Sepet Sayfası

Budama Hakkında Herşey! Budama Nasıl Yapılır?

Kasım 2024

Budama Hakkında Herşey! Budama Nasıl Yapılır?

BUDAMA Nedir?

Almanca;Ausholzen, Ausästen, Beschneiden Fransızca; Taille, emendageİngilizce; Pruning, lopping, trimming

Odunlaşmış bitkilerde kırık, ezik, hastalık, sık ve eğri büyümekte olan dallar budanarak ağaçlara düzgün şekiller verilir. Meyve ağaçlarında kaliteli çiçek açmasını ve meyve alınmasını etkiler. Bahçelerdeki süs ağaç ve çalılarının Budama Makası ile şekilleri ve güzellikleri muhafaza edilir.

Bahçe bakımında kullanılan yüksek kaliteli ve ergonomik budama makası, hassas kesimler için ideal bir tercihtir.
Bahçe bakımında kullanılan yüksek kaliteli ve ergonomik budama makası, hassas kesimler için ideal bir tercihtir.

Genç meyve ağaçları, taçsız olarak düz bir fidan hâlinde dikilir. İlk yıllar, gövdeden çıkan yan dallara dokunulmaz. Sadece, kök boğazından çıkan sürgünler temizlenir. Ağaç çeşidine göre; şeftali ve kayısılarda ikinci, elma ve armutlarda ise üçüncü yıl şekil verme budaması yapılır. Meyve ağaçlarının alçak boylu ve kısa dallı olmaları erken ve bol meyve verimini etkiler. Dallar enliliğine büyümeli (uzayıp gitmemeli)dir. Alçak boylu meyve ağaçlarında bakım ve meyve toplama kolay olur. Budama ile terbiye edilmiş meyve ağaçları; alçak yapılı, 3-5 ana dallı, tacın alt tarafı bol yapraklı ve meyve dallı olur. Gençleştirme budaması, ağaçlarda yeniden kuvvetle sürgünler meydana getirerek yeni bir taç teşkil edilmesi için yapılır. Böylece, ağaçta verim yeniden arttırılacağı gibi, meyvelerin de kaliteleri yükseltilmiş olur. İhtiyarlamış ve ölmeye yüz tutmuş ağaçlarda gençleştirme budaması yapılmaz. Gençleştirmede meyve türlerinin budamaya karşı dayanma dereceleri de göz önünde bulundurulur. Zeytin ağacı budamaya karşı en fazla dayanıklı olandır. Bunu dayanma derecelerine göre; armut, erik, elma, şeftali, kayısı, dut ve kiraz ağaçları sırayla takip eder.


Düzgün bir taç budaması yapıldıktan sonra, iyi bir toprak işlemesi, sulama ve gübreleme ile yeter miktarda meyve dal ve dalcıklarının meydana gelmesine yardımcı olunmalıdır.

Yaz budaması: Kış budamasından sonra, ağaçların yaşlı kısımlarında budanan yerlerin kenarlarından, lüzumsuz sürgünler çıkabilir. Yaz başlarında bu lüzumsuz sürgünleri kesmek veya kısaltmak icab eder. Bu suretle ağaçlarda kuvvet israfı önlenmiş olur.


BUDAMA NE ZAMAN YAPILIR?


Akçaağaç, Huş, Ceviz, Yalancı Akasya ve Kızılağaç türleri, Kavaklar yaralan kanayan (akan) ağaçlar olduklarından ilkbaharda budanmamalı, yaz veya sonbaharda budanmalıdır.

Ardıç, Şimşir, Servi ve Yalancı Serviler bütün mevsim boyunca büyümeye devam ettiklerinden budama zamanı yıl boyunca olabilir. Bununla beraber bunlar da Haziran, Temmuz ayları hatta Ağustos'a kadar budanabilir...

Oya Ağacı gibi türlerde ise budama ağaçlar sürmeden kışın veya erken ilkbaharda yapılmalıdır. Aksi halde o yıl açacak çiçeklerin tomurcukları da budamada alınmış olur ve ağaç o yıl çiçek açmaz

.BUDAMA SONRASI İŞLEMLER


Budama sonrasında ağaçlar tahrik olurlar ve hayatiyeti devam etmek için kök sistemindeki besin elementlerini harcamak maksadıyla bol sürgün verirler.

