3-5 metre arasında boylanabilen, çok dallanan, hafif kokulu bir bitkidir. 30 yıl kadar yaşayabilmektedir. Tam güneşli alanlarda yetiştiriciliği sağlanan bu tür verimli topraklarda ideal gelişme göstermektedir. Kentsel kirliliğe karşı oldukça toleranslıdır.
Leylak her ne kadar güneşi seven bir bitki olsa da aşırı soğuğa karşı dayanıklı bir bitkidir. Bu nedenle Türkiye’de hemen hemen her bölgede rahatlıkla yetişebilecek leylak, -20 derece soğuğa kadar dayanabilir. Bu nedenle hem bahçe hem de balkonda rahatça yetiştirilebilir.
Leylağı dikeceğiniz toprak, az asitli, nötr ve hafif alkalinli olmalıdır. Leylak kesinlikle asitli toprakları sevmez ve bu topraklarda sağlıklı yaşayamaz. Fakat az asitli topraklarda yetişebilir. Yine de leylağı yetiştireceğiniz toprağın pH değeri altıdan küçük olmamalıdır.
Leylak suyu çok fazla seven bir çiçek değildir. Özellikle ilkbahar ayında çiçek verdiği için sulama yapmanıza gerek yoktur. Asıl sulama işlemi, hava sıcaklığının arttığı, toprağın kuruduğu yaz günlerinde yapılmalıdır. Leylağınızın ne kadar çok çiçek vermesini istiyorsanız yazın bol miktarda sulamalı ve toprağını nemli tutmalısınız. Yaz ortasından sonra sulamayı azaltıp kışın an aza indirebilirsiniz.
Peyzajda Kullanımı
Rüzgâr perdesi, çit bitkisi veya soliter olarak kullanılır.Kirli hava şartlarına dayanıklıdır. Çit tesisinde kullanılacaksa istenilen yüksekliğe göre 50-120 cm aralıklarla dikimleri uygundur.
Üretimi
Üretimleri tohum, çelik, daldırma ve aşı ile olur.