Sepet Sayfası

Kiraz Vişne Fidanı Besin Noksanlıkları

Kasım 2024

1. Besin maddesi noksanlıkları

a) Demir noksanlığı : Bu fizyolojik hastalık, yapraklarda hafif sararma şeklinde başlar. Önce damar araları sararır, fakat damarlar yeşil kalır. Sonra yaprağın tamamı sararır. Yaprakların kenarları, kahverengi-kırmızımtırak renk alarak kurur. Hasta yapraklar daha sonra dökülebilir. Yapraklar normalden daha küçük kalır. Sürgünler kısa kalır ve uçlardan geriye doğru kuruma başlar. Ağaçlar yıldan yıla zayıflar ve meyve verimi azalır. Önlem alınmadığı taktirde ağaçlar kuruyabilir. Demir noksanlığı özelikle kireçli topraklarda büyük problemdir. Sararma, ya toprakta yeteri kadar demir elementi bulunmamasından veya toprakta yeteri kadar demir mevcut olduğu halde, demirin kireçli toprak tarafından tutulması nedeniyle bitki tarafından alınamamasından ileri gelir.

  Sorunun çözümünde kültürel önlem olarak:

• Ağır ve çok kireçli topraklarda bahçe tesis edilmemeli;

• Böyle topraklarda, PH’yı düşürmek veya toprak yapısını, bazik karakterden asit karaktere dönüştürmek için, bol ahır gübresi ve gerekiyorsa ticari gübreler kullanılmalı;

• Kireçli toprağa sahip olan yerlerde, kirece dayanıklı çeşitler ve anaçlar dikilmeli;

• Taban suyu yüksek ise drenaj kanalları açılarak, yeraltı suyu seviyesi düşürülmeli ve toprak işlenmeli;

• Sulama aralıkları, toprak karakterine göre çok iyi ayarlanmalıdır. Kloroz hastalığının kimyasal mücadelesi, demirli preparatlar kullanılmak suretiyle yapılır. Ancak buna karar verebilmek için, toprak ve yaprak analizleri yapılmalıdır. Bu hastalığa karşı, toprak ve yapraktan olmak üzere, iki şekilde uygulama yapılabilir. Toprak uygulaması : İlk klorotik lekeler görüldüğünde yapılır. Kullanılacak demirli bileşiğin miktarı, ağacın yaşına ve taç izdüşümünün büyüklüğü göre ayarlanır. Uygulama sırasında ağaçların gövdelerinin etrafında, taç izdüşümü yarıçapının 1/4’ü kadar uzaktan bir daire daha çizilir ve burası 5 cm derinlikte kazılır. Demirli preparat, kazılan yere kuru olarak veya 1- 4 teneke suda eritilerek verilir. Sonra kazılan toprakla üzeri örtülür ve normal sulama yapılır. Sulama 10-15 gün arayla, 3 defa tekrarlanır. Yaprak uygulaması : Demir noksanlığı belirtisi gösteren ağaçlara, çiçek taç yaprakları döküldükten 1-2 gün sonra yaprak uygulaması yapılır. Yaprak ilaçlaması, Klorozun şiddetine göre, 10-15 gün arayla, 2-4 defa tekrarlanır. Kloroz durumu bilinmeyen ağaçlarda ise sararma belirtisi görülür görülmez uygulama yapılır ve aynı aralıklarla sürdürülür. Yaprak uygulamalarında yapraklar iyice ıslatılmalıdır.

b) Çinko noksanlığı : Ağaçlarda, küçük yapraklılık veya rozetleşme gözlenir. Belirtilere yeni gelişen kısımlarda rastlanır. Sürgünlerin boğum araları, sürgün ucuna doğru kısalır. Yapraklar, normal şeklini kaybederek, şiddetli kuraklığa maruz kalmış gibi kurur ve dökülür. Meyve tutumu etkilenir. Meyveler ufak kalır ve deforme olur.

