Paketleme ve Taşıma
Önemli NotHer ne kadar tüm önlemler alınsa da, bitkilerin canlı organizmalar olduğunu unutmamak önemlidir. Taşıma sırasında oluşabilecek ufak tefek sorunlar, bitkinin genel sağlığını olumsuz etkilemez. Fidanlar, dikildikten sonra uygun bakım koşulları sağlandığında kısa sürede toparlanacak ve sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edecektir. Bu nedenle, bitkinin sağlığına dair herhangi bir endişe duymanıza gerek yoktur.
AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ
Genellikle yayvan fakat bazen belirgin şekilde dikine gelişme gösteren, her dem yeşil 20 metreye kadar yükselen ağaçlardır. Avokado yaprağı, oval, mızrağımsı, yumurtamsı şekildedir. Küçük, yeşil-sarımtırak çiçekler salkım uçlarında oluşur. Tam açılmış bir avokado çiçeği 1 cm genişliğinde 6-7 mm uzunluğundadır. Avokado meyveleri değişik şekil, renk ve büyüklüktedir. Meyve iriliği 200-600 gram arasında değişir. Meyveler yuvarlak, oval veya armut şeklinde olabilir. Kabuk rengi hafif sarımtırak yeşilden koyu yeşile, kahverengi kestane renginden, erguvani siyaha kadar değişir. Kabuk yüzeyi düz veya pürüzlü olabilir. Meyve eti açık sarı - krem renginde olup kabuğa doğru yeşilimsidir. Meyve eti yüksek oranda yağ içerir. Her meyvede tek bir çekirdek bulunur.
İKLİM İSTEĞİ
Avokado bitkileri, kışların ılık geçtiği tropik ya da tropik iklimin hakim olduğu bölgelere yakın alanları tercih ederler. Kış donları, çiçeklenme ve meyve bağlama dönemindeki düşük hava sıcaklıkları, ani sıcaklık değişiklikleri ve sert rüzgârlar bitki gelişimini olumsuz etkiler ve ölümüne sebep olabilir. Soğuğa dayanıklılık çeşitlere göre değişmekle birlikte -1 ile -6 dereceler arasında farklılık gösterir. Güçlü rüzgarların hakim olmadığı ya da rüzgarlarda korunan, fazla soğuk olmayan bölgelerde yetiştirilebilirler.
TOPRAK İSTEĞİ
Avokado ağacı için istenen toprak tipi hafiften ağıra kadar yapısı değişen geniş bir aralıkta değerlendirilebilir. Tavsiye edilen toprak tipi derin, drenajı iyi olan, bilhassa kumlu-tınlı, alüvyonlu, nötre yakın ya da hafif asit reaksiyonlu topraklardır. İstenen taban suyu seviyesi 1,5 – 2 m. kadardır.
DİKİM
Avokado için 7 x 7 metre, 6 x 6 metre dikim aralığı tercih edilebilir.
GÜBRELEME
Avokado fidanları, dikimden sonra ilk gelişmeye başladıkları andan itibaren gübrelenmeye başlanmalıdır. En yaygın kullanılan gübreler azotlu gübrelerdir. Genç ağaçlarda azotlu gübreleme her yıl artan miktarlarda ve dikkatli yapılmalıdır. Gübreler genç ağaçların gövdesine temas ettirilmemeli, gövdeden 20-50 cm uzaklıktaki taç izdüşümüne verilmelidir. Her gübre uygulamasını az ve kontrollü bir sulama izlemelidir. Verime yatmış ağaçlarda azot ihtiyacı en çok çiçeklenme ve meyve tutumu sırasındadır. Azotlu gübrenin tamamı Şubat ayı içerisinde yağışlarla birlikte verilebildiği gibi 2-3 defada Şubat-Mayıs-Haziran döneminde de verilebilir.
SULAMA
İklim ve toprak yapısına göre fidanlar 3-10 gün ara ile kök bölgesini ıslatacak kadar sulanmalı, fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Özellikle dikiminin sağlandığı ilk yıllarda 2-3 günde bir mutlaka sulanmalıdır. Avokadolar, en fazla Temmuz-Ağustos aylarında suya ihtiyaç duyarlar. Bu aylarda susuz bırakıldıkları takdirde şiddetli meyve dökülmeleri ortaya çıkar.
BUDAMA
Genellikle avokadolar için sistemli bir budama yöntemi izlenmez. İlk birkaç yıl dengeli bir taç gelişimi sağlanmak amacıyla, özellikle dikine gelişme gösteren çeşitlerde, sürgün uçları koparılarak veya kesilerek bu eğilim kırılmalıdır. Tepe kısmın kesilmesi dışında genç ağaçların budama istekleri azdır.