Fırsatları görmek için giriş yapın
ara

Akşam Sefası Çiçek Tohumu +-25 Adet

Susuzluğa Dayanıklı, Paketli, Çok Yıllık
%30 İndirim 249,00 ₺ 174,00 ₺
  • Gece sefasıgiller familyasındandır.
  • Anavatanı Güney Amerika'nın tropik ormanları olan Akşamsefası çiçeği; yetiştirilmesi ve bakımı oldukça kolay, suyu seven ancak susuzluğa da dayanıklı, tek yıllık, kendi tohumundan çoğalabilen arsız bir bitkidir. 
  • 1 metre boylanabilmekle birlikte pembe, eflatun, beyaz, turuncu ve kırmızı tonlu çiçekleriyle oldukça hoş görünümlüdür. 
  • Akşamsefası çiçekleri akşamları açıp, sabahın ilk güneş ışığıyla kapandıkları için bu ismi almıştır.
  • SKU: 9999
  • Barkod: 465464599
  • Stok:FI5094 Adet
AKŞAMSEFASI BİTKİSİ BAKIMI
Akşamsefası çok yıllık bir bitki olmasına rağmen, kışın köklerinin hava şartlarından zarar görmesi nedeniyle tek yıllık düşünülür. Ayrıca bu bitki havanın çok temiz olmadığı yerlerde de yetişebilmesi açısından önemlidir. 

Kalın ve yumru şeklinde güçlü kökleri olan, taç yaprakları uzun ve huniye benzeyen ve bol dallanma özelliği ile yayılıcı otsu bir bitki olan akşamsefasının üretimi ve bakımı oldukça kolaydır. İlkbaharda ekilen tohum, yumru kök veya çelikleri birkaç hafta içinde filizlenmeye ve yaz ortalarından sonbahar sonlarına kadar çiçeklenmeye başlar. 

Park, bahçe ve evlerimizin balkonlarında kolayca yetiştirilen akşamsefası, yayılıcı ve hızlı gelişim gösteren bir bitki olduğundan dolayı evlerde çok fazla tercih edilmez. Suyu seven bir bitki olan akşamsefasını toprağı nemli kalacak şekilde sulamak yeterlidir. Toprağın çamurlaşmamasına dikkat etmek gereklidir ki bu durum köklerin çürümesine neden olacaktır. 

Akşamsefası çiçeği, bahçede ekimi yapılmışsa kökleri kış başlangıcında topraktan çıkarılarak temizlenip ilkbahara kadar evlerimizde serin bir yerde saklanmalıdır. Ancak balkonda yetiştiriyor isek buna gerek yoktur. Sadece köklerinin donmamasını sağlamak yeterlidir. Karabiber tanesine benzeyen tohumları sonbahar başında toplanmaya başlanır ve ilkbaharda yeniden toprağa ekilir.

Gecesefası da denen bu bitki güneşi sever, ancak gölge yerlere de uyum gösterebilir. Ancak ışıksızlığa çok fazla dayanamaz. Dolayısıyla muhakkak ışık alan, güneşli ve yarı gölge yerlerde dikilmesine dikkat edilmelidir. 
    AKŞAMSEFASI ÇİÇEĞİ BİTKİSİ HANGİ TOPRAKTA YETİŞİR?
Akşamsefası drenajı iyi, su tutma kapasitesi yüksek, besin açısından zengin topraklarda iyi yetişir. Killi ve hafif kirece dayanıklı bir bitki olması bakımını kolaylaştırmaktadır. Yine de toprağının kolay hava alması için bir miktar perlit ilave edilebilir.   AKŞAMSEFASI BİTKİSİNE HANGİ GÜBRELER VERİLEBİLİR?
Akşamsefası çiçeğine ilkbahar ve yaz aylarında standart katı veya sıvı gübre verilebilir. Verilecek gübre dalların daha gür, çiçeklerinin ise daha fazla olmasını sağlayacaktır. Dikimi yapılırken toprağına katı gübre karıştırıldıysa, daha sonradan gübre vermeye çok da gerek yoktur.   AKŞAMSEFASI BİTKİSİNİ SULARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Akşamsefası bitkisini çiçeklenmeye başladığı yaz ayları haricinde toprağı sürekli nemli kalacak şekilde normal olarak sulamak gereklidir. Ancak yaz aylarında bolca su vermeliyiz. Suyun bitkilere üstten veya dipten vermenin herhangi bir sakıncası yoktur. Ancak sularken dikkat etmemiz gereken birkaç nokta vardır. Bunlar;
 
  • Kışın musluktan su vermeyin. Su oda sıcaklığında olmalıdır.

  • Musluk suyunu dinlendirmeden verebilirsiniz. Akşamsefası sudaki kirece dayanabilir.

  • Su verdikten sonra saksı tabağında su kalmamasına dikkat edin. Sulamayı da saksı tabağından yapmayın.
  AKŞAMSEFASI ÇİÇEĞİ ÜRETİMİ NASIL YAPILIR?
Akşamsefası bitkisi üretimi tohumdan, yumru köklerinin kış başlangıcında temizlenerek saklanmasıyla ve çelik alma yöntemiyle zahmetsizce üretilebilir. Ancak bitkinin gelişimi oldukça hızlı olduğundan tohumla üretim tercih edilir. 

Sonbaharda toplanan tane karabibere benzeyen tohumları bir gazete üzerinde birkaç hafta gölgede kurutularak, hava almayacak serin bir yerde ilkbahara kadar saklanır. İlkbaharda ise torf, perlit, dere kumu karışımlı bir toprağa ekimi yapılarak filizlendirilir. Filizlerden iki veya daha fazla yaprak çıktığı anda şaşırtılarak bulunması gereken esas yere alınır. 
    AKŞAMSEFASI NASIL SAKSIDA YETİŞİR?
Akşamsefası bitkisi yayılıcı ve hızlı büyüyen bir bitkidir. Dolayısıyla dikimi için geniş bir saksı kullanılmalıdır. Kökleri çok fazla derinlere gitmediği için saksının fazlaca derin olmasına gerek yoktur. Saksının naylon mu yoksa toprak mı olduğunun da çok fazla bir farkı yoktur. Fakat mutlaka saksıda su tahliye deliklerinin olması şarttır.

Yorum Ekle

Benzer Ürünler

fidan istanbul whatsapp
fidan istanbul loading icon