Yeni sezon meyve fidanlarımız için harika haberlerimiz var! Ancak, sizinle paylaşmak istediğimiz bir detay var: Aralık, Ocak ve Şubat aylarında açık köklü fidanlarımızı satışa sunuyoruz. Mart ayından itibaren ise fidanlarımızı tüplü olarak gönderiyoruz. Bu süreci göz önünde bulundurarak siparişinizi oluşturmanızı öneririz.
•Gönderilen ürünler kaç yaşındadır?
-Gönderilen ayva fidanlarımız 3 yaşlarındadır.
•Gönderilen ürünler saksı içinde mi geliyor yoksa açık olarak mı?
-Sertifikalı ayva fidanlarımız açık kök olarak gönderilmektedir.
•Gönderilen saksılı ayva fidanlarının boyu nedir?
-Gönderilen ayva fidanlarının boyu +120 cm 'dir.
•Gelen fidanları hemen dikmeli miyim? İstediğim zaman dikebilir miyim yoksa dikim mevsimini mi beklemem gerekli?
-Sertifikalı ayva fidanlarımız açık kök olarak gönderildiği için hemen dikmelisiniz.
•Ayva Fidanı AMERİKAN, Açık Köklü fidanı kışları soğuk geçen bölgelere dikilebilir mi?
-Kışın çok sert geçtiği yörelerde ayva fidanları önerilir. Geç çiçek açtığı için erken donlardan etkilenmemektedir.
•Ayva Fidanı AMERİKAN, Açık Köklü, fidanını dikerken ve dikimden sonra kullanmam gereken gübreler var mıdır?
-Evet, tüm fidanları dikerken ve dikim yaptıktan sonra kullanmanızı önerdiğimiz gübreler vardır. Dikim sırasında işlenmiş keçi gübresini toprakla karıştırıp açtığınız çukura koymanız ve bu şekilde dikim yapmanız tavsiye edilir. Dikimden sonra ise bitkinin ihtiyacı olan azot,fosfor ve potasyumu karşılayabilmek için 15 - 30 günlük aralarla sadece 1 çay kaşığı kadar NPK 15-15-15 gübresini kullanmanız ve sonrasında bol sulama yapmanız önerilir.
•Aldığım fidanları diktikten kaç sene sonra meyve almaya başlayabilirim?
-Satın aldığınız meyve fidanlarının hepsi 3 yaşındadırlar. Ayva fidanlarının geneli 3-4 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar. Dikiminizden bir yaz sonra tadımlık da olsa meyvelerinizi alabileceksiniz.
•Satın aldığım fidanları dikerken dikkat etmem gereken noktalar var mıdır?
-Derin çukurlara dikim yapmanızı tavsiye etmiyoruz bunun sebebi fidanın aşı noktasının toprağa değmemesinin gerektiğidir.
•Gönderimlerinizi kargo ile yapıyorsunuz, herhangi bir zarar görmezler mi? Saksılı fidanların ambalajı nasıl yapılıyor?
-Tüm siparişlerinizi anlaşmalı kargomuz olan Aras Kargo ile %65'e varan indirimle tüm Türkiye'ye gönderiyoruz. Almış olduğunuz fidanları fidan taşımacılığı için özel tasarlanmış kalın karton kutular içinde özenle yerleştirilerek gönderim yapıyoruz ve bu şekilde hiç bir zarar görmeden evinize kadar teslim ediliyorlar.
Ayva Yetiştiriciliği
Ayva dünyada çok eski yıllardan beri bilinmesine rağmen yetiştiriciliği gün geçtikçe artan bir tür olmamıştır. Birçok ülkede ayva; armut için anaç olarak kullanılmaktadır. Dünya ayva üretimi son verilere göre 350 000 ton civarındadır. Bu üretim içersinde 95 000 ton ile Türkiye ilk sırada yer almaktadır. Diğer önemli ayva üreticisi ülkeler ise sırasıyla; Çin, Arjantin ve İran’dır.
EKOLOJİK İSTEKLER
İklim: Ayva soğuklara elma ve armuttan daha az dayanıklıdır. Bunun için bahçe yeri seçiminde dikkatli olmak gerekir. Fakat ayvanın önce sürgün meydana getirip bunun ucunda çiçek açması ilkbahar geç donlarının tehlikeli olduğu yerlerde bir avantajdır. Bazı soğuk bölgelerde de ayva yetiştiriciliği yapılmasına rağmen istenen meyve kalitesine ulaşılamamakta ve meyve eti aşırı sert olmaktadır. Ayrıca ayva aşırı nemli ve rüzgarlı iklimlerden de hoşlanmaz. Böyle alanlarda ticari ayva bahçeleri kurulmamalıdır.
