Fırsatları görmek için giriş yapın
ara

Avokado Fidanı FÜERTE, 50-60 cm, Tüplü

Verimli, % 17-20 Yağlı, Aromalı
%55 İndirim 1299,00 ₺ 590,00 ₺
  • Meksika ve Guatemala türlerinin melezidir.
  • Meyvesi armut şeklinde olup dış yüzeyi hafif pürüzlü, biraz kalın, derimsi ve yeşildir.
  • Eti krem sarı ya da beyazımsı olup çok lezzetlidir.
  • Meyveler 175-450 gr arasında değişmektedir.
  • Ortalama yağ içeriği % 17-20 kuru madde oranı % 25-30’ dur
  • Çiçeklenme tipi Tip B’dir.
  • -3°C kadar dayanabilir.
  • Meyve olgunlaştıktan sonra ağaç üzerinde uzun süre durabilmektedir ancak raf ömrü kısadır.
  • Taze olarak tüketilir, ayrıca yemeklerde ve salatalarda kullanılır.
  • Tozlayıcı olarak Zutano, Hass, Rincon, Bacon, Jalna, Topa Topa çeşitleri kullanılabilir. 
  • Kasım-nisan ayları hasatı yapılan geççi bir çeşittir.
  • Gönderilen avokado fidanlarımız 3 yaşlarındadır.
  • Gönderilen avokado fidanlarının saksı üzerinde kalan boyu 50-60 cm 'dir.
  • Avokado fidanlarımızın hepsi saksı içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir.
  • Saksılı fidanlar 12 ay boyunca dikilebilirler.
  • Budamaları yapılmış olarak gönderilmektedir.
  • Etiketli ve aşılı fidanlardır.
  • Dikey taşımacılığa uygun özel kutusunda gönderilir.
  • Gönderilen avokado fidanlarının tamamı sertifikalıdır. 
  • Fidanlığımız Virüs ve Nematod Ari Üretim Sertifikalıdır.
  • SKU: 9995
  • Barkod: 8224863
  • Stok:FI2367 Adet
Gönderilen ürünler kaç yaşındadır?
-Gönderilen Avokado fidanlarımız 3 yaşlarındadır.

•Gönderilen ürünler saksı içinde mi geliyor yoksa açık olarak mı?
-Sertifikalı Avokado fidanlarımızın hepsi saksı içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir.

•Gönderilen saksılı Avokado fidanlarının saksı üzerinde kalan boyu nedir?
-Gönderilen Füerte Avokado fidanlarının saksı üzerinde kalan boyu 60-80 cm 'dir.

•Gelen fidanları hemen dikmeli miyim? İstediğim zaman dikebilir miyim yoksa dikim mevsimini mi beklemem gerekli?
-Sertifikalı Füerte Avokado fidanlarının saksılı gönderildiği için istediğiniz zaman dikim yapabilirsiniz. Dikim mevsimini beklemenize gerek yoktur.12 ay boyunca dikilmeye hazır bitkilerdir.

• Avokado fidanları kışları soğuk geçen bölgelere dikilebilir mi?
- Kışın sert geçtiği yörelerde Füerte Avokado fidanları önerilmez. Soğuk hava şartlarından olumsuz etkilenir.

Füerte Avokado fidanlarının tozlayıcıya ihtiyacı var mıdır ?
-Avokado fidanları kendine verimli değildir. Tozlayıcı olarak Zutano, Hass, Rincon, Bacon, Jalna, Topa Topa çeşitleri kullanılabilir. 4 adet Füerte Avokado fidanı için 1 adet tozlayıcı yeterlidir.

• Avokado fidanlarını dikerken ve dikimden sonra kullanmam gereken gübreler var mıdır?
-Evet, tüm fidanları dikerken ve dikim yaptıktan sonra kullanmanızı önerdiğimiz gübreler vardır. Dikim sırasında işlenmiş keçi gübresini toprakla karıştırıp açtığınız çukura koymanız ve bu şekilde dikim yapmanız tavsiye edilir. Dikimden sonra ise bitkinin ihtiyacı olan azot,fosfor ve potasyumu karşılayabilmek için 15 - 30 günlük aralarla sadece 1 çay kaşığı kadar NPK 15-15-15 gübresini kullanmanız ve sonrasında bol sulama yapmanız önerilir.

