-Gönderilen meyve fidanlarımız 3 yaşlarındadır.
•Gönderilen ürünler saksı içinde mi geliyor yoksa açık olarak mı?
-Sertifikalı meyve fidanlarımız açık kök olarak gönderildiği için hemen dikmelisiniz.
•Gönderilen saksılı Armut fidanlarının saksı üzerinde kalan boyu nedir?
-Gönderilen Armut fidanlarının saksı üzerinde kalan boyu 120 cm 'dir.
•Gönderilen Red Williams Armut Fidanı'nın tozlayıcıya ihtiyacı var mıdır?
- Red Williams Armut Fidanı kendine verimli bir tür değildir. Tozlayıcıları Mustafa Bey Armut Fidanı, Akça Armut Fidanı ve Comice Armut Fidanı dır. 4 adet Red Williams Armut Fidanı için 1 adet tozlayıcı yeterlidir.
•Gelen fidanları hemen dikmeli miyim?İstediğim zaman dikebilir miyim yoksa dikim mevsimini mi beklemem gerekli mi?
-Sertifikalı meyve fidanlarımız saksılı gönderildiği için istediğiniz zaman dikim yapabilirsiniz.Dikim mevsimini beklemenize gerek yoktur.12 ay boyunca dikilmeye hazır bitkilerdir.
• Red Williams Armut Fidanı kışları soğuk geçen bölgelere dikilebilir mi?
• Red Williams Armut Fidanını dikerken ve dikimden sonra kullanmam gereken gübreler var mıdır?
-Evet, tüm fidanları dikerken ve dikim yaptıktan sonra kullanmanızı önerdiğimiz gübreler vardır.Dikim sırasında işlenmiş keçi gübresini toprakla karıştırıp açtığınız çukura koymanız ve bu şekilde dikim yapmanız tavsiye edilir.Dikimden sonra ise bitkinin ihtiyacı olan azot,fosfor ve potasyumu karşılayabilmek için 15 - 30 günlük aralarla sadece 1 çay kaşığı kadar NPK 15-15-15 gübresini kullanmanız ve sonrasında bol sulama yapmanız önerilir.
•Aldığım fidanları diktikten kaç sene sonra meyve alamaya başlayabilirim?
-Satın aldığınız saksılı meyve fidanlarının hepsi 3 yaşındadırlar. Meyve fidanlarının geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar.Dikiminizden bir yaz sonra tadımlık da olsa meyvelerinizi alabileceksiniz.
•Satın aldığım saksılı fidanları dikerken dikkat etmem gereken noktalar var mıdır?
-Dikim yapacağınız çukuru yaklaşık olarak saksı boyu kadar açmanız önemlidir.Daha derin çukurlara dikim yapmanızı tavsiye etmiyoruz bunun sebebi fidanın aşı noktasının toprağa değmemesinin gerektiğidir.Ayrıca gelen fidanı dikerken saksısından dikkatlice çıkarmanız gereklidir.Saksı içindeki toprağın dağılmaması ve kökün hava almaması önemlidir.
•Gönderimlerinizi kargo ile yapıyorsunuz,herhangi bir zarar görmezler mi? Saksılı fidanların ambalajı nasıl yapılıyor?
-Tüm siparişlerinizi anlaşmalı kargomuz olan Aras Kargo ile %65'e varan indirimle tüm Türkiye'ye gönderiyoruz.Almış olduğunuz fidanları fidan taşımacılığı için özel tasarlanmış kalın karton kutular içinde özenle yerleştirilerek gönderim yapıyoruz ve bu şekilde hiç bir zarar görmeden evinize kadar teslim ediliyorlar.
GÜBRELEME
Tüm meyve bahçelerinde olduğu gibi armut bahçelerinde de dengeli ve düzenli bir gübreleme yapmak için mutlaka her yıl toprak ve üç yılda bir yaprak analizleri yapılmalıdır. Yapılan analizlerin sonucuna göre de bahçenin gübre ihtiyacı belirlenmelidir. Verilecek olan kimyasal gübreler ağaçların taç iz düşümü içersine ama asla gövdeye ve köklere temas etmeyecek şekilde uygulanmalıdır. Bitkinin daha fazla ihtiyacı olan makro elementler hemen hemen her yıl mikro elementler ise ihtiyaca göre verilmelidir. Armutlarda demir ve bor noksanlıklarına sık rastlanmaktadır.