Toprak: Ayva; çok ağır, aşırı kireçli ve fazla geçirgen olan toprakların dışında kalan birçok toprak tipinde düzenli sulama yapıldığı taktirde yetiştiriciliği rahatlıkla yapılabilir. Toprak pH sının 6 – 7 civarında olması arzu edilir. Aşırı kumlu ve nemsiz topraklarda yetiştirilen meyveler kuru ve boğucu, ağaçlar ise kısa ömürlü olurlar.
ANAÇLAR
Ayva çeşitleri çelik, daldırma ve dip sürgünleri ile çoğaltılabilmelerine rağmen fidan üretiminde ise aşı ile üretim tercih edilir. Aşı ile yapılan üretimlerde anaç olarak Quince - A anacı veya kolay köklenen, ayva çeşitleri ile aşı uyuşmazlığı göstermeyen tipler tavsiye edilmektedir. Fidan üretiminde yaygın olarak durgun T- Göz aşısı uygulanmaktadır.
ÇEŞİTLER
Ayva çeşit sayısı diğer türlerde olduğu kadar zengin değildir. Bunun nedeni ise dünyanın birçok ülkesinde ayvanın meyvesi için değil de anaç olarak yetiştirilmesi gösterilebilir. Meyve kalitesi yüksek çeşitler yine yerli çeşitlerimiz içersinde bulunmaktadır.
Ayva Fidanı EŞME: Ülkemizdeki kapama ayva bahçelerinin büyük çoğunluğu bu çeşit ile kurulmuştur. Bazı bölgelerde renginden dolayı Limon ayvası olarak ta isimlendirilmektedir. Meyveleri yuvarlak, sapa doğru biraz uzunca , bol sulu ve mayhoş tatlıdır. Ağaçlar orta kuvvette bir gelişme gösterir ve meyveler eylül sonu ekim başında hasat edilir.
Ayva Fidanı EKMEK: Bu çeşidin aynı isimle söylenen birçok tipi mevcuttur. Meyvesi iri sap tarafı dar, karın tarafı geniş , meyve eti gevrek, sulu, mayhoş ve az tüylüdür.
Ayva Fidanı ŞEKERGEVREK : Meyve iri düzgün şekilli, karın tarafı şişkin, sap ve çiçek çukuruna doğruna doğru dardır. Meyve kabuğu ince, gevrek, sulu ve hafif mayhoştur. Ekim ayının ilk haftasında hasat edilir.
Ayva Fidanı LİMON : Pazar değeri yüksek, meyvesi küresel sap tarafına doğru uzun ve verimli bir çeşittir. Kabuk limon sarısı renkte, meyve eti sarımsı renkte, sert, sulu ve mayhoştur.
Ayva Fidanı ALTIN : Meyvesi çok iri ve sap tarafında belirgin boyun vardır. Kabuk koyu sarı renkli, üzerinde parçalı pas lekeleri bulunur. Meyve eti altın sarısı renkte, az sulu fakat boğucu değildir.
Ayva Fidanı TEKKEŞ: Meyveleri iri, gösterişli, ince kabuklu, gevrek, sulu, mayhoş ve verimli bir çeşittir. Meyve kabuğu parlak sarı renkli, ince tüylü ve meyve eti gevrektir.
Bu çeşitlerin haricinde; Havan, Gördes, Beyaz, Viranyadevi, Bencikli çeşitlerimiz bulunmaktadır.
BAHÇE KURMA
Ayva bahçesi için uygun olarak seçilen yere bir yaşlı ve sağlıklı fidanlar 4x5 veya 5x6 m aralık ve mesafelerle dikilirler. Verilecek olan aralık - mesafeler toprak tipine ve yetiştirme sistemine göre değişiklik gösterir. Dikim budaması yapılan fidanlar aşı yeri toprak üzerinde kalacak şekilde ılıman iklimlerde Kasım – Ocak ayları arasında dikilmeleri tavsiye edilir. Daha soğuk olan bölgelerde ise fidan dikimi Şubat ve Mart aylarında yapılmalıdır. Yetiştiriciliği yapılan ayva çeşitlerinin çoğu kendine verimli olduğu için tek bir çeşitten kapama ayva bahçesi kurulabilir. Fakat düzgün şekilli meyveler elde etmek için mutlaka tozlanma ve döllenmeye ihtiyaç bulunmaktadır. Bunun için çeşit karışımı yapmakta fayda vardır. Dikim sırasında bahçede sağlıklı bir tozlanma ve döllenme için mutlaka aynı dönemde çiçek açan çeşit karışımlarına yer verilerek bahçe kurulmalıdır. Aksi takdirde iklimsel olayların olumsuz gittiği bazı yıllarda meyve tutumu oranlarında ciddi düşüşler yaşanır.