•Aldığım fidanları diktikten kaç sene sonra meyve alamaya başlayabilirim?
-Satın aldığınız saksılı Avokado fidanlarının hepsi 3 yaşındadırlar. Avokado fidanlarının geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar. Dikiminizden bir yaz sonra tadımlık da olsa meyvelerinizi alabileceksiniz.

•Satın aldığım saksılı fidanları dikerken dikkat etmem gereken noktalar var mıdır?
-Dikim yapacağınız çukuru yaklaşık olarak saksı boyu kadar açmanız önemlidir. Daha derin çukurlara dikim yapmanızı tavsiye etmiyoruz bunun sebebi fidanın aşı noktasının toprağa değmemesinin gerektiğidir. Ayrıca gelen fidanı dikerken saksısından dikkatlice çıkarmanız gereklidir. Saksı içindeki toprağın dağılmaması ve kökün hava almaması önemlidir.

•Gönderimlerinizi kargo ile yapıyorsunuz, herhangi bir zarar görmezler mi? Saksılı fidanların ambalajı nasıl yapılıyor?
-Tüm siparişlerinizi anlaşmalı kargomuz olan Aras Kargo ile %65'e varan indirimle tüm Türkiye'ye gönderiyoruz. Almış olduğunuz fidanları fidan taşımacılığı için özel tasarlanmış kalın karton kutular içinde özenle yerleştirilerek gönderim yapıyoruz ve bu şekilde hiç bir zarar görmeden evinize kadar teslim ediliyorlar.


AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ

Genellikle yayvan fakat bazen belirgin şekilde dikine gelişme gösteren, her dem yeşil 20 metreye kadar yükselen ağaçlardır. Avokado yaprağı, oval, mızrağımsı, yumurtamsı şekildedir. Küçük, yeşil-sarımtırak çiçekler salkım uçlarında oluşur. Tam açılmış bir avokado çiçeği 1 cm genişliğinde 6-7 mm uzunluğundadır. Avokado meyveleri değişik şekil, renk ve büyüklüktedir. Meyve iriliği 200-600 gram arasında değişir. Meyveler yuvarlak, oval veya armut şeklinde olabilir. Kabuk rengi hafif sarımtırak yeşilden koyu yeşile, kahverengi kestane renginden, erguvani siyaha kadar değişir. Kabuk yüzeyi düz veya pürüzlü olabilir. Meyve eti açık sarı - krem renginde olup kabuğa doğru yeşilimsidir. Meyve eti yüksek oranda yağ içerir. Her meyvede tek bir çekirdek bulunur.

İKLİM İSTEĞİ

Avokado bitkileri, kışların ılık geçtiği tropik ya da tropik iklimin hakim olduğu bölgelere yakın alanları tercih ederler. Kış donları, çiçeklenme ve meyve bağlama dönemindeki düşük hava sıcaklıkları, ani sıcaklık değişiklikleri ve sert rüzgârlar bitki gelişimini olumsuz etkiler ve ölümüne sebep olabilir. Soğuğa dayanıklılık çeşitlere göre değişmekle birlikte -1 ile -6 dereceler arasında farklılık gösterir. Güçlü rüzgarların hakim olmadığı ya da rüzgarlarda korunan, fazla soğuk olmayan bölgelerde yetiştirilebilirler. 

TOPRAK İSTEĞİ

Avokado ağacı için istenen toprak tipi hafiften ağıra kadar yapısı değişen geniş bir aralıkta değerlendirilebilir. Tavsiye edilen toprak tipi derin, drenajı iyi olan, bilhassa kumlu-tınlı, alüvyonlu, nötre yakın ya da hafif asit reaksiyonlu topraklardır. İstenen taban suyu seviyesi 1,5 – 2 m. kadardır. 

DİKİM

Avokado için 7 x 7 metre, 6 x 6 metre dikim aralığı tercih edilebilir. 

GÜBRELEME 

 Avokado fidanları, dikimden sonra ilk gelişmeye başladıkları andan itibaren gübrelenmeye başlanmalıdır. En yaygın kullanılan gübreler azotlu gübrelerdir. Genç ağaçlarda azotlu gübreleme her yıl artan miktarlarda ve dikkatli yapılmalıdır. Gübreler genç ağaçların gövdesine temas ettirilmemeli, gövdeden 20-50 cm uzaklıktaki taç izdüşümüne verilmelidir. Her gübre uygulamasını az ve kontrollü bir sulama izlemelidir. Verime yatmış ağaçlarda azot ihtiyacı en çok çiçeklenme ve meyve tutumu sırasındadır. Azotlu gübrenin tamamı Şubat ayı içerisinde yağışlarla birlikte verilebildiği gibi 2-3 defada Şubat-Mayıs-Haziran döneminde de verilebilir.  