 Bu noksanlığa, topraktaki çinko yetersizliği, aşırı fosfor neden olabilir. PH’sı yüksek ve kolay yıkanan hafif topraklarda sık rastlanır. Tedavi için, toprak ve yaprak analizleri yaptırılmalı, analiz sonuçlarına göre topraktan veya yapraktan, çinko içeren gübre uygulamaları yapılmalıdır.

c) Azot noksanlığı : Genel olarak, yeşil aksamın gelişiminde bir gerilemeye, yaprak renginde solmaya neden olur. Söz konusu noksanlık, büyüme mevsiminin sonunda daha da belirgindir. Meyveler, genel olarak küçük kalır ve erken olgunlaşır. Bu noksanlığa; toprakta azot ve organik madde yetersizliği, düşük toprak sıcaklığı, düşük fosfor miktarı ve aşırı kuraklık neden olabilir. Sorunun çözümü için, toprak ve yaprak analizleri yaptırılmalı, analiz sonuçlarına göre, ya topraktan azotlu gübreler; yada yapraktan üre verilmelidir. Ara bitkisi olarak baklagiller devreye sokulabilir.

d) Fosfor noksanlığı : Çok sık rastlanmamakla birlikte, önce koyu yeşil renkli olan sürgün diplerindeki olgun yapraklar, daha sonra kahverengine döner. Yaprak damarları ve sapları menekşe rengindedir. Belirtiler, aktif büyüme devresinde en belirgin şekilde gözlemlenir. Bu noksanlığa, topraktaki organik madde yetersizliği, soğuk ve nemli koşullar, asit yapılı topraklar neden olabilir. Sorunun giderilmesi için, toprak ve yaprak analizleri yaptırılarak, analiz sonuçlarına göre, topraktan fosforlu gübre uygulamaları yapılmalıdır.

e) Potasyum noksanlığı : Yaşlı yaprakların kenarlarında, yanıklık şeklinde gözlenir. Yaprakların uçları kıvrılır. Yaprak ayasındaki nekrotik alanlar, sağlam dokudan belirgin bir sınır çizgisiyle ayrılır. Kurak mevsimlerde, belirtinin şiddeti de artar. Meyve gözü oluşumu çok azalır. Bu noksanlığa, topraktaki potasyum yetersizliği, topraktaki katyon değişim kapasitesinin düşük olması neden olabilir. Sorunun çözüm için, toprak ve yaprak analizleri yaptırılmalı, analiz sonuçlarına göre, topraktan veya yapraktan potasyumlu gübre uygulamaları yapılmalıdır.

f) Bor noksanlığı : En dikkat çekici belirti meyvelerdedir. Meyve etinde kahverengileşme ve mantarlaşmalar olur. Ya da noktalar görülür. Meyve kabuğunda da çatlamalar ve mantarlaşmalar görülür. Vejetatif büyüme olumsuz yönde etkilenir. Tepe tomurcuğu ve sürgünler geriye doğru ölür. Yapraklarda kıvrılmalar gözlenir. Yan gözlerden, yeni sürgünler meydana gelirse de bunların ucundaki tomurcuklar da hızla ölür. Bu noksanlığa, topraktaki bor yetersizliği, düşük PH, aşırı kireç uygulamaları, aşırı kuraklık, aşırı yağış neden olabilir. Kolay yıkanan organik maddece fakir topraklarda sıkça görülür. Sorunun çözümü için, toprak ve yaprak analizleri yaptırılmalı, analiz sonuçlarına göre topraktan veya yapraktan bor içeren gübre uygulamaları yapılmalıdır. Bor içeren gübreler, ağaçların taç izdüşümlerinde açılan 20-25 cm. derinlik ve genişlikteki karıklara verilmeli ve çapa ile toprağa karıştırılmalıdır. Yeterli nem yoksa, her ağaca 40-50 lt su verilmelidir. Toprakta kirecin belli oranlardan yüksek olması, PH’nın uygun olmaması, aşırı yağış ve aşırı kuraklık, acil düzeltilmesi gereken akut noksanlık hallerinde, yapraktan uygulamalar yapılmalıdır. Araştırmalar, yaprak uygulamalarının toprak uygulamalarından daha etkili olduğunu göstermiştir.

g) Magnezyum noksanlığı : Yaşlı sürgünlerin koyu yeşil, gevşek dokulu yapraklarında ve damar aralarında, klorotik ve nekrotik alanlar oluşur. Büyüme mevsiminin sonuna doğru belirtilerin şiddeti artar ve nekrotik alanlar siyah bir renk alır. Yapraklarda delikler oluşur. Sürgün ucundaki yaprakların renkleri açılır. Yaprakların dökülmesi hızlanır. Bu noksanlığa, topraktaki magnezyum yetersizliği, aşırı potasyum ve kalsiyum, aşırı yağış neden olabilir. Sorunun giderilmesi için, toprak ve yaprak analizleri yaptırılmalı, analiz sonuçlarına göre topraktan veya yapraktan magnezyum içeren gübre uygulamaları yapılmalıdır.