KÜLTÜREL İŞLEMLER
Toprak İşleme: Ayva yüzlek köklü olduğu için toprak işleme mümkün olduğu kadar az yapılmalıdır. Eğer toprak işleme yapılması gerekli ise mutlaka derin sürümden kaçınılmalı yüzeysel (10 – 15 cm) işlemeler yapılmalıdır. Su kaynakları yeterli olduğu takdirde örtülü veya yarı-örtülü sistemlerde düşünülebilir. Örtülü toprak işlemede bahçede herhangi bir toprak işlemesi söz konusu değildir. Sadece aşırı boylanmış olan otlar biçilir veya özellikle ağaç altlarında yabancı ot ilaçları ile düzenli bir mücadele yapılır. Yarı-örtülü veya geçici örtülü toprak işlemede ise bahçede toprak işlemenin uygun olduğu ilkbahar ve yaz aylarında işleme yapılır. Sonbahar ve kış aylarında ise bir kez toprak işleme yapılır veya hiç yapılmaz. Özellikle genç bahçelerde yabancı ot ilacı kullanırken dikkatli olunmalı ve ağaç gövdeleri ilacın etkisinden korunmalıdır. Aksi takdirde genç ağaçların gelişmesi bundan olumsuz etkilenir.
Sulama:Ağaçların sağlıklı bir gelişme gösterebilmesi, düzenli ve kaliteli meyve elde edebilmesi için mutlaka sulamaya ihtiyaç vardır. Sulama sırasında aşırı sudan ve sulama suyunun ağacın gövdesine değmesinden kaçınılmalıdır. İmkanlar ölçüsünde damlama veya mini-yağmurlama sistemleri kurulmasında fayda vardır. Salma ve karık sistemi sulamalardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
Gübreleme:Tüm meyve bahçelerinde olduğu gibi ayva bahçelerinde de dengeli ve düzenli bir gübreleme yapmak için mutlaka her yıl toprak ve üç yılda bir yaprak analizleri yapılmalıdır. Yapılan analizlerin sonucuna göre de bahçenin gübre ihtiyacı belirlenmelidir. Verilecek olan kimyasal gübreler ağaçların taç iz düşümü içersine ama asla gövdeye ve köklere temas etmeyecek şekilde uygulanmalıdır. Bitkinin daha fazla ihtiyacı olan makro elementler hemen her yıl mikro elementler ise ihtiyaca göre verilmelidir. Ayrıca toprağın organik madde miktarına göre de organik gübrelemeye önem verilmelidir.
Budama: Ayva yetiştiriciliğinde budama olayına fidanın alınması ile başlanır. Budamada daha çok ayvanın doğal büyüme şekline yakın olan Goble (Vazo, Kase) veya bu şeklin değiştirilmiş varyasyonlarının kullanılmasında (uygulama kolaylığı bakımından) faydalar vardır. Özellikle daha sıcak iklimlerde doruk dallı şekle yakın (yıllar ilerledikçe doruk-dal hakimiyeti kayboluyor) bir sistemin uygulanmasında fayda vardır.
HASAT VE VERİM
Ayva hasadı çeşitlere ve bölgelere göre değişmekle birlikte genellikle Eylül ayının ikinci yarısı veya Ekim ayında yapılır. Meyvenin depo ömrünü uzatmak için hasat elle ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Ayrıca ayvada geç yapılan hasatta meyvenin depo ömrünün kısalması üzerine doğrudan etkilidir. Bu nedenle zamanında ve doğru yöntemle hasat önemlidir.
HASTALIK VE ZARARLILAR
-Armut ateş yanıklığı
-Mumya (Monilia) hastalığı
-Meyve İç kurdu
-Kahverengi benek
-Gönderilen ayva fidanlarımız 3 yaşlarındadır.
•Gönderilen ürünler saksı içinde mi geliyor yoksa açık olarak mı?
-Sertifikalı ayva fidanlarımız açık kök olarak gönderilmektedir.
•Gönderilen saksılı ayva fidanlarının boyu nedir?
-Gönderilen ayva fidanlarının boyu +120 cm 'dir.
•Gelen fidanları hemen dikmeli miyim? İstediğim zaman dikebilir miyim yoksa dikim mevsimini mi beklemem gerekli?
-Sertifikalı ayva fidanlarımız açık kök olarak gönderildiği için hemen dikmelisiniz.
•Ayva Fidanı AMERİKAN, Açık Köklü fidanı kışları soğuk geçen bölgelere dikilebilir mi?
-Kışın çok sert geçtiği yörelerde ayva fidanları pek önerilmez. Ayva fidanları daha çok ılıman bölgelere önerilmektedir.
•Ayva Fidanı AMERİKAN, Açık Köklü, fidanını dikerken ve dikimden sonra kullanmam gereken gübreler var mıdır?