SULAMA

İklim ve toprak yapısına göre fidanlar 3-10 gün ara ile kök bölgesini ıslatacak kadar sulanmalı, fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Özellikle dikiminin sağlandığı ilk yıllarda 2-3 günde bir mutlaka sulanmalıdır. Avokadolar, en fazla Temmuz-Ağustos aylarında suya ihtiyaç duyarlar. Bu aylarda susuz bırakıldıkları takdirde şiddetli meyve dökülmeleri ortaya çıkar.

BUDAMA 

 Genellikle avokadolar için sistemli bir budama yöntemi izlenmez. İlk birkaç yıl dengeli bir taç gelişimi sağlanmak amacıyla, özellikle dikine gelişme gösteren çeşitlerde, sürgün uçları koparılarak veya kesilerek bu eğilim kırılmalıdır. Tepe kısmın kesilmesi dışında genç ağaçların budama istekleri azdır. 
 
AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ:
Avokado, genellikle yayvan fakat bazen belirgin şekilde dikine gelişme gösteren, her dem yeşil 6-20 m. yükseklikte bir ağaçtır. Avokado meyvesi, yağ içeriği, kg başına kalori ve protein bakımından bir çok meyve  türüne göre üstünlük gösterir. Kalori değeri muzun 3 katı, bifteğin 1-1.5 katıdır. Yapısında  %1-2 protein %10-17 yağ, %1.5-2.0 toplam şeker ve %80 su bulunur. Yağ oranı yüksek  olmasına rağmen daha çok doymamış yağ asitleri içerdiği için hazım olması kolaydır ve  kandaki kolesterol seviyesini düşürücü bir etkiye sahiptir. Ayrıca içeriğinde 11 değişik  vitamin (A, B, C ve E gibi) ve 14 değişik mineral madde (demir, kalsiyum, magnezyum,  fosfor, potasyum, çinko gibi) bulunmaktadır. Doğal olarak yetiştiği yerlerde yerli halkın  önemli bir besin kaynağını oluşturmakta ve "fakirin tereyağı” olarak isimlendirilmektedir. Avokado yaprağı, oval, mızrağımsı, yumurtamsı veya yuvarlağımsı veya bunların karışımı şekillerdedir.
Küçük, yeşil-sarımtırak çiçekler salkım uçlarında oluşur. Her çiçekte birbirine benzer 
yapıda 3’er adet taç ve çanak yaprak, 1 adet dişi organ ile 2 sıralı olarak dizilmiş, 9 tanesi fonksiyonel 3 tanesi kısır toplam 12 adet erkek organ bulunur. İç sıradaki erkek organların dip kısmında birer çift nektar (bal özü) kesesi bulunur. Tam açılmış bir Avokado çiçeği 1 cm genişliğinde 6-7 mm uzunluğundadır.Avokado  meyveleri değişik şekil, renk ve büyüklüktedir. Meyve iriliği 200-600 gram arasında değişir. Meyveler yuvarlak, oval veya armut şeklinde olabilir. Kabuk rengi hafif sarımtırak yeşilden koyu yeşile, kahverengi kestane renginden, erguvani siyaha kadar değişir. Kabuk yüzeyi düz veya pürüzlü olabilir. Meyve eti açık sarı - krem renginde olup kabuğa doğru yeşilimsidir. Meyve eti yüksek oranda yağ içerir. Her meyvede tek bir çekirdek bulunur.
ÇOĞALTMA YÖNTEMİ
Avokadolar değişik yöntemlerle çoğaltılabilir. En çok kullanılan ticari üretim yöntemi aşı 
ile çoğaltmadır.Ülkemizde Avokadoların aşı ile çoğaltılmasında anaç olarak soğuğa, kirecin neden olduğu kloroza ve bazı hastalıklara daha dayanıklı oldukları için Meksika soyu çöğürleri tercih edilir.Tohumlar, kuvvetli çöğür meydana getiren, hastalıktan temiz ve soğuğa dayanıklılığı bilinen bir çeşidin ağaçlarından alınır. Tohum, meyveden çıkarıldıktan sonra hemen ekilmelidir. Ekilmeden önce tohum kabuklarının çıkarılarak alt ve üst kısmından ince bir tabakanın kesilmesi, tohumların sıcak su ile muamele edilmesi bazı hastalıkları önler ve çimlenmeyi çabuklaştırır. Ayrıca tohumların tohum kasalarına 3-4 hafta süreyle katlanması da bir örnek çöğür çıkışı sağlar.Tohumları kum veya talaş içinde 4,5-7°C de birkaç ay saklamak mümkünse de taze tohum 
