Fırsatları görmek için giriş yapın
ara

Dikenler Tacı Aşılı Kaktüs Euphorbia Milii, 10-15 cm, Büyük Yaş, Saksıda

Çiçek Açan, Herdem Yeşil
%23 İndirim 487,00 ₺ 374,00 ₺
  • Anavatanı Madagaskardır.
  • Beyaz ve kırmızı çiçekli olabilir. Sipariş notu kısmında istediğiniz rengi belirtmeniz yeterlidir.
  • Gövde ve sürgünlerinde bol miktarda gri ve kahverengi diken mevcuttur.
  • Parlak kırmızı çiçekli, çok gösterişli, çalı formlu iç mekan süs bitkisidir.
  • Yaprakları oval veya uzunca, yeşil renklidir.
  • Boyu 1.5-2 metreyi bulabilir.
  • Güneş yetersizliğinde hızlı ve çelimsiz uzama görülür.
  • Dikenleri su depolayıcı ve ağaçlara tırmanma amaçlıdır.
  • SKU: 9999
  • Barkod: 040408
  • Stok:F5974 Adet
TOPRAK
 Hafif asitli, nötr ve hafif alkalinli topraklar uygundur.

SICAKLIK
Gelişme döneminde sıcaklık 18 C olmalı, dinlenme döneminde ise 8-10 C sıcaklıkta muhafaza edilmelidir. Orantılı nemi düşük olan yerlerde zarar görmeden yetişebilir. Aydınlık ve güneşli yerleri sever. Güneye bakan pencere kenarlarında bulundurulabilirler. Tam gün güneş, yarım gün güneş.. En az günde iki saat güneş.. Güneş yetersiz kalırsa dallanma budaklanma hemen hiç olmayacağı gibi çiçek de açmaz. Güneyde yazları aşırı sıcak olan memleketlerde yaz boyunca öğle civarı direkt güneşinden korumalısınız. Öyle yerler için yazın güneşi %30 filtreleyen sera örtüleri tavsiye ediliyor. Kış soğuklarına dayanıklılığı -7°C. İstanbulda kışın devamlı dışarda balkonda tutabilirsiniz. Bahçelere dikebilirsiniz. Ne kadar soğuğa dayandıklarını bilmiyorsanız onları kışın dışarda tutmayın. Antalya vb. kışın don olayı görülmeyen yerlerde tehlike yok.


ÜRETİM
Yılbaşı Dikeni’nin üretimi çelik ile yapılır. Çelikler hafif odunlaşmış uç sürgünlerinden 7.5-10 cm uzunluğunda olmak üzere Temmuz ayında hazırlanır. Alınan çelikler birkaç gün kurumaya bırakıldıktan sonra, hacim olarak eşit miktarlardaki turba ve kum karışımına dikilirler. Ortam sıcaklığı 16-18C olmalıdır.

SULAMA
Bütün yaz boyunca bitkilere orta derecede su verilmelidir. Sonbahar ve kışın dinlenme döneminde verilen su azaltılmalı, ancak saksı toprağının tümüyle kurumamasına özen gösterilmelidir. Yapraklarıyla havadan nem almada ve bu şekilde susuzluk ihtiyacını gidermede başarılı nadir bitkilerden biridir.Euphorbia milii bitkisine havası yüksek nemli olan bölgelerde toprağı biraz kuruma olmadan sulamamak, ama yapraklara üç günde bir su fısfıslamak iyi olur. Havası kuru memleketlerde ise sulama sıklığı arasını fazla açmayıp yapraklara her gün su püskürtmek daha iyi olur. Böylece kök ortamı fazla sık çamur gibi ortamda kalmaz daha sağlıklı olur. Yapraklara verimli toprağı toz haline getirip serperseniz ondan da ihtiyacı olan birçok elementi alabilir.


BUDAMA
Bol dallanan çalı formunda bitki elde etmek amacıyla genç bitkilerde birkaç kez uç alma yapılmalıdır. Kuruyan ve çürüyen yapraklar kesilip uzaklaştırılmalıdır. keskin bıçakla budayın ki kesik yerlerde dokular ezilmesin (çünkü dalları biraz kofçadır, makasla kesilirken fena ezilir). Mutlaka dalların en az üçte birinin uç gelişim yerleri kalacak şekilde budama yapmalısınız. Budadğınız dalları aşağıda çelikle üretim kısmında anlattığım gibi çoğaltma amacıyla kullanabilirsiniz. Dal kesme ve budama işlerini gece en serin saatlerde yapmalısınız. Kestiğinizde beyaz süt akar. Kesik yerleri soğuk suyla ıslatılmış çok ıslak bezle silerseniz akıntı durur. Kesip aldığınız parçayı muslukta yıkayın soğuk suyun etkisiyle süt akımı fazla sürmez. Süt elinize yüzünüze bulaşmamalı. Bazı insanlara zarar veriyor. Kestiğiniz aleti de hemen yıkamalısınız süt kurursa kolay kolay çıkmaz.Büyüyüp uzamaya başladığında başka saksılara dikmek üzere aldığınız çelikler, tepelerde uzayan sürgünlerden olmalı ki dallar farklı yerlerden çıksın

TOPRAK-SAKSI DEĞİŞTİRME
Genç bitkilerde her yıl, yaşlı bitkilerde ise 3-4 Yılda bir defa  Yazın en hızlı büyüme zamanında (Haziran)  söküp kökleri eski topraktan temizleyin. Sağlıksız ve eski köklerde azaltma yapmak lazım. Yeni diktiğinizde sulamayın toprağın kurumasını bekleyin. Toprak yeterince havadarsa biraz derine gömerbilirsiniz bir sakıncası yok. Daha sağlam durur.