-Evet, tüm fidanları dikerken ve dikim yaptıktan sonra kullanmanızı önerdiğimiz gübreler vardır. Dikim sırasında işlenmiş keçi gübresini toprakla karıştırıp açtığınız çukura koymanız ve bu şekilde dikim yapmanız tavsiye edilir. Dikimden sonra ise bitkinin ihtiyacı olan azot,fosfor ve potasyumu karşılayabilmek için 15 - 30 günlük aralarla sadece 1 çay kaşığı kadar NPK 15-15-15 gübresini kullanmanız ve sonrasında bol sulama yapmanız önerilir.
•Aldığım fidanları diktikten kaç sene sonra meyve almaya başlayabilirim?
-Satın aldığınız meyve fidanlarının hepsi 3 yaşındadırlar. Ayva fidanlarının geneli 3-4 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar. Dikiminizden bir yaz sonra tadımlık da olsa meyvelerinizi alabileceksiniz.
•Satın aldığım fidanları dikerken dikkat etmem gereken noktalar var mıdır?
-Derin çukurlara dikim yapmanızı tavsiye etmiyoruz bunun sebebi fidanın aşı noktasının toprağa değmemesinin gerektiğidir.
•Gönderimlerinizi kargo ile yapıyorsunuz, herhangi bir zarar görmezler mi? Saksılı fidanların ambalajı nasıl yapılıyor?
-Tüm siparişlerinizi anlaşmalı kargomuz olan Aras Kargo ile %65'e varan indirimle tüm Türkiye'ye gönderiyoruz. Almış olduğunuz fidanları fidan taşımacılığı için özel tasarlanmış kalın karton kutular içinde özenle yerleştirilerek gönderim yapıyoruz ve bu şekilde hiç bir zarar görmeden evinize kadar teslim ediliyorlar.
Ayva Yetiştiriciliği
Ayva dünyada çok eski yıllardan beri bilinmesine rağmen yetiştiriciliği gün geçtikçe artan bir tür olmamıştır. Birçok ülkede ayva; armut için anaç olarak kullanılmaktadır. Dünya ayva üretimi son verilere göre 350 000 ton civarındadır. Bu üretim içersinde 95 000 ton ile Türkiye ilk sırada yer almaktadır. Diğer önemli ayva üreticisi ülkeler ise sırasıyla; Çin, Arjantin ve İran’dır.
EKOLOJİK İSTEKLER
İklim: Ayva soğuklara elma ve armuttan daha az dayanıklıdır. Bunun için bahçe yeri seçiminde dikkatli olmak gerekir. Fakat ayvanın önce sürgün meydana getirip bunun ucunda çiçek açması ilkbahar geç donlarının tehlikeli olduğu yerlerde bir avantajdır. Bazı soğuk bölgelerde de ayva yetiştiriciliği yapılmasına rağmen istenen meyve kalitesine ulaşılamamakta ve meyve eti aşırı sert olmaktadır. Ayrıca ayva aşırı nemli ve rüzgarlı iklimlerden de hoşlanmaz. Böyle alanlarda ticari ayva bahçeleri kurulmamalıdır.
Toprak: Ayva; çok ağır, aşırı kireçli ve fazla geçirgen olan toprakların dışında kalan birçok toprak tipinde düzenli sulama yapıldığı taktirde yetiştiriciliği rahatlıkla yapılabilir. Toprak pH sının 6 – 7 civarında olması arzu edilir. Aşırı kumlu ve nemsiz topraklarda yetiştirilen meyveler kuru ve boğucu, ağaçlar ise kısa ömürlü olurlar.
ANAÇLAR
Ayva çeşitleri çelik, daldırma ve dip sürgünleri ile çoğaltılabilmelerine rağmen fidan üretiminde ise aşı ile üretim tercih edilir. Aşı ile yapılan üretimlerde anaç olarak Quince - A anacı veya kolay köklenen, ayva çeşitleri ile aşı uyuşmazlığı göstermeyen tipler tavsiye edilmektedir. Fidan üretiminde yaygın olarak durgun T- Göz aşısı uygulanmaktadır.
ÇEŞİTLER
Ayva çeşit sayısı diğer türlerde olduğu kadar zengin değildir. Bunun nedeni ise dünyanın birçok ülkesinde ayvanın meyvesi için değil de anaç olarak yetiştirilmesi gösterilebilir. Meyve kalitesi yüksek çeşitler yine yerli çeşitlerimiz içersinde bulunmaktadır.
Ayva Fidanı EŞME: Ülkemizdeki kapama ayva bahçelerinin büyük çoğunluğu bu çeşit ile kurulmuştur. Bazı bölgelerde renginden dolayı Limon ayvası olarak ta isimlendirilmektedir. Meyveleri yuvarlak, sapa doğru biraz uzunca , bol sulu ve mayhoş tatlıdır. Ağaçlar orta kuvvette bir gelişme gösterir ve meyveler eylül sonu ekim başında hasat edilir.
