sürmeden kışın veya erken ilkbaharda yapılmalıdır. Aksi halde o yıl açacak çiçeklerin tomurcukları da budamada alınmış olur ve ağaç o yıl çiçek açmaz

.BUDAMA SONRASI İŞLEMLER


Budama sonrasında ağaçlar tahrik olurlar ve hayatiyeti devam etmek için kök sistemindeki besin elementlerini harcamak maksadıyla bol sürgün verirler.

Budama eğer tepe tacında yapılmış ise budama sonrası bakım önlemleri 2-3 yıl sürmelidir. Koruyucu macunlar 3-4 yıl boyunca yara yüzenini korumaktadır. Ancak su ve kök sürgünleri devamlı suretle kontrol edilmelidir. 

Meyve Ağaçları Neden Budanır?

Budama yapılmayan ağaçlarda;

Fazla verim nedeniyle dallar kırılır,

Sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz,

Periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür

Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlar için yapılır.

Ağaçlara istenilen şekli vermek.

Ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek.

Periyodisitenin (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) etkisini azaltmak.

Dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak. 

Ne Zaman Budama Yapılmalıdır?

Kışları çok soğuk geçen bölgelerde ise budama yerlerinin soğuktan zarar görmemeleri için budamayı soğuklar geçtikten sonra; fakat ağaçlar uyanmadan önce yapmalıdır.

Meyve ağaçlarının budanma şekli, meyve tür ve çeşidine, ağaçların yaşına, toprak ve iklim koşullarına, budamadan beklenen amaca ve ağacın gelişme gücüne göre değişir. Bu nedenle her meyve tür ve çeşidinin değişik iklim ve toprak koşullarındaki gelişme gücünün ve bunların budamaya karşı gösterdiği tepkilerin iyi bilinmesi gerekir. Ayrıca dalların kesilmesi, bırakılacak ve kesilecek dalların iyi seçilmesi konusundaki genel kuralların da bilinmesi zorunludur. Bazı kurallar aşağıda sıralanmıştır.

Bitkilerinizi sağlıklı ve gür yetiştirmek için budama çok önemli! Fidanistanbul'un uzman ekibi tarafından hazırlanan bu kapsamlı budama rehberi ile bitkilerinize nasıl özen göstereceğinizi öğrenin. 
Bitkilerinizi sağlıklı ve gür yetiştirmek için budama çok önemli! Fidanistanbul'un uzman ekibi tarafından hazırlanan bu kapsamlı budama rehberi ile bitkilerinize nasıl özen göstereceğinizi öğrenin. 

1Kuvvetli gelişen ağaçlarda veya dallarda az kesim yapılmalı, zayıf gelişenlerde ise fazla kesim yapmalıdır

Zayıf gelişen dalların gelişmesini artırmak için açıları daraltılmalı, kuvvetli gelişen dalların gelişmesini azaltmak için ise dallar eğilerek açıları genişletilmelidir.

Şekil oluşturma amacıyla ana dalların açılarının düzenlenmesinde ana dalların gövde ile açıları 45-60 olmalıdır. Bu işlem yaz aylarında da yapılabilir.

Budanan yerlerde tırnak veya budak bırakılmamalıdır.

Kalın dal kesimlerinde mutlaka yük alma işlemi yapılmalıdır. Bu sayede kabuk veya dal yarılmaları önlenmiş olur. Yara yerleri aşı macunu veya kara boya ile kapatılmalıdır.

Dal kesimleri bir yan dalın veya gözün hemen üzerinden gözün veya dalın aksi yönüne doğru hafif meyilli olarak yapılmalıdır.

Budama Şekilleri Nelerdir?

Şekil Budaması

Bir meyve ağacından en yüksek verimi alabilmek için ana dalların iyi oluşturulması yanında yardımcı dalların da düzenli seçilmesi gerekir. Genellikle genç ağaçlar kuvvetli ve uzun sürgünler meydana getirirler. Ana dalı oluşturacak bu sürgünler üzerinde yardımcı (tali) dalların meydana gelmesi için dalların uçları kesilmelidir. Bilhassa yan dal vermeyen meyve tür ve çeşitlerinde bu çok önemlidir. 80-100 cm ve daha uzun sürgün veren genç ağaçlarda dalların uçları alınmadığında istenilen yönde ve sayıda tali dallar oluşmayacağı için ilerde ana dallar üzerinde boşluklar meydana gelir. Bu da ağaçtan genelde daha az meyve alınmasına neden olur.