kullanılması daha iyidir. 
BAHÇE TESİSİ
Avokadoların istediği iklim ve toprak şartları göz önünde bulundurularak yer seçimi 
yapılmalıdır.Avokado bahçesi kurulacak yer doğal olarak rüzgarlardan korunmuyorsa rüzgar kıran tesisi mutlaka gereklidir.Ayrıca bahçe yerinin toprak yapısı da incelenerek bünye durumu, yüzeyde 1.5-2 m  derinliğe kadar geçirgen olmayan, killi ve sert tabakalarının bulunup bulunmadığı ve taban suyu seviyesi saptanmalıdır. Taban suyu 1.5-2 m’den yüksek yerlerde kapalı ve açık drenaj  yapılarak, taban suyu seviyesi düşürülmelidir. Arazini, eğim durumu ve uygulanacak sulama sistemlerine göre toprak hazırlığı yapılır.  Eğim durumuyla ilgili olarak gerekli tesviye ve teraslama işlemleri dikimden önce tamamlanmış olmalıdır.Avokado ağacı gevrek yapısından dolayı rüzgara oldukça hassastır. Kuvvetli rüzgarlar da, büyük dal kırılmaları meydana gelir. Bu nedenle rüzgara açık alanlarda yetiştiricilikte rüzgar kıran tesisi gereklidir. Rüzgar kıranlar bahçe kurulmadan mümkün olduğunca önce tesis edilmelidir.
DİKİM ARALIĞI
Avokadolara verilecek dikim aralığı çeşide, toprak yapısına, kültürel uygulamalara ve 
fidanın kalitesine göre değişir. Bununla birlikte 7x7 m., 6x6 m veya daha az dikim aralığı 
verilebilir. Daha fazla verim almak amacıyla sık dikim yapıldığında ağaçlar budamayla 
kontrol altında tutulmalıdır.Dikimden önce arazinin düzgün ve uzun kenarından, en az verilecek aralık ve mesafenin yarısı kadar uzaklıktan, ana hat çekilir. Sonra ana hatta dik ikinci bir hat çekilir ve bu hatlar üzerinde belirlenen dikim aralıkları işaretlenir. Daha sonra hazırlanan dikim tahtası ile, diğer dikim yerleri işaretlenip yine dikim tahtası ile üçlemeleri yapılır.Dikim çukurları toprağın bünye ve derinliğine göre en az 60 cm derinlikte açılır. Üst toprak yanmış ahır gübresi ile karıştırılıp çukura doldurulur. Eğer imkan varsa dikim yerlerinin işaretlenmesi ve dikim çukurlarının açılma işlemleri dikimden önceki sonbaharda yapılmalıdır

Avokado Fidanı
Lezzetli ve besleyici bu meyveye bahçenizde yetiştirmek için internet adresimizden alıcağınız avokado fidanıyla sahip olabilirsiniz.  
Taze olarak tüketilen avokado meyvesi kozmetik sanayisinde de aranan bir üründür. 
Avokado çesitleri çiçek tipi bakımından, meyve tutumu ve yüksek verim alabilmek için A ve B tipi olarak 2 gruba ayrılmaktadır.
A tipi çesitlerde çiçek ilk günün sabahı disi, ertesi gün öğleden sonra erkek safha, B tipi çesitlerinde çiçek birinci gün öğleden sonra disi, ertesi sabah erkek safha olarak gözlemlenmektedir.
Güney Kaliforniya'nın çoğu bölgesinde çok fazla yetiştirilen avokado meyvesinin ülkemizde yetiştiriciliğine yeni başlamıştır. En çok Antalya ve Mersin illerinde üretimi yapılmaktadır.                  
İnternet adresimiz aracılığıyla en uygun fiyattan avokado fidanı siparişinizi verebilirsiniz. 