Ayva Fidanı EKMEK: Bu çeşidin aynı isimle söylenen birçok tipi mevcuttur. Meyvesi iri sap tarafı dar, karın tarafı geniş , meyve eti gevrek, sulu, mayhoş ve az tüylüdür.
Ayva Fidanı ŞEKERGEVREK : Meyve iri düzgün şekilli, karın tarafı şişkin, sap ve çiçek çukuruna doğruna doğru dardır. Meyve kabuğu ince, gevrek, sulu ve hafif mayhoştur. Ekim ayının ilk haftasında hasat edilir.
Ayva Fidanı LİMON : Pazar değeri yüksek, meyvesi küresel sap tarafına doğru uzun ve verimli bir çeşittir. Kabuk limon sarısı renkte, meyve eti sarımsı renkte, sert, sulu ve mayhoştur.
Ayva Fidanı ALTIN : Meyvesi çok iri ve sap tarafında belirgin boyun vardır. Kabuk koyu sarı renkli, üzerinde parçalı pas lekeleri bulunur. Meyve eti altın sarısı renkte, az sulu fakat boğucu değildir.
Ayva Fidanı TEKKEŞ: Meyveleri iri, gösterişli, ince kabuklu, gevrek, sulu, mayhoş ve verimli bir çeşittir. Meyve kabuğu parlak sarı renkli, ince tüylü ve meyve eti gevrektir.
Bu çeşitlerin haricinde; Havan, Gördes, Beyaz, Viranyadevi, Bencikli çeşitlerimiz bulunmaktadır.
BAHÇE KURMA
Ayva bahçesi için uygun olarak seçilen yere bir yaşlı ve sağlıklı fidanlar 4x5 veya 5x6 m aralık ve mesafelerle dikilirler. Verilecek olan aralık - mesafeler toprak tipine ve yetiştirme sistemine göre değişiklik gösterir. Dikim budaması yapılan fidanlar aşı yeri toprak üzerinde kalacak şekilde ılıman iklimlerde Kasım – Ocak ayları arasında dikilmeleri tavsiye edilir. Daha soğuk olan bölgelerde ise fidan dikimi Şubat ve Mart aylarında yapılmalıdır. Yetiştiriciliği yapılan ayva çeşitlerinin çoğu kendine verimli olduğu için tek bir çeşitten kapama ayva bahçesi kurulabilir. Fakat düzgün şekilli meyveler elde etmek için mutlaka tozlanma ve döllenmeye ihtiyaç bulunmaktadır. Bunun için çeşit karışımı yapmakta fayda vardır. Dikim sırasında bahçede sağlıklı bir tozlanma ve döllenme için mutlaka aynı dönemde çiçek açan çeşit karışımlarına yer verilerek bahçe kurulmalıdır. Aksi takdirde iklimsel olayların olumsuz gittiği bazı yıllarda meyve tutumu oranlarında ciddi düşüşler yaşanır.
KÜLTÜREL İŞLEMLER
Toprak İşleme: Ayva yüzlek köklü olduğu için toprak işleme mümkün olduğu kadar az yapılmalıdır. Eğer toprak işleme yapılması gerekli ise mutlaka derin sürümden kaçınılmalı yüzeysel (10 – 15 cm) işlemeler yapılmalıdır. Su kaynakları yeterli olduğu takdirde örtülü veya yarı-örtülü sistemlerde düşünülebilir. Örtülü toprak işlemede bahçede herhangi bir toprak işlemesi söz konusu değildir. Sadece aşırı boylanmış olan otlar biçilir veya özellikle ağaç altlarında yabancı ot ilaçları ile düzenli bir mücadele yapılır. Yarı-örtülü veya geçici örtülü toprak işlemede ise bahçede toprak işlemenin uygun olduğu ilkbahar ve yaz aylarında işleme yapılır. Sonbahar ve kış aylarında ise bir kez toprak işleme yapılır veya hiç yapılmaz. Özellikle genç bahçelerde yabancı ot ilacı kullanırken dikkatli olunmalı ve ağaç gövdeleri ilacın etkisinden korunmalıdır. Aksi takdirde genç ağaçların gelişmesi bundan olumsuz etkilenir.
Sulama:Ağaçların sağlıklı bir gelişme gösterebilmesi, düzenli ve kaliteli meyve elde edebilmesi için mutlaka sulamaya ihtiyaç vardır. Sulama sırasında aşırı sudan ve sulama suyunun ağacın gövdesine değmesinden kaçınılmalıdır. İmkanlar ölçüsünde damlama veya mini-yağmurlama sistemleri kurulmasında fayda vardır. Salma ve karık sistemi sulamalardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
Gübreleme:Tüm meyve bahçelerinde olduğu gibi ayva bahçelerinde de dengeli ve düzenli bir gübreleme yapmak için mutlaka her yıl toprak ve üç yılda bir yaprak analizleri yapılmalıdır. Yapılan analizlerin sonucuna göre de bahçenin gübre ihtiyacı belirlenmelidir. Verilecek olan kimyasal gübreler ağaçların taç iz düşümü içersine ama asla gövdeye ve köklere temas etmeyecek şekilde uygulanmalıdır. Bitkinin daha fazla ihtiyacı olan makro elementler hemen her yıl mikro elementler ise ihtiyaca göre verilmelidir. Ayrıca toprağın organik madde miktarına göre de organik gübrelemeye önem verilmelidir.
