Kolyoz çiçeğinizin su isteği bulunduğu yere göre değişim gösterir. Yani demek istediğim bitkiniz aydınlık yerde, çok güneş alan yerde ise, toprağı hemen kuruyorsa günlük sulamasını yapmanız gerekecektir. Ancak yarı gölge yerde yetiştiriyorsanız, toprak nemini biraz kaybedince sulamalısınız. Yazın sulama konusu oldukça önemlidir. Bitkinizin su ihtiyacını tam olarak karşılamanız gerekiyor. Kışın ise su miktarını iyice azaltmanız gerekecek. Toprak yüzeyinin nemli olması yeterli olacaktır. . Sulama açısından hassaslığı yok. Sadece toprak ıslak olduğu halde sularsanız kökleri çürür. Üretim
Tohumları çabuk çimlenip hızlı büyür. Kışın koruma zahmetlerine gerek kalmıyor. Yaprak güzeli bulunduğu evin şartları uygunsa kışın hiçbir zarar görmez birkaç yıl yaşar.
Boyu ortalama 35cm olup iyi şartlarda bakılırsa 1m kadar uzar. İri yapılı olması çeşidine, kültivarına göre değişir. Dalalnıp budaklanarak büyümesi enine ve boyuna hemen hemen eşit uzunluklarda olur. Yerinin ısı ve ışık şartları uygunsa yılın her zamanında herhangi bir dalını kesip direkt toprağa dikmekle çoğaltabilirsiniz. Köklenmesi birkaç gün sürer. Hiçbir özel işlem yapmaya gerek yok. Sadece dalı dikin ve sulayın. İlk bir hafta direkt güneş almamalı.
Hava sıcaklığı 18 – 24C dereceler aralığında olmalı. Daha serin ortamlarda tohumlar çimlenemez. Tohumları önceden sulanmış toprağa serpin üstüne su fısfıslayın. Çimlenmek için ışık gerekiyor yani tohumları gömmemelisiniz. En geç 10 günde çimlenmiş olurlar.
Fideler birkaç yapraklı olduklarında ayırmalısınız. Sıkışık bir arada gelişirlerse birbirlerinin gelişimlerine kötü etkileri olur.
Paketleme ve Taşıma
- Özenli Paketleme:Dalların kırılmasını önlemek için dikkatle paketlenmektedir.
- Korunaklı Gönderim:Nakliye sırasında bitkinin zarar görmemesi için özel ambalaj kullanılır.
- İklim Etkileri:Mevsimsel koşullara bağlı olarak yaprak dökümü yaşanabilir.
- Sağlıklı Teslimat:Bitkinin canlı ve sağlıklı ulaşması için uygun taşıma koşulları sağlanır.
Önemli NotHer ne kadar tüm önlemler alınsa da, bitkilerin canlı organizmalar olduğunu unutmamak önemlidir. Taşıma sırasında oluşabilecek ufak tefek sorunlar, bitkinin genel sağlığını olumsuz etkilemez. Fidanlar, dikildikten sonra uygun bakım koşulları sağlandığında kısa sürede toparlanacak ve sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edecektir. Bu nedenle, bitkinin sağlığına dair herhangi bir endişe duymanıza gerek yoktur.