Budama eğer tepe tacında yapılmış ise budama sonrası bakım önlemleri 2-3 yıl sürmelidir. Koruyucu macunlar 3-4 yıl boyunca yara yüzenini korumaktadır. Ancak su ve kök sürgünleri devamlı suretle kontrol edilmelidir. 

Meyve Ağaçları Neden Budanır?

Budama yapılmayan ağaçlarda;

Fazla verim nedeniyle dallar kırılır,

Sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz,

Periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür

Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlar için yapılır.

Ağaçlara istenilen şekli vermek.

Ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek.

Periyodisitenin (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) etkisini azaltmak.

Dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak. 

Ne Zaman Budama Yapılmalıdır?

Kışları çok soğuk geçen bölgelerde ise budama yerlerinin soğuktan zarar görmemeleri için budamayı soğuklar geçtikten sonra; fakat ağaçlar uyanmadan önce yapmalıdır.

Meyve ağaçlarının budanma şekli, meyve tür ve çeşidine, ağaçların yaşına, toprak ve iklim koşullarına, budamadan beklenen amaca ve ağacın gelişme gücüne göre değişir. Bu nedenle her meyve tür ve çeşidinin değişik iklim ve toprak koşullarındaki gelişme gücünün ve bunların budamaya karşı gösterdiği tepkilerin iyi bilinmesi gerekir. Ayrıca dalların kesilmesi, bırakılacak ve kesilecek dalların iyi seçilmesi konusundaki genel kuralların da bilinmesi zorunludur. Bazı kurallar aşağıda sıralanmıştır.

Bitkilerinizi sağlıklı ve gür yetiştirmek için budama çok önemli! Fidanistanbul'un uzman ekibi tarafından hazırlanan bu kapsamlı budama rehberi ile bitkilerinize nasıl özen göstereceğinizi öğrenin. 
Bitkilerinizi sağlıklı ve gür yetiştirmek için budama çok önemli! Fidanistanbul'un uzman ekibi tarafından hazırlanan bu kapsamlı budama rehberi ile bitkilerinize nasıl özen göstereceğinizi öğrenin. 

1Kuvvetli gelişen ağaçlarda veya dallarda az kesim yapılmalı, zayıf gelişenlerde ise fazla kesim yapmalıdır

Zayıf gelişen dalların gelişmesini artırmak için açıları daraltılmalı, kuvvetli gelişen dalların gelişmesini azaltmak için ise dallar eğilerek açıları genişletilmelidir.

Şekil oluşturma amacıyla ana dalların açılarının düzenlenmesinde ana dalların gövde ile açıları 45-60 olmalıdır. Bu işlem yaz aylarında da yapılabilir.

Budanan yerlerde tırnak veya budak bırakılmamalıdır.

Kalın dal kesimlerinde mutlaka yük alma işlemi yapılmalıdır. Bu sayede kabuk veya dal yarılmaları önlenmiş olur. Yara yerleri aşı macunu veya kara boya ile kapatılmalıdır.

Dal kesimleri bir yan dalın veya gözün hemen üzerinden gözün veya dalın aksi yönüne doğru hafif meyilli olarak yapılmalıdır.

Budama Şekilleri Nelerdir?

Şekil Budaması

Bir meyve ağacından en yüksek verimi alabilmek için ana dalların iyi oluşturulması yanında yardımcı dalların da düzenli seçilmesi gerekir. Genellikle genç ağaçlar kuvvetli ve uzun sürgünler meydana getirirler. Ana dalı oluşturacak bu sürgünler üzerinde yardımcı (tali) dalların meydana gelmesi için dalların uçları kesilmelidir. Bilhassa yan dal vermeyen meyve tür ve çeşitlerinde bu çok önemlidir. 80-100 cm ve daha uzun sürgün veren genç ağaçlarda dalların uçları alınmadığında istenilen yönde ve sayıda tali dallar oluşmayacağı için ilerde ana dallar üzerinde boşluklar meydana gelir. Bu da ağaçtan genelde daha az meyve alınmasına neden olur.

Mahsul Budaması

Budama sonucunda ağaçta bırakılacak en uç dallar veya gözler daha öncede belirtildiği gibi tacın dışına doğru bakmalı, diğer dallar ise ağacın boşluklarını doldurmalı ve güneş görebilmelidir. Kalın dallar üzerinde bulunan küçük meyve dalları çok sık değillerse kesilmemelidir. Böylece ağaç tacının maksimum hacminden yararlanılarak verim artırılabilir.