Budama: Ayva yetiştiriciliğinde budama olayına fidanın alınması ile başlanır. Budamada daha çok ayvanın doğal büyüme şekline yakın olan Goble (Vazo, Kase) veya bu şeklin değiştirilmiş varyasyonlarının kullanılmasında (uygulama kolaylığı bakımından) faydalar vardır. Özellikle daha sıcak iklimlerde doruk dallı şekle yakın (yıllar ilerledikçe doruk-dal hakimiyeti kayboluyor) bir sistemin uygulanmasında fayda vardır.
HASAT VE VERİM
Ayva hasadı çeşitlere ve bölgelere göre değişmekle birlikte genellikle Eylül ayının ikinci yarısı veya Ekim ayında yapılır. Meyvenin depo ömrünü uzatmak için hasat elle ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Ayrıca ayvada geç yapılan hasatta meyvenin depo ömrünün kısalması üzerine doğrudan etkilidir. Bu nedenle zamanında ve doğru yöntemle hasat önemlidir.
HASTALIK VE ZARARLILAR
-Armut ateş yanıklığı
-Mumya (Monilia) hastalığı
-Meyve İç kurdu
-Kahverengi benek
Ayva Fidanı
Farklı bir aromaya sahip olan, hem taze tüketilebilen hem de reçel yapımında kullanılan bu meyveye balkonunuzda veya bahçeniz de yetiştirmek için internet adresimizden alacağınız Ayva fidanıyla sahip olabilirsiniz
Türkiye’nin hemen hemen her yerinde yetiştiriciliği yapılan Ayva fidanının en çok Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi’nde yoğun bir yetiştiriciliğe sahip olduğunu söyleyebiliriz.
İnternet adresimiz aracılığıyla en uygun fiyattan Ayva fidanı siparişinizi verebilirsiniz.
AyvaNe Zaman Dikilir?
Ayva fidanları için en ideal dikim mevsimi sonbahar sonlarıdır. Aralık ayında dikimlere başlanır. Nisan ayının sonuna kadar dikimlere devam edilir. Ilıman iklime sahip bölgeler de kasım-ocak ayları arasında dikimi gerçekleştirilir. Soğuk iklime sahip bölgeler de ise dikim şubat-mart aylarında gerçekleştirilir.
Satışını Yaptığımız Ayva Fidanları Hakkında Bazı Bilgiler
Ayva fidanı için geçerli yaş ve diğer önemli bilgiler satılan ürün içeriğinde yazmaktadır.
Sertifikalı ayva fidanlarımızın hepsi saksı içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir.
Fidanlarımız için dikim mevsimini beklemenize gerek yoktur. 12 ay boyunca dikilmeye hazır formdadırlar. Dilediğiniz zaman dikimini gerçekleştirebilirsiniz.
Fidanların Muhafazası Nasıl Yapılmalı?
Planladığınız takvim içerisinde dikim işlemini gerçekleştiremediyseniz saksıda fidanlarınızı sulamaya devam etmelisiniz. Eğer elinizde ki fidanlar açık köklü ise köklerinin hava almaması için tamamen toprağa gömülmesi gerekir.
Dikim İşlemi Nasıl Yapılmalı?
Ayva fidanlarınızın sıralar arası mesafesini işaretleyin ve aşı noktası toprağın üzerinde kalacak şekilde bir çukur açın. Düzgün bir dikim işlemi için dikim tahtası kullanmayı unutmayın. Açacağınız çukur için ortalama rakam vermek gerekirse 50 santimetre derinlik yeterli olabilir. Muhafazası olan poşet veya saksıdan toprağını dağıtmadan çıkarmaya gayret edin. Fidanlarınıza tepe budaması yapın. Çukurun dibine topraklı Leonardit kökenli organik gübresini koyun ve yabancı otları temizleyin. Ayvafidanı aşı noktası toprağın biraz üzerinde kalacak şekilde toprağı sıkıştırarak kapatmalısınız. Fidanınızın yanına destek çubuğunu çakın. Son olarak can suyunu vererek dikiminizi gerçekleştirin.
Can Suyu Nasıl Verilir?
