Familyası : Ballıbabagiller familyasındandır.
Anavatanı : Akdeniz havzası, Kanarya Adaları, Kuzey Afrika, Hindistan, Güneydoğu Asya
Bitki sınıfı : Çok yıllık, yaprak dökmeyen yarı çalımsı bir bitkidir.
Kullanım : Gruplar halinde, bordür, alçak çit, eğimli arazi, pencere önü saksıda, çiçek açmadan kesilir, kurutulup kullanılabilmektedir.
Çiçeklenme : Çiçeklerin rengi mavi, mor, leylâk ve beyaz renkte olur. Çeşitlere göre Mayıs-Ağustos arası ; hoş kokulu çiçekleri bal arısını çeker.
Dayanıklılık : Bölge 6 dan 9'a kadar yetişir. En dayanıklıları -15 ilâ -20°C'ye kadar dayanır, Lavandula stoechas -5°C'den itibaren zarar görmeye başlar; saksıda yetişen lavanta korunmalıdır.
Nasıl Yetişir ?
Tam güneş alan yerlerden hoşlanır.
Orta - hafif bünyeli, geçirgen, nötr ve hattâ da fakir
topraklarda yetişebilir.
ilkbaharda ekilir, daha sonra minik serada dikilecek olan 5 cm'lik çelikleri Temmuz-Ağustos'ta budayarak çelikleme yapılır.
Budama: Yuvarlak biçimini korumak için, ciçeklenmeden sonra budanmalıdır. Yaşlandıkça alt dalları odunlaşır ; özellikle düzenli bir şekilde budanmazsa odunlaşma oluşur. Böyle bir durumda, yerine yeni bir bitki dikmek daha iyidir çünkü sert
budama genelde iyi sonuç vermez ; odunlaşmış dallardan nadiren taze dal çıkar.
Hasat ve saklama koşulları :
Çiçekli dallar, kokunun en güçlü olduğu çiçeklenme başında veya çiçeklenme sırasında toplanır. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde her an toplanabilir.
Daha sonra çiçekli dallar kurutulur, onları sıcak, havalandırılmış ve loş bir mekanda, baş aşağı asın. Parçalanıp, düşene kadar birkaç hafta boyunca kurumasını bekleyin. Daldan yaprak ve çiçekleri alın ve iyice kapanan bir kavanozun içine saklayın.
after partim için almıştım rica ettim aynı formada ve ebatta gelsin diye tam istediğim gibi geldi ok teşekkürler ilginiz için emeğinize sağlık ayrıca havalede indirimde aldım süslemesi bedavaya geldi...iyi varsınız fidanistanbul