Cyclamen soguk havayi seven bir bitki oldugu icin sonbahar-kis aylarinda cicek acar. Yaz doneminde ise dinlemeye gecer. Cicekleri beyaz, pembe, mor veya kirmizi renktedir. Bazi turlerin yaprak uclari duz olurken bazi turlerin ise kivircikdir.
Aydinlik ve serin olan ortamlari severler. Diger ciceklerden biraz uzak bir yere yerlestirilmelidirler cunku temiz havaya ihtiyac duyarlar.
Topragi surekli nemli tutulmalidir.
Yapraklari kahverengiye donustugu zaman veya soldugu zaman dip kisimlarindan tutulup koparilmalidir.
Çicekleri dökuldukten sonra su miktarini azaltin ve serin bir yere koyun. Yaz gelene kadar hic su vermeyin. Yaz ortasinda cicegin soganini yeni toprak doldurulmus bir saksiya dikebilirsiniz. Saksiyi serin ve iyi isik alan bir yere yerlestirip topragi da surekli nemli tutarak tekrar cicek acmasini saglayabilirsiniz.
Cyclameni uretmenin yolu ise tohumlarini yaz bitiminde ekmek. Fakat bitkinin cicek acmasi 15 ile 18 ay kadar surebiliyor. Zoru basarmak isteyenler deneyebilirler...
Cyclamen bakimi biraz zor bir cicek olarak biliniyor. Ev kosullarinda birkac ay yasadikdan sonra oluyorlar. Uzmanlar sonbahar ayinda satilan cyclamenlerin alinmasini (kisin satilanlarin degil) ve secerken tomurcuklari cok ve tamamen acmamis olanlarinin alinmasini tavsiye ediyorlar. Eve getirdiktan sonrada direk gunes isigi almayan ve serin olan bir yere yerlestirmek ise cicegin uzun sure yasamasi acisindan sart.
Paketleme ve Taşıma
Önemli NotHer ne kadar tüm önlemler alınsa da, bitkilerin canlı organizmalar olduğunu unutmamak önemlidir. Taşıma sırasında oluşabilecek ufak tefek sorunlar, bitkinin genel sağlığını olumsuz etkilemez. Fidanlar, dikildikten sonra uygun bakım koşulları sağlandığında kısa sürede toparlanacak ve sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edecektir. Bu nedenle, bitkinin sağlığına dair herhangi bir endişe duymanıza gerek yoktur.