Diğer adları ekşilik, ekşimik, turşuotu ve ebemekşisi olan kuzukulağının Latince adı "Rumex Acetosella”dır. Karabuğdaygiller familyasına ait bir bitkidir. Otsu bitkilerden biri olan kuzukulağı 60 cm’ye kadar ulaşabilen boyuyla oldukça irileşen bitkiler grubundandır.
Bitkinin gövdesi çizgili ve kabuklu ayrıca sulu, kırmızı renktedir. Bitkinin büyük kuzukulağı ve küçük kuzukulağı olarak türleri bulunur. Yaz mevsiminde çiçekleri patlayan bu bitki pembe ya da pembeye çalan çiçekler açar. Çiçeklerin iç kısmında kahverengi tohumlar çıkar. Bitkinin yaprakları iri ve tüysüzdür. Kuzukulağı bitkisi, olduğu yere tohumların dökerek çoğalmakla birlikte istenirse köklerinin bölünüp dikilmesiyle de çoğaltılabilir.
Kuzukulağı bitkisinin ekileceği alanın mutlaka yabani otlardan arındırılması gerekir. Bu işlemden sonra toprağın çapalanması da ayrı bir noktadır. Kuzukulağı tohumlarını ekmeden önce bir süre suyun içinde bekletirseniz çimlenme olayını hızlandırmış olursunuz. Bunun için vakit yoksa tohumlar toprağa ekilmeden önce sprey yardımıyla sulanmalı, ıslatılarak toprağa ekilmelidir. Kuzukulağı tohumlarının toprağa ekileceği derinlik ortalama 1 cm olmalıdır. Bununla birlikte ekilecek olan tohumların sıralarının arasında en az 20 cm bulunmalıdır. Çünkü kuzukulağı boylanmaya yatkın bir bitkidir.
Kuzukulağı bitkisinin ekim zamanı kış ayları dışında hemen her zaman yapılabilir. İlkbahar, yaz ya da sonbahar aylarında istenilen zamanda yapılması mümkündür.
Bu bitki kalkerli toprakları sevmez. Bu nedenle ülkemizde kalkerli özellik gösteren topraklar dışında nemin ve gölgenin olduğu, kumlu her toprakta yetişir. Dünyada ise Fransa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde hem tarlalarda hem de seralarda yetiştirilir.
Kuzukulağı bitkisi nemi çok sevdiğinden toprağa ekerek yetiştirmek istediğinizde sık sık toprağı nemlendirmeniz ancak aşırı şekilde sulamamanız gerekir. Aşırı şekilde sulamaki tohumların kısa sürede çürümesine neden olur. Çok fazla bakıma ihtiyacı olmayan bu bitki yabani olarak bile çok kolay yetişmektedir.
Ülkemizde birçok yerde yetişmesine rağmen en yaygın olarak Tokat ve çevresinde görülür. Bu bitki, ekşi tadıyla salatalarda kullanılabilir.
Yorum Ekle