10 - 15 litre arasında can suyuna ihtiyaç duyar. Ayva fidanı toprağının bir kısmını kapattıktan sonra 5 - 10 litre arasında can suyunu dökülür. Toprağı tamamen kapattıktan sonra kalan can suyunuzu dökülerek işlem tamamlanır.
Dikim İşlemi Sonrasında Ne Yapmalı?
Yukarıda bahsedildiği şekilde Ayva fidanı dikim işlemi tamamlandıktan sonra, destek çubuğunuzu fidanınıza bağlamayı ihmal etmeyin.
Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalı?
Ayva fidanları dikim aralığının genel olarak, 4x5, 5x6 metre olacak şekilde gerçekleştirmelisiniz.
Ayva Fidanı Ne Zaman Meyve Verir?
Ayva fidanlarımız 3-4 yaşından itibaren meyve verirler. Fidan dikimi kurallarına uygun şekilde yapıldığı takdir de yeterli besini de almışsa dikiminizden bir yaz sonra tadımlık olarak meyvesini alabilirsiniz.
Evde Ayva Yetiştiriciliği Yapılabilir mi?
Ilıman iklime sahip bölgeler de yetiştiriciliği yapılan Ayva fidanlarını evinizde, balkonunuzda saksı içerisin de yetiştirebilirsiniz. Göz alıcı forma sahip olan Ayva fidanını kaliteli mahsül üretilebilmesi için günlük 6 saat güneşlenme ihtiyacını giderebileceği bir alana koymanız gereklidir. Kış aylarında soğuklama isteğini karşılamak için 1.5 -2 ay dışarıda bırakılmalıdır.
Hangi İklimlerde Yetiştiriciliği Yapılır?
Denize yakın olan ılıman bölgelerden hoşlanan ve yetiştiriciliği bu iklimde yapılan Ayva fidanları aşırı nemli ve rüzgarlı iklimlerden hoşlanmaz. Aşırı rüzgarlı bölgelerde dal kırılmaları, meyve dökülmeleri yaşanmaktadır. Kış soğuklarına dayanıklıdır. Sıcaklığın -25 derecenin altına düştüğü bölgelerde yetişemezler. Fazla yağışlı bölgelerde meyve fidanları tehlikeye girer. Soğuklama isteği diğer meyvelere oranla daha azdır.
Sonuç Olarak
Günümüzde kişisel bakım ve kozmetik sayfalarında da, sağlığa faydaları hakkında bu ağaç son dönemlerde popüler kategoriler içerisinde yer almaktadır. İçeriğinde barındırdığı yüksek vitamin içeriği insanların bu meyve hakkında detaylı bilgiler aradığı popüler sayfalar haline gelmiştir.
Sipariş verilmesi durumunda tüplü fidanların gönderimi aynı gün yapılmaktadır. Bahçe ve arazileriniz için muhteşem tercihtir.
Meyve Fidanlarında Hangi Kategoriler Popüler
Genellikle yetiştiricilik yapılacak iklime göre popüler fidan ürünü değişkenlik gösteriyor. Kurumsal olarak hizmet veren adresimizde her iklim için popüler kategoriler ve popüler fidanlara ulaşabilirsiniz. Yukarıda yer alan arama bölümünü kullanarak detaylı bilgi
Satış İşlemi ve Sonrası
Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kargo firmaları pandemi dönemi içerisinde aynı gün kargo yapılsa bile nadiren de olsa gecikmeler yaşanabilmektedir. Aşılı fidanlarımız yüksek bir hızla özel olarak hazırlanır. Hızlı kargo ile aynı gün size ulaştırılır.
Dilerseniz dikim ve diğer ürünler hakkında bilgi sahibi olmak için popüler fidanlarımıza göz atabilirsiniz. Aynı gün kargo kategoriler içerisinde yer almaz. Sizler sepete eklediğiniz her ürün hızlı bir şekilde satış işlemi sonrası gönderilir.
