Mahonia (Mahonya ) Üretimi
Tohumla üretim esas olmakla birlikte çelikle de üretim yapılır. Çelikle üretimde çelikler eylül-ekim aylarında o yılki sürgünlerden hazırlanır. Hazırlanan çeliklerin dip kısımlarında yaralama yaparak % 0,8lik IBA ile muamele edilir. 2 kısım peat ve 1 kısım kum karışımına dikilir. Köklenen çelikler ilkbahara kadar ısıtılmayan seralara alınarak burada muhafaza edilir. 1 yıl büyütülen fidanlar 15 cm boy alarak satışa hazır hale gelir.
Başka bir çelik alma zamanı ve şekli ise şöyledir; şubat ayında 1 göz ve 1 yaprak bulunan 2,5 cm uzunluğunda 1 yaşlı dallardan çelikler hazırlanır. Alınan bu çeliklerin diplerine yaralama yapmadan perlit içine dikilir. Dikimde çelikler yaprağın alt kısmına kadar, köklenme ortamına dikilir. 9-10 hafta sonra % 100 oranında köklenme görülür. Sonbaharda bitkiler 7,5 cm boya ulaşır. Ertesi yıl 20 cm boyunda ve 2-3 dallı bitki durumuna gelir.
Mahonia (Mahonya ) Bitkisinin Ekolojik İstekleri
Yarı gölge yerlerden hoşlanır. Türlerin çoğu çok narindir, soğuklardan zarar görür. Soğuk rüzgârlardan ve kış güneşinden korunmaları gerekir. Yaprakları mavimsi yeşil olan türler güneşli ortamları ve kumlu toprakları sever. Diğer türler ise nemli ve humuslu topraklardan hoşlanır.
Ergin yapraklar kış mevsiminde kırmızı renk alır. Çiçekleri salkım durumunda ve sarı renklidir. Meyveler siyah renklidir ve üzerleri mavi-mor pusludur. Mahonia aquifolium tohumları sonbaharda toplanır. Toplanan bu tohumlar ya geç sonbaharda hemen ekilir ya da kış boyunca katlamaya tabi tutulur. Ekimden önce tohumlar kum ile karıştırılarak ekilir. Ekim soğuk yastıklara veya açıktaki tohum tavalarına yapılır. Çimlenme ilkbaharda daha iyi olur. %50-60 arasında çimlenme görülür. Sonbaharda bitkiler 7,5 cm boya ulaşınca yerlerinden sökülerek geliştirme yastıklarına alınır.