Mahsul Budaması

Budama sonucunda ağaçta bırakılacak en uç dallar veya gözler daha öncede belirtildiği gibi tacın dışına doğru bakmalı, diğer dallar ise ağacın boşluklarını doldurmalı ve güneş görebilmelidir. Kalın dallar üzerinde bulunan küçük meyve dalları çok sık değillerse kesilmemelidir. Böylece ağaç tacının maksimum hacminden yararlanılarak verim artırılabilir.

Mahsul budamasında meyve dallarının uzunluğu iri meyveli şeftali, elma ve armut gibi meyve türlerinde en fazla 40 cm kadar olmalıdır. Zayıf dallar daha kısa, kuvvetli dallar daha uzun bırakılmalıdır. Bir yıllık uzun bir dalın ucu kesilmeden bırakılırsa, üzerinde meydana gelen fazla sayıdaki meyve, dalın kırılmasına neden olabilir. Ayrıca böyle dallar yeterli uzunlukta yeni sürgün veremezler. Bilhassa şeftali ağaçlarında daha sonraki yıllar verimde azalma ve ağacın gelişmesinde zayıflama görülür. Mahsul budaması sonucunda ağaç hem o yıl yeterli ürün vermeli, hem de daha sonraki yıllarda verim verecek yeni sürgünler oluşturmalıdır. Bir dalın hem meyve vermesi ve hem de yeni sürgün oluşturması o dalın ortalama üçte birini (1/3’ünü) kesmekle sağlanabilir. Daha fazla kesim meyvenin az olmasına, fakat sürgünlerin kuvvetli gelişmesine, az kesim ise meyvenin çok olmasına ve sürgünlerin zayıf gelişmesine neden olur. Ortalama 30 cm’den kısa olan meyve dallarında genellikle uç alma işlemi yapılmamalıdır.

Meyve ağaçları yaşlandıkça genellikle verimi fazlalaşır ve sürgün gelişmesi zayıflar. Bu tür bir gelişmenin uzun süre devam etmesi, zamanla verimin de azalmasına neden olur. İyi, kaliteli ve her yıl düzenli meyve elde etmek, ancak ağaç fizyolojik dengede olduğu zaman mümkündür. Yaşlı ağaçlarda diğer bakım tedbirleri yanında, ağaçta yapılacak kalın dal kesimleri yani gençleştirme budaması da ağacın verimini ve sürgün gelişmesini dengeler. Bazı meyve türleri çok kalın dal keserek ağacı gençleştirmeye karşı zamk çıkarma, kuruma gibi olumsuz tepki gösterirler. Bu gruba giren erik, kiraz, vişne, kayısı, şeftali ve badem gibi meyve türlerinde geçleştirme budaması, daha genç ve ince dalları keserek yapılmalıdır. Elma, armut, zeytin, ayva ve turunçgiller gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması başarıyla uygulanır.

Budayıcı budama sırasında aşağıda belirtilen konulara dikkat etmelidir.

Ağacın gelişme gücünü, meyve dallarındaki çiçek tomurcuğunun miktarını budamaya etkili olabilecek diğer faktörleri Başka bir ifade ile budayıcı ağacı iyi tanımalı ve onun kesime karşı göstereceği tepkiyi, dolayısıyla kesimin verime ve meyve kalitesine etkilerini iyi tahmin edebilmelidir.

Budama sonunda çıkan budama artıkları ve bahçe kenarlarındaki çalılıklar, kuru bitki parçaları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yeridir. Meyve ağaçlarına ve ürünlerine zarar veren bu hastalık ve zararlıların çoğalmaması için bu artıklar yakılmalı veya bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Budama sonunda meyve ağaçlarında kış ilaçlamalarının da yapılması zorunludur.