Mahsul budamasında meyve dallarının uzunluğu iri meyveli şeftali, elma ve armut gibi meyve türlerinde en fazla 40 cm kadar olmalıdır. Zayıf dallar daha kısa, kuvvetli dallar daha uzun bırakılmalıdır. Bir yıllık uzun bir dalın ucu kesilmeden bırakılırsa, üzerinde meydana gelen fazla sayıdaki meyve, dalın kırılmasına neden olabilir. Ayrıca böyle dallar yeterli uzunlukta yeni sürgün veremezler. Bilhassa şeftali ağaçlarında daha sonraki yıllar verimde azalma ve ağacın gelişmesinde zayıflama görülür. Mahsul budaması sonucunda ağaç hem o yıl yeterli ürün vermeli, hem de daha sonraki yıllarda verim verecek yeni sürgünler oluşturmalıdır. Bir dalın hem meyve vermesi ve hem de yeni sürgün oluşturması o dalın ortalama üçte birini (1/3’ünü) kesmekle sağlanabilir. Daha fazla kesim meyvenin az olmasına, fakat sürgünlerin kuvvetli gelişmesine, az kesim ise meyvenin çok olmasına ve sürgünlerin zayıf gelişmesine neden olur. Ortalama 30 cm’den kısa olan meyve dallarında genellikle uç alma işlemi yapılmamalıdır.

Meyve ağaçları yaşlandıkça genellikle verimi fazlalaşır ve sürgün gelişmesi zayıflar. Bu tür bir gelişmenin uzun süre devam etmesi, zamanla verimin de azalmasına neden olur. İyi, kaliteli ve her yıl düzenli meyve elde etmek, ancak ağaç fizyolojik dengede olduğu zaman mümkündür. Yaşlı ağaçlarda diğer bakım tedbirleri yanında, ağaçta yapılacak kalın dal kesimleri yani gençleştirme budaması da ağacın verimini ve sürgün gelişmesini dengeler. Bazı meyve türleri çok kalın dal keserek ağacı gençleştirmeye karşı zamk çıkarma, kuruma gibi olumsuz tepki gösterirler. Bu gruba giren erik, kiraz, vişne, kayısı, şeftali ve badem gibi meyve türlerinde geçleştirme budaması, daha genç ve ince dalları keserek yapılmalıdır. Elma, armut, zeytin, ayva ve turunçgiller gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması başarıyla uygulanır.

Budayıcı budama sırasında aşağıda belirtilen konulara dikkat etmelidir.

Ağacın gelişme gücünü, meyve dallarındaki çiçek tomurcuğunun miktarını budamaya etkili olabilecek diğer faktörleri Başka bir ifade ile budayıcı ağacı iyi tanımalı ve onun kesime karşı göstereceği tepkiyi, dolayısıyla kesimin verime ve meyve kalitesine etkilerini iyi tahmin edebilmelidir.

Budama sonunda çıkan budama artıkları ve bahçe kenarlarındaki çalılıklar, kuru bitki parçaları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yeridir. Meyve ağaçlarına ve ürünlerine zarar veren bu hastalık ve zararlıların çoğalmaması için bu artıklar yakılmalı veya bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Budama sonunda meyve ağaçlarında kış ilaçlamalarının da yapılması zorunludur.



