Genelde -6C dereceye kadar yaprakları bozularak dayanır. Farklı çeşitlerine göre dayanıklılık değişir. Çiçeklerinin şekil ve renklerini eski efe kıyafetlerindeki püsküllere benzetip efe püskülü adını almıştır. İngilizcede yaygın adı kraliçenin gözyaşları, dostluk çiçeğidir.
Bromeliaceae familyasının Billbergia cinsine bağlı türlerden biri olan efe püskülü dünyada bromeliad türleri arasında süs bitkisi olarak en yaygın yetiştirilenidir.
Efe püskülü hem yaprakları arasında biriken çürüntülerle beslenir, hem suyu ve besinleri bünyesinde depolayıp idareli kullanır, hem topraksız yetişebilen özellikleri olan bir bitkidir. Hem yaprak güzelliği hem çiçekleri için yetiştirilir. İyi bakılırsa sağlam, kalın, parlak yaprakları çok dekoratif olur.
Anavatanında ağaçlar üzerinde, kayalıklarda ve toprakta her yerde biter. Kökleri pek toprak amaçlı olmayıp tutunma amaçlıdır. Az gelişirler. Zor sığacakları kadar saksılarda yetiştirmelisiniz.
Genellikle ilkbaharda çiçek açan efe püskülü evlerde yerini severse aynı saksıdaki farklı köklerin bir kısmı kış başında, bir kısmı ilkbaharda çiçek açar. Hatta sonbahardan ilkbahar sonuna kadar birer birer çiçeklenebilirler. Çiçekleri pembe kılıf içinden çıkan kısa bir sap üstünde birkaç tane dizili olarak aşağı sarkık vaziyette açar.
Pek hassas değildir. İhmallere iyi dayanır. Aşağıdaki bilgiler mükemmel gelişimi ve sık sık çiçek açmasının garanti olması içindir. Yoksa alelade bir bitki gibi de yetiştirebilirsiniz.
Yaz mevsimi dışında günde en az üç saat direkt güneş gerekiyor. Güneşin yapraklara gelip ısıtması mümkün olabilmeli. Yaz boyunca ise güneşin fazlasından korumalısınız. Sabah veya akşam güneşi ya da filtrelenmiş güneş sağlayın. Yazın çok sıcak olan şehirlerde efepüskülünü yaz boyunca tam gölgede tutmalısınız. Yaz serinleri dindiğinde yavaş yavaş güneşe alıştırın. Sonbahar serinleri başladığından itibaren mutlaka bol bol güneş alabilmeli. Havadarlık, esinti Hızlı gelişim çok havadar, devamlı esintili ortamda mümkündür. Devamlı evde yetiştiriyor ise ilkbahar ortasından eylüle kadar açık havada tutulmalıdır.
Efe püskülü yavruların ayrılmasıyla çoğaltılır.