h) Mangan noksanlığı : Yaşlı yapraklarda sararmaya neden olur. Ancak sürgünlerin ucundaki genç yapraklar yeşil kalır. Uç sürgünlerin büyümeleri bittiğinde bu noksanlık gözlemlenebilir. Mangan noksanlığı, genç yapraklarda görülmeyişi ile demir noksanlığından, damar aralarında nekrozlara neden olmayışı ile de magnezyum noksanlığından ayrılabilir.

i) Bakır noksanlığı : Geriye doğru ölüm ve cadı süpürgesi olarak karakterize edilir. Sürgün uçlarında geriye doğru ölüm, yeni gelişen kısımların çalımsı bir hal alması, çift tomurcuk oluşumu ve zamklanma başlıca belirtileridir. Ayrıca yapraklar küçük, klorotik veya nekrotik lekeli ve noktalar halinde pigmentli olabilir.

2. Çevresel faktörler

Kiraz ağaçlarının çiçek açtığı dönemde; aşırı sıcaklık, yağış, rüzgar, dolu, don gibi iklim olayları, çiçeklerin zarar görmesine neden olur. Çiçeklenme dönemindeki yüksek sıcaklıklarda çiçek yapısını etkiler ve çift pistil meydana gelir. Bir yıl önceki temmuz-ağustos aylarında meydana gelen yüksek sıcaklıklar, çift dişi organ oluşumunu arttırmaktadır. İlkbaharda meydana gelen donlar, kiraz ağaçlarına, (özellikle çiçeklere) zarar verir. Çiçeklenme dönemindeki uzun süreli yağışlar, döllenme sorununa neden olur. Soğuklama ihtiyacını yeterince karşılayamamış olan kiraz ağaçlarında döllenme sorunu ile karşılaşılır. Genel olarak 7.2°C’nin altında 1100-1300 saat soğuklama gereksinimi olan kirazlarda, bu istek karşılanmadığında yeterli ve sağlıklı döllenme sağlanamaz. Çiçeklenme zamanı gecikir, çiçeklenme dönemi uzar, tomurcukların bir kısmı açmaz ve meyve tutumu yeterli olmaz.

 3. Tarımsal tekniklerin hatalı uygulanması

Kiraz bahçelerinin uygun olmayan yerlerde kurulması, çeşitlerin iyi seçilmemesi, uygun anaç kullanılmaması, fidanların derin dikilmesi, dölleyici çeşitlerin dikilmemesi, kalem ve anaç uyuşmazlığı bulunması, yanlış aşılama yöntemi kullanılması, taban suyu seviyesinin yüksek olması, aşırı sulama ve gübreleme, yanlış budama, bilinçsiz ilaçlama gibi hatalı tarımsal uygulamalar da kiraz ağaçlarında fizyolojik bozukluklara ve anormalliklere sebep olabilir. Ayrıca, kiraz bahçelerinde bazı genetik bozukluklara da rastlamak mümkündür. Kiraz ağaçlarında görülen kırışık yapraklılık, bir genetik bozukluktur. Böyle yapraklar şekilsiz olup, kenarları düzensiz bir şekilde dişlidir. Yaprak ayasında da klorotik veya açık yeşil lekeler oluşur. Böyle ağaçların meyveleri küçük ve şekilsiz olur. Ürün kaybı %50’ye kadar ulaşabilir. Böyle ağaçlardan kesinlikle aşı kalemi ve gözü alınmamalıdır.





















