Demirhindi Afrika kökenli bir bitki olup tüm tropikal ülkelerde yetişmektedir. Bitki boyu 15-20 metreye, gövde kalınlığı 2 metreye kadar ulaşabilikmektedir. Demirhindi meyvesi bu ağaçların çiçek kısmında, salkım şeklinde bulunur.
Halk arasında daha çok Hint hurması olarak isimlendirilir. Ağacının ortalama yaşam süresi 150 yıl olan demirhindi meyvesi antioksidan açısından zengin meyve türüdür. 7-20 cm uzunluğunda, 2.5-3.5 cm genişlikte, keçiboynuzu meyvelerine benzeyen, koyu kestane renginde meyveleri verir. Yetişkin bir ağaçtan yılda 225 kilograma kadar meyve alınabilir. Meyve bileşiminde protein, şeker, pektin, A, Bl, B2, B3, B5, B6 ,C vitaminleri potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, sodyum, demir, selenyum, bakır gibi mineraller bulunur.
Mart-mayıs arası çiçeklenirler ve çiçek görseli albenilidir. Yaprakları ise soğuk nemli havada ve güneş battığı zaman kapanır. Her zaman yeşil olmakla birlikte soğuk iklimde yapraklarını dökebilirler.
Yarı kuru tropikal iklim şartlarında rahatlıkla yetişir. Yine de yağmurlu ve nemli tropikal alanlara da rahatlıkla uyum sağlar. Genç fidanlar soğuğa karşı çok hassastır ve -2 dereceden sonra ciddi hasar görürler. Her türlü toprakta yetişme özelliğine sahip olup en iyi, drenajlı ve hafif asitli topraklarda yetişir. Kuraklığa son derece dayanıklıdır ve tropik, yarı tropik bütün iklimlere uygundur.
Paketleme ve Taşıma
Önemli NotHer ne kadar tüm önlemler alınsa da, bitkilerin canlı organizmalar olduğunu unutmamak önemlidir. Taşıma sırasında oluşabilecek ufak tefek sorunlar, bitkinin genel sağlığını olumsuz etkilemez. Fidanlar, dikildikten sonra uygun bakım koşulları sağlandığında kısa sürede toparlanacak ve sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edecektir. Bu nedenle, bitkinin sağlığına dair herhangi bir endişe duymanıza gerek yoktur.