- Bitki Cinsi: Meyve Fidanı
- Uygun Bölge: Aksaray 1228 m
- Uygun Bölge: Zonguldak 10 m
- Uygun Bölge: Yozgat 1317 m
- Uygun Bölge: Van 1728 m
- Uygun Bölge: Uşak 915 m
- Uygun Bölge: Şanlıurfa 527 m
- Uygun Bölge: Tunceli 922 m
- Uygun Bölge: Trabzon 36 m
- Uygun Bölge: Tokat 630 m
- Uygun Bölge: Tekirdağ 28 m
- Uygun Bölge: Sivas 1313 m
- Uygun Bölge: Bayburt 1555 m
- Uygun Bölge: Sinop 27 m
- Uygun Bölge: Samsun 10 m
- Uygun Bölge: Sakarya 41 m
- Uygun Bölge: Rize 11 m
- Uygun Bölge: Ordu 25 m
- Uygun Bölge: Niğde 1239 m
- Uygun Bölge: Nevşehir 1197 m
- Uygun Bölge: Muş 1334 m
- Uygun Bölge: Muğla 659 m
- Uygun Bölge: Mardin 938 m
- Uygun Bölge: Kahramanmaraş 562 m
- Uygun Bölge: Manisa 79 m
- Uygun Bölge: Siirt 887 m
- Uygun Bölge: Malatya 970 m
- Uygun Bölge: Karaman 1063 m
- Uygun Bölge: Batman 570 m
- Meyve Tadı: Mayhoş
- Kullanım Alanı: Otel Bahçesi
- Kullanım Alanı: Konut Bahçesi
- Kullanım Alanı: Site Bahçesi
- Kullanım Alanı: Arka Bahçe
- Kullanım Alanı: Ön Bahçe
- Hangi Oda: Bahçe için
- Nem İsteği: Nemli
- Kök Durumu: Saçak Köklü Bitki
- Budama İhtiyacı: Budamaya Elverişli
- Çiçeklenme Süresi: 2-3 Hafta
- Uygun Bölge: Kırıkkale 746 m
- Drenaj İsteği: Tam Geçirgen
- Bitki Familyası: Rosaceae
- Uygun Bölge: Düzce 149 m
- Uygun Bölge: Osmaniye 121 m
- Uygun Bölge: Kilis 660 m
- Uygun Bölge: Karabük 264 m
- Uygun Bölge: Yalova 8 m
- Uygun Bölge: Iğdır 860 m
- Uygun Bölge: Ardahan 1799 m
- Uygun Bölge: Bartın 12 m
- Uygun Bölge: Şırnak 1343 m
- Uygun Bölge: Kütahya 958 m
- Uygun Bölge: Konya 1023 m
- Uygun Bölge: Kocaeli 4 m
- Uygun Bölge: Bilecik 513 m
- Uygun Bölge: Balıkesir 145 m
- Uygun Bölge: Aydın 92 m
- Uygun Bölge: Artvin 530 m
- Uygun Bölge: Antalya 62 m
- Uygun Bölge: Ankara 905 m
- Uygun Bölge: Amasya 400 m
- Uygun Bölge: Ağrı 1630 m
- Uygun Bölge: Afyon 1012 m
- Uygun Bölge: Adıyaman 701 m
- Uygun Bölge: Adana 25 m
- Uygun Bölge: Bingöl 1159 m
- Saksı Boyutu: Açık Köklü
- Toprak İsteği: Tınlı
- Toprak İsteği: Alkali +7 pH
- Meyve Periyodu: Sonbahar Ortası
- İklim İsteği: Dayanıklı Bitki
- Işık İsteği: Yarı Gölge
- Işık İsteği: Güneş Sever
- Yaprak Rengi: Yeşil
- Çiçek Rengi: Beyaz
- Satış Boyu: 100-120 cm
- Bitki Yaşı: 2-3
- Üretim Yöntemi: Aşılı
- Çiçek Periyodu: Yaz Başı
- Uygun Bölge: Bitlis 1637 m
- Uygun Bölge: Bolu 741 m
- Uygun Bölge: Burdur 963 m
- Uygun Bölge: Kırşehir 991 m
- Uygun Bölge: Kırklareli 231 m
- Uygun Bölge: Kayseri 1060 m
- Uygun Bölge: Kastamonu 814 m
- Uygun Bölge: Kars 1756 m
- Uygun Bölge: İzmir 9 m
- Uygun Bölge: İstanbul 25 m
- Uygun Bölge: Mersin 18 m
- Uygun Bölge: Isparta 1058 m
- Uygun Bölge: Hatay 89 m
- Uygun Bölge: Hakkâri 1756 m
- Uygun Bölge: Gümüşhane 1174 m
- Uygun Bölge: Giresun 14 m
- Uygun Bölge: Gaziantep 838 m
- Uygun Bölge: Eskişehir 796 m
- Uygun Bölge: Erzurum 1923 m
- Uygun Bölge: Erzincan 1216 m
- Uygun Bölge: Elâzığ 1041 m
- Uygun Bölge: Edirne 50 m
- Uygun Bölge: Diyarbakır 674 m
- Uygun Bölge: Denizli 392 m
- Uygun Bölge: Çorum 822 m
- Uygun Bölge: Çankırı 730 m
- Uygun Bölge: Çanakkale 11 m
- Uygun Bölge: Bursa 238 m
- Meyve Rengi: Sarı
- Toprak İsteği: Geçirgen
- Satış Taç Çapı: 10-20 cm
- Drenaj İsteği: Nemli Geçirgen
- Maksimum Boylanma: 6-10 m
- Yaprak Tipi: Yumurta
- Yaprak Dizilişi: Almaşlı
- Yaprak Kenarı: Düz
- Kök Durumu: Kazık Köklü Bitki
Yorum Ekle