Süper Fırsatlar
Sınırlı süreli %50 indirim
Image

Armut Fidanı Carmen 3 Yaş Saksıda

5
%21₺ 1.140,00
₺ 899,00
Image

Katalpa Sigara Ağacı Catalpa bignonioides 80 100 cm Saksıda

5
%34₺ 670,00
₺ 439,00
Image

Armut Fidanı Tosca 120 cm Açık Köklü

5
%20₺ 690,00
₺ 549,00
Image

Şeflera Bitkisi Alacalı Schefflera arboricola Gold Capella 50 70 cm Saksıda

5
%22₺ 740,00
₺ 579,00
Image

Revak Saksı Krem Rengi 1.5 Litre

5
%13₺ 310,00
₺ 269,00
Image

Kayısı Fidanı ŞEKERPARE 120 cm Saksıda

5
%29₺ 800,00
₺ 569,00
Image

Nektarin Fidanı CALDESİ 2000 80 100 cm Açık Kök

5
%15₺ 690,00
₺ 589,00
Image

Karina Bezelye Tohumu Erkenci Bezelye Paket 50 gram

5
%26₺ 160,00
₺ 119,00
Image

Profesyonel Aşı Makası 21 cm

5
%16₺ 2.000,00
₺ 1.690,00
Image

Süpürge Çalısı Calluna vulgaris Saksıda

4.67
%39₺ 670,00
₺ 409,00
Image

Mini Bereket Çiçeği Crassula ovata Geldbaum 3 Adet

0
%31₺ 230,00
₺ 159,00
Image

Asma Fidanı Hasan Dede Saksıda

5
%12₺ 520,00
₺ 459,00
Image

Meyve Toplama ve Yaprak İçin Budama Makası

5
%22₺ 410,00
₺ 319,00
Image

Bektaşi Üzümü Tohumu Turuncu İthal

0
%52₺ 1.000,00
₺ 480,00
Image

Japon Şemsiyesi Cyperus alternifolius 120 cm Saksıda

5
%30₺ 640,00
₺ 449,00
Image

Lüks Saksı Beyaz Renk 1,7 Litre

5
%19₺ 270,00
₺ 219,00
Image

Kabak Balkabağı Tohumu Paket 10 gram

5
%19₺ 220,00
₺ 179,00
Image

Yaban Mersini Fidanı Blueberry Vaccinium corymbosum O'neal Saksıda

0
%40₺ 770,00
₺ 459,00
Image

Dağ Akçaağacı Acer pseudoplatanus Negenia 120 cm 3 yaş Saksıda

5
%14₺ 590,00
₺ 509,00
Image

Kayısı Fidanı PERFECT RED 120 cm Açık Köklü

5
%21₺ 680,00
₺ 539,00
Büyük Koleksiyonlar
Size özel en iyi bitki listelerini inceleyin

Diğer Eğitimler

Bakmadan Çıkma

Image

Asma Fidanı ALİCANTE BOUSCHET Saksıda Aşılı Saksıda

5
%26₺ 570,00
₺ 419,00
Image

Havuç Tohumu Şalgamlık Siyah 10 gram

5
%27₺ 260,00
₺ 189,00
Image

Papatya Saksı Siyah Renk 6 Litre

5
%27₺ 600,00
₺ 439,00
Image

Kiraz Fidanı STARKSGOLD BEYAZ KİRAZ 3 Yaş Saksıda

5
%23₺ 1.440,00
₺ 1.109,00
Image

Lavanta Fundası Pieris japonica FOREST FLAME Saksıda

5
%23₺ 2.020,00
₺ 1.559,00
Image

Kayısı Fidanı MALATYA 4 Yaş 120 cm Saksıda

5
%19₺ 1.830,00
₺ 1.489,00
Image

Kalp Aranjman Saksı Kırmızı Renk 1.7 Litre

5
%30₺ 240,00
₺ 169,00
Image

Çilek Böğürtlen Ahududu Frenk Üzümü Fidanı Paket Kampanyası

4.86
%13₺ 1.840,00
₺ 1.609,00
Image

Trabzon Hurması Fidanı Hachia Diospyros kaki 3 Yaş 120 cm

5
%20₺ 1.140,00
₺ 909,00
Image

Peters Professional 30 10 10 TE Damlama Gübresi 15 Kilo

5
%8₺ 6.100,00
₺ 5.639,00
Image

Konik Ortanca Fidanı Hydrangea paniculata Diamantino İthal

5
%18₺ 980,00
₺ 799,00
Image

Saz Püskülü Pampas Otu Cortaderia selloana Pumila 60 80 cm Saksıda

5
%12₺ 740,00
₺ 649,00
Image

Pembe Keçi Sakalı Spiraea japonica Goldflame 30 40 cm Saksıda

4.67
%17₺ 350,00
₺ 289,00
Image

Goji berry Fidanı Kurt Üzümü Kırmızı Red 20 40 cm Saksıda

5
%15₺ 540,00
₺ 459,00
Image

Aronya Fidanı Rus Yaban Mersini Aronia melanocarpa Nero 20 40 cm Saksıda

5
%44₺ 680,00
₺ 379,00
Image

Erik Fidanı Geççi Gölcük Papazı 120 cm Saksıda

5
%20₺ 850,00
₺ 679,00
Image

Kare Saksı Beyaz Renk 2 Litre

5
%24₺ 210,00
₺ 159,00
Image

Kuzukulağı Tohumu Paket 1 gram

5
%43₺ 210,00
₺ 119,00
Image

Lahana Sarmalık Yaprak Karadere Tohumu Paket 25 gram

5
%35₺ 290,00
₺ 189,00
Image

Zeytin Fidanı GEMLİK TRİLYE 4 Yaş Saksıda

5
%11₺ 1.570,00
₺ 1.399,00