Süper Fırsatlar
Sınırlı süreli %50 indirim
Image

Ayva Fidanı Eşme 3 Yaş Saksıda

5
%21₺ 1.140,00
₺ 899,00
Image

Kuşburnu Fidanı Yarı Dikenli İri Meyveli Rosa canina 40 60 cm Saksıda

5
%19₺ 570,00
₺ 459,00
Image

Kırmızı Taş 2 4 cm Paketli 1 Kilo

0
%32₺ 130,00
₺ 89,00
Image

Zeytin Fidanı MEMECIK 80 100 cm

5
%24₺ 1.610,00
₺ 1.229,00
Image

Alev Çiçeği Alto Karışık Renk Çiçek Tohumu 340 Adet

5
%32₺ 320,00
₺ 219,00
Image

Sulama Kabı Fuşya Renk 2 Litre

5
%19₺ 270,00
₺ 219,00
Image

Armut Fidanı Etruşka 4 Yaş Saksıda

5
%17₺ 1.570,00
₺ 1.299,00
Image

Revak Saksı Buz Yeşili Renk 3,3 Litre

5
%3₺ 350,00
₺ 339,00
Image

Krem Rengi Kum Paketli 1 Kilo

0
%32₺ 130,00
₺ 89,00
Image

Elma Fidanı Golden Reinders 5 Yaş Saksıda

5
%40₺ 2.300,00
₺ 1.379,00
Image

Kayısı Fidanı Şekerpare 3 Yaş Saksıda

5
%18₺ 1.260,00
₺ 1.039,00
Image

Nar Fidanı DEVE DİŞİ Açık Köklü

5
%29₺ 810,00
₺ 579,00
Image

Menderes Acı Kil Sivri Biber Tohumu Paket 25 gram

5
%39₺ 210,00
₺ 129,00
Image

Şeftali Fidanı R1 Red Haven 120 cm Açık Köklü

5
%19₺ 750,00
₺ 609,00
Image

Baston Gül Fidanı İstanbul Rüyası Rosa ad alberello Heldoro 80 cm

5
%48₺ 4.000,00
₺ 2.079,00
Image

Revak Saksı Kahverengi 1.5 Litre

5
%13₺ 310,00
₺ 269,00
Image

Cezayir Menekşesi Vinca Minor Blue Lesser Periwinkle Saksıda

5
%42₺ 310,00
₺ 179,00
Image

Tüy Yapraklı Limoni Servi Cupressus macrocarpa Wilma Goldcrest 20 40 cm İthal Saksıda

5
%21₺ 720,00
₺ 569,00
Image

Retardo Taban Gübresi 1 Kilo

5
%33₺ 310,00
₺ 209,00
Image

Hanım Tuzluğu Bodur Berberis thunbergii Atropurpurea Nana Saksıda

4.67
%30₺ 540,00
₺ 379,00
Büyük Koleksiyonlar
Size özel en iyi bitki listelerini inceleyin

Diğer Eğitimler

Bakmadan Çıkma

Image

Domates Falcon Tohumu Paket 5 gram 750 tohum

5
%37₺ 190,00
₺ 119,00
Image

Sardunya Çiçeği Karışık Renk Çiçek Tohumu 24 Adet

5
%32₺ 320,00
₺ 219,00
Image

Villa Saksı Kahverengi Renk 1 Litre

5
%19₺ 220,00
₺ 179,00
Image

Çim Tohumu GOLD 4 Karışım Yüksek Kaliteli 10 Kilo

5
%17₺ 5.810,00
₺ 4.819,00
Image

Yeşil Beşirli 77 Taze Soğan Tohumu Paket 25 gram

5
%9₺ 230,00
₺ 209,00
Image

Baston Gül Fidanı Pembe Rosa ad alberello Pink 120 cm Saksıda

5
%48₺ 4.000,00
₺ 2.079,00
Image

Lime Limonu Fidanı Tatlı Lime Citrus latifolia Tahiti 100 cm Saksıda

5
%13₺ 920,00
₺ 799,00
Image

Damlama Saksı Sulama Aparatı

5
%26₺ 160,00
₺ 119,00
Image

Koyu Turuncu Renk Norveç Yosunu 40 gram Paketli

0
%23₺ 640,00
₺ 490,00
Image

Klasik Balkon Saksı Fuşya Renk 7.4 Litre

5
%49₺ 570,00
₺ 289,00
Image

Şeftali Fidanı Royal Gem 120 cm Açık Kök

5
%19₺ 750,00
₺ 609,00
Image

Limon Fidanı YEDİVEREN citrus limon 4 Yaş

5
%31₺ 1.830,00
₺ 1.269,00
Image

Cherry Domates Dikim Kiti

0
₺ 290,00
Image

Şeftali Fidanı 4 Yaş Saksıda

5
%29₺ 1.720,00
₺ 1.229,00
Image

Gri Taş 0,5 cm Paketli 1 Kilo

0
%32₺ 130,00
₺ 89,00
Image

Anthoryum Flamingo Çiçeği Anthurium Andreanum40 60 cm Saksıda

5
%13₺ 920,00
₺ 799,00
Image

Ağaç Hatmi Lila Çiçekli Hibiscus syriacus Oiseau Bleu 60 80 cm Saksıda

5
%17₺ 590,00
₺ 489,00
Image

Sakız Ağacı Fidanı ERKEK Pistacia lentiscus 30 40 cm Saksıda

5
%33₺ 690,00
₺ 459,00
Image

Otantik Saksı Kahverengi Renk 4 Litre

5
%23₺ 270,00
₺ 209,00
Image

Şeftali Fidanı Elegant Lady 4 Yaş Saksıda

5
%19₺ 1.720,00
₺ 1.399,00