ÇOĞALTILMASI

MAYIS  çoğaltmak için en uygun zaman. Tepesini kesip ayrı dikin. Üst tarafı kesilen ana bitki de böylece yanlardan filizlenir birkaç dal uzatır.

1- Çelikle: Bulunduğunuz yerin iklimine göre ilkbaharda sıcaklar başladığı zaman (İstanbulda Mayıs başı) dallarından kesip alın. 3-4 gün veya bir hafta açık havada açıkta bekletin. Hava serin gidiyorsa iki hafta bekletin. Sonra az nemli toprağa dikip (sulamayın can suyu vermeyin) güneşli ve daimi esintili bir yere koyun. Toprak iyice kuruduğu zaman birkaç gün daha bekleyin sonra toprak yüzeyinin iyice ıslanacağı kadar az su ile sulayın. Bu durumda saksı içinin yarısı ıslanmış olur. Tamamı ıslanmadığı için çabuk kurur. Bir buçuk, iki ay böyle devam edin. Güneşin ısıtmasıyla ve devamlı esinti sayesinde köklenme gerçekleşir. İki ay geçince normal sulamaya geçin. Çelikle çoğaltma sürecinde gereksiz sulamalar ve havasız ortamlar yüzünden çürümeler çok sık görülüyor. İkide birde sulamak yerine (üstünde yaprakları varsa) birkaç günde bir yapraklarına su fısfıslayın. İhtiyacı kadar suyu alır günlerce idare eder. Çelikleri sulamak için toprağın tamamıyla kurumasını bekleyin.

2- Fide  Çiçek dökülmeyip kalınlaşır, bir fidecik geliştirir. Biraz güçlendiğinde kesip toprağa dikin. Yukarda çelikle çoğaltma usulünde yazdığım gibi sulama bunlarda da geçerli.

3- Aşılama: Hibritlerde yapılması tavsiye ediyor. Kolayca büyüyen gelişen normal öforbiya mili bitkisinden dallar önce köklendirilir. Köklenme kuvvetlice gerçekleştikten sonra bunlar aşılanır. Hibritleri aslında çelikle de çoğaltmak mükün fakat hibritler iyi bir köklenme beceremiyor. Durumları risklidir. Toprakta gürce köklenemeyip dolayısıyla topraktan gereği gibi besin alamazlar. Ayrıca her an çürüme riski de kuvvetli. Bunlarda daha fazla havadar toprak kullanmak lazım (hem köklenme saçaklanarak devam etsin, hem çürüme riski olmasın diye). Hibritlerin aşılıları ise daha sağlıklı, daha uzun ömürlü olur.

İstanbul iklimine göre çoğaltmak için ilkbahar ikinci yarısı iyi zamandır. Mayıs ortasında budayın. Dalları üç gün açıkta bekletin kesik yerler tamamıyla kurusun. Sonra çok havadar toprağa dikin, dışarda rüzgarlı güneşli yerde tutun. Yaza kadar köklenir sonra hızlı gelişim gösterir.

Dalından keserek direkt toprağa dikiyorum. Her seferinde de tutuyor. Güneş gördükçede 12 ay çiçek açıyor.


HASTALIKLARI
  • Yapraklarında benek oluşuyorsa yapraklar sararıyorsa yeri havadar olsa bile topraktan kaynaklı bir sorun var demektir.
  • Çok sulanması çürüme ve böceklenmeye neden olur.
  • Çiçek renginin daha açık veya daha koyu olarak zaman zaman değişmesi
  • Mevsimlerin sıcaklık farklarına
  • Toprağının pH derecesine göre değişir.
  •  Fazla sıcakta ya da pH yüksek toprakta çiçek rengi daha açık olabiliyor.

Müşteri soruları ve cevapları

02-10-2023

Aldığım dikenler tacı bitkisi gerçekten göz alıcıydı. Hem dayanıklı hem de zarif bir bitki. Fidanistanbulun bitkileri yüksek kalitede ve bakımlı geldi. Ayrıca, siparişim hızlı bir şekilde teslim edildi. Teşekkürler Fidanistanbul

Müşteri değerlendirmeleri

5 Üzerinden | 5,00 Ortalama
5 Yıldız
100,00 %
4 Yıldız
0,00 %
3 Yıldız
0,00 %
2 Yıldız
0,00 %
1 Yıldız
0,00 %

Yorum Ekle

Benzer Ürünler

fidan istanbul whatsapp
fidan istanbul loading icon