Herdemyeşil çalılardır. Göz alıcı çiçekleri vardır. Paşabıyığı ismiyle de bilinen bu ilginç tür, çok uzun yıllardır ülkemizde tanınmakta ve kullanılmaktadır. Yaz başı veya yaz ortası belirten ve üç dört ay bitki üzerinde kalan 5-7cm. çapındaki çiçekleriyle son derece dikkat çekici bir bitkidir. Sarı çiçek demetlerinin saç benzeri tüysü uzantıları vardır. Anavatanları Arjantin ve Uruguay’dır. Akdeniz ve Ege sahil kesimlerimiz için uygun bir bitkidir. Donlardan zarar görmemesi için korunaklı yerlere dikilmeli bu sayede İstanbul ve Karadeniz sahillerinde de uyum sağlayabilir.
Genelde yayılıcı çalı karakterinde olan bu bitkiler, uygun budandıkları zaman fevkalade gösterişli küçük bir vurgu ağacı olabilir. 2-4cm. boy ve 1,5-3m. yayılım yapabilirler. Tam güneş alan kısımlara, nemli topraklara ve iyi drene olan topraklara dikilmelidir. Üretilmeleri çelik, tohum veya kök sürgünleriyle olur.
Çiçekler sürgün uçlarında, bileşik salkım, çanak yapraklar dipte birleşik, ucu serbest, taç yapraklar 5 adet, altın sarısı renkli, evcikler 10 adet ve kırmızı renklidir. Meyveleri çiçeklenme döneminden sonra 8-10 cm. uzunluğunda bakla şeklinde açık sarı renkte meyveler oluşur. Meyvelerin oluşmaya başladığı periyot bitkininde o etkileyici görüntüsünü kaybetmeye başladığı periyottur.
Kışın sert geçtiği yerlerde donabilir, bunu engellemek için kış başlangıcında cazip görüntüsünü kaybettikten sonra bitki alçaktan budanmalıdır. Bitki kendini uygun hava şartlarında kısa sürede toparlar. Dona karşı duyarlıdır. Direk güneşli ortamları sever, günde 6 saatten fazla güneş almalıdır.
Yarı gölge yerlerde dahi yetişebilir ama gölgenin yoğunluğuna göre çiçeklenme daha zayıf olabilir.
Paketleme ve Taşıma
Önemli NotHer ne kadar tüm önlemler alınsa da, bitkilerin canlı organizmalar olduğunu unutmamak önemlidir. Taşıma sırasında oluşabilecek ufak tefek sorunlar, bitkinin genel sağlığını olumsuz etkilemez. Fidanlar, dikildikten sonra uygun bakım koşulları sağlandığında kısa sürede toparlanacak ve sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edecektir. Bu nedenle, bitkinin sağlığına dair herhangi bir endişe duymanıza gerek yoktur.