BUDAMA
Armut yetiştiriciliğinde budama olayına fidanın alınması ile başlanır. Bu nedenle ağaçlara verilmesi düşünülen terbiye sistemleri; anacın ve çeşidin büyüme gücüne, şekline seçilen bahçe yerinin yöney ve toprak tipine, çeşidin meyve iriliğine uygulanacak olan kültürel işlemlere vb. kriterler dikkate alınarak ilk önce belirlenmelidir. Armut ağaçlarının genelinde hakim olan dikine büyüme eğilimi nedeniyle dike yakın olan budama şekillerinin verilmesi ve uygulaması daha kolaydır. Özellikle son yıllarda artan sık dikim nedeniyle bu tip sistemler daha da önem kazanmıştır. Bahçelerde en fazla uygulanan sistemlerden bazıları; doruk dallı, değişik doruk dallı, palmet, kordon (duvar sistemi)vb. olarak verilebilir.
HASAT VE VERİM
Armut meyveleri yeme ve hasat olumu olmak üzere iki farklı dönemde hasat edilirler. Erkenci veya yazlık çeşitler yeme olumunda hasat edilip doğrudan pazara sunulurlar. Güzlük ve kışlık çeşitler ise hasat olumunda ağaçtan toplanırlar ve belirli sürelerle olgunlaştırma odasında bekletilerek yeme olumuna getirilirler. Bu çeşitlerin gönderileceği pazarlar uzak ise bu süreler taşıma esnasında da geçirilebilir.
Seçilmiş olan bahçe yerinin; armut ağacının tüm isteklerini karşılayacak nitelikte ve iyi bir toprak hazırlığının da yapılmış olması şarttır. Eğer toprak hazırlığı iyi yapılmamış ise fidan çukurlarının geniş açılması fidanın gelişmesi yönünde mutlaka olumlu etki sağlayacaktır. Kapama armut bahçesi kurulacağı zaman mutlaka sağlıklı, ismine doğru, aşılı ve bir yaşlı fidanların kullanılmasında fayda vardır. Anaç olarak Quince-A kullanılmış ise, ağaçlara verilmesi gereken aralık ve mesafeler, çoğu çeşitler için 3x5 m, armut çöğürü anaç olarak kullanılmış ise 5x7 m önerilmektedir. Bu aralık ve mesafeler çeşide, toprak şartlarına ve uygulanacak olan kültürel işlemlere göre değişebilir. Son yıllarda bazı ülkelerde belirttiğimiz aralık ve mesafelerden daha sık (0.6 - 0.8 x 4 m) armut bahçeleri de kurulmaya başlanmıştır. Dikim budaması yapılan fidanların ılıman iklimlerde aşı yeri toprak üzerinde kalacak şekilde Kasım – Ocak ayları arasında dikilmeleri tavsiye edilir. Daha soğuk olan bölgelerde ise fidan dikimi Şubat ve Mart aylarında yapılmalıdır. Dikim sırasında bahçede sağlıklı bir tozlanma ve döllenme için mutlaka aynı dönemde çiçek açan çeşit karışımlarına yer verilerek bahçe kurulmalıdır.
- Maksimum Boylanma: 6-10 m
- Maksimum Boylanma: Budanabilir
- Yaprak Tipi: Yumurta
- Yaprak Dizilişi: Almaşlı
- Yaprak Kenarı: Testere Dişli
- Çiçeklenme Süresi: 2-3 Hafta
- Budama İhtiyacı: Budamaya Elverişli
- Kök Durumu: Kazık Köklü Bitki
- Nem İsteği: Nemli
- Hangi Oda: Balkon İçin
- Kullanım Alanı: Arka Bahçe
- Kullanım Alanı: Ön Bahçe
- Drenaj İsteği: Nemli Geçirgen
- Kullanım Alanı: Balkon
- Kullanım Alanı: Teras
- Kullanım Alanı: Apartman Girişi
- Kullanım Alanı: Site Bahçesi
- Kullanım Alanı: Konut Bahçesi
- Meyve Tadı: Tatlı
- Meyve Tadı: Aromalı
- Hangi Oda: Bahçe için
- Drenaj İsteği: Nemli
- Çiçek Periyodu: Yaz Başı
- Saksı Boyutu: Açık Köklü
- Bitki Cinsi: Meyve Fidanı
- Üretim Yöntemi: Aşılı
- Bitki Yaşı: 2-3
- Satış Boyu: 100-120 cm
- Çiçek Rengi: Beyaz
- Yaprak Rengi: Yeşil
- Işık İsteği: Güneş Sever
- Işık İsteği: Yarı Gölge
- İklim İsteği: Dayanıklı Bitki
- Bitki Familyası: Rosaceae
- Meyve Periyodu: Sonbahar Başı
- Toprak İsteği: Alkali +7 pH
- Toprak İsteği: Kireçli
- Toprak İsteği: Killi
- Toprak İsteği: Kumlu
- Toprak İsteği: Balçık
- Toprak İsteği: Seçici Olmayan
- Toprak İsteği: Geçirgen
- Toprak İsteği: Tınlı
- Meyve Rengi: Kırmızı
- Toprak İsteği: Asidik -7 pH
Yorum Ekle