Süper Fırsatlar
Sınırlı süreli %50 indirim
Image

Elma Fidanı Galaval 120 cm Saksıda

5
%11₺ 650,00
₺ 579,00
Image

Bonsai için Sabin Ardıcı Juniperus sabina Tamariscifolia Saksıda

5
%52₺ 520,00
₺ 249,00
Image

Kapadokya Saksı Beyaz Renk 1.4 Litre

5
%28₺ 220,00
₺ 159,00
Image

Lüks Saksı Beyaz Renk 1,7 Litre

5
%19₺ 270,00
₺ 219,00
Image

Alaska Badem Fidanı NONPARELLE NONPAREİL

0
%11₺ 650,00
₺ 579,00
Image

Palmiye Ağacı Tüylü Palmiye Chamaerops excelsa 20 40 cm Saksıda

4.5
%22₺ 740,00
₺ 579,00
Image

Siyah Renk Norveç Yosunu 40 gram Paketli

0
%23₺ 640,00
₺ 490,00
Image

Erik Fidanı Black Splendor 4 Yaş Saksıda

5
%20₺ 1.830,00
₺ 1.459,00
Image

Fidanistanbul Orkide Toprağı 3 Litre

5
%43₺ 280,00
₺ 159,00
Image

Kiraz Fidanı VAN 120 cm Açık Köklü

5
%15₺ 690,00
₺ 589,00
Image

Difenbahya Çiçeği Küçük Beyaz Yapraklı Dieffenbachia Camilla 20 40 cm Saksıda

5
%24₺ 680,00
₺ 519,00
Image

Çin Aster Çiçeği Karışık Renk Çiçek Tohumu 40 Adet

5
%20₺ 260,00
₺ 209,00
Image

Kayık Aranjman Saksı Fuşya Renk 3.25 Litre

5
%34₺ 240,00
₺ 159,00
Image

Ceviz Fidanı YALOVA 4 60 cm Açık Köklü

5
%23₺ 750,00
₺ 579,00
Image

Damlama Saksı Sulama Aparatı

5
%26₺ 160,00
₺ 119,00
Image

Doğal Dekoratif Taş Flat Pebble 10 16 cm 12.5 Kilo

5
%49₺ 620,00
₺ 319,00
Image

Şeftali Fidanı 4 Yaş Saksıda

5
%29₺ 1.720,00
₺ 1.229,00
Image

Dik Gravilla Çalısı Grevillea juniperina Molonglo 4 Yaş Saksıda

5
%39₺ 1.300,00
₺ 799,00
Image

Elma Fidanı Rose Glow 3 Yaş 120 cm Saksıda

5
%28₺ 1.260,00
₺ 909,00
Image

Porsuk Ağacı Taxus baccata Fastigiata 20 40 cm

5
%40₺ 680,00
₺ 409,00
Büyük Koleksiyonlar
Size özel en iyi bitki listelerini inceleyin

Diğer Eğitimler

Bakmadan Çıkma

Image

Üvez Fidanı Kuş Üvezi Sorbus aucuparia 120 cm Saksıda

5
%2₺ 580,00
₺ 569,00
Image

Kırmızı Çiçekli Bahar Dalı Chaenomeles japonica 40 50 cm Saksıda

5
%26₺ 590,00
₺ 439,00
Image

Doğal Dekoratif Taş White Angel 2 4 cm 12 5 Kilo

5
%14₺ 670,00
₺ 579,00
Image

19x19 mm Yapışkanlı Kroşe 5 Adet

5
%19₺ 110,00
₺ 89,00
Image

Taflan Bitkisi Yuvarlak Yapraklı Alacalı Euonymus japonicus Bravo 20 25 cm

5
%20₺ 260,00
₺ 209,00
Image

Doğal Dekoratif Taş Yellow Chipping 3 8 ml 25 Kilo

5
%41₺ 1.500,00
₺ 889,00
Image

Oval Yapraklı Kurtbağı Fidanı Ligustrum ovalifolium green Diamond 80 100 cm Saksıda

5
%17₺ 350,00
₺ 289,00
Image

Sarmaşık Gül Fidanı Turuncu Rosa rampicanti Orange 120 cm Büyük Yaş Saksıda

5
%13₺ 1.040,00
₺ 909,00
Image

Kestane Fidanı PROMOSYON

5
%29₺ 800,00
₺ 569,00
Image

Biber Çetinel 150 Tohumu Paket 10 gram

5
%26₺ 160,00
₺ 119,00
Image

Ceviz Fidanı Fernor 120 cm 3 Yaş Saksıda

5
%18₺ 1.140,00
₺ 939,00
Image

Kayısı Fidanı Aurora 120 cm Açık Köklü

5
%31₺ 750,00
₺ 519,00
Image

Aşısız Ceviz Fidanı 40 60 cm Saksıda

5
%12₺ 410,00
₺ 359,00
Image

Alaska Ayva Fidanı EŞME

0
%56₺ 650,00
₺ 289,00
Image

Kıvırcık Arap Saçı Dikim Kiti Papatya Saksı

0
₺ 290,00
Image

İthal Armut Fidanı Williams 120 cm Saksıda

4.5
%31₺ 1.000,00
₺ 689,00
Image

Orkide Saksısı Şeffaf Kristal Beyaz Renk 1.4 Litre

5
%11₺ 390,00
₺ 349,00
Image

Armut Fidanı Red Williams 120 cm 4 yaş Saksıda

5
%21₺ 1.830,00
₺ 1.439,00
Image

Sarı Taş 0 2 cm Paketli 1 Kilo

5
%32₺ 130,00
₺ 89,00
Image

Safir Saksı Mavi 0.8 Litre

5
%31₺ 390,00
₺ 269,00