Avokado Ne Zaman Dikilir?
Toprağın ılık olmasını seven avokado fidanı için dikimlerinizi ilkbahar mevsiminde gerçekleştirmelisiniz. Don riski taşımayan bir bölgedeyseniz sonbahar mevsiminde de dikim işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Satışını Yaptığımız Avokado Fidanları Hakkında Bazı Bilgiler 
Avokado fidanı için geçerli yaş ve diğer önemli bilgiler satılan ürün içeriğinde yazmaktadır. 
Sertifikalı avokado fidanlarımızın hepsi tüp içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir. 
Fidanlarımız için dikim mevsimini beklemenize gerek yoktur. 12 ay boyunca dikilmeye hazır formdadırlar. İklim ve toprağınız uygun durumdaysa dilediğiniz zaman dikimini gerçekleştirebilirsiniz. 

  
Fidanların Muhafazası Nasıl Yapılmalı?
Diktiğiniz fidanınızı güneş yanıklarından korumak için etrafına gölge yapacak materyaller yapılmalıdır. Planladığınız takvim içerisin de dikim işlemini gerçekleştiremediyseniz saksıda fidanlarınızı sulamaya devam etmelisiniz. Eğer elinizde ki fidanlar açık köklü ise köklerinin hava almaması için tamamen toprağa gömülmesi gerekir. 

Dikim İşlemi Nasıl Yapılmalı?
 Avokado fidanlarınızın sıralar arası mesafesini işaretleyin ve aşı noktası toprağın üzerinde kalacak şekilde bir çukur açın. Açacağınız çukur 50-60 santimetre derinlik yeterli olabilir. Muhafazası olan poşet veya saksıdan toprağını dağıtmadan çıkarmaya gayret edin. Fidanlarınıza kök tuvaleti yaptırın. Çukurun dibine topraklı Leonardit kökenli organik gübreler koyun ve yabancı otları temizleyin. Avokado fidanın aşı noktası toprağın biraz üzerinde kalacak şekilde toprağı sıkıştırarak kapatmalısınız. Derin dikim yapmamaya özen gösterin. Fidan gövdesinin dikimden sonra dik ve düzgün büyümesi için hereğe bağlanması gerekir. Gövdesinin hemen yanına bir herek yerleştirin. Son olarak can suyunu vererek dikiminizi gerçekleştirin.

Can Suyu Nasıl Verilir?
10 - 15 litre arasında can suyuna ihtiyaç duyar. Avokado fidanı toprağının bir kısmını kapattıktan sonra 5 - 10 litre arasında can suyunu dökülür. Toprağı tamamen kapattıktan sonra kalan can suyunuzu dökülerek dikim işlemini tamamlanır.

Dikim İşlemi Sonrasında Ne Yapmalı?
Yukarıda bahsedildiği şekilde avokado fidanı dikim işlemi tamamlandıktan sonra, özellikle yaz aylarında sulama miktarına dikkat edilmeli ve güneş yanıklarından korunmalıdır.

Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalı?
Avokado fidanları dikim aralığını 7 x 7 metre, 6 x 6 metre olacak şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Avokado Fidanı Ne Zaman Meyve Verir?
Avokado fidanları 5-6 yaşından itibaren meyve verirler. Satın aldığınız avokado fidanlarımız fidan dikimi kurallarına uygun şekilde yapıldığı takdir de yeterli besini de almışsa dikiminizden 2-3 yaz sonra tadımlık olarak meyvesini alabilirsiniz.

Evde Avokado Yetiştiriciliği Yapılabilir mi?
Avokado fidanı evinizde, balkonunuzda veya terasınızda yetiştirmek için uygundur. Evinizde fidanlarınızdan meyve elde etmeniz zordur. Dekor amaçlı kullanabilirsiniz.

Hangi İklimlerde Yetiştiriciliği Yapılır?
Sıcak ve ılıman havaları seven Avokado bitkileri tropik ve subtropik iklimin hakim olduğu alanları tercih ederler. Kış ve ilkbahar donlarından, ani sıcaklıklardan ve şiddetli esen rüzgarlardan çok etkilenirler. Düşük sıcaklıklardan etkilenme avokado çeşitlerine göre -1 ile -6 dereceler arasında farklılık göstermektedir. Yıllık yağış istekleri 750-1000 mm 'dir. Rüzgarlarda korunan, fazla soğuk olmayan bölgelerde yetiştiriciliği yapılmalıdır. 

Sonuç Olarak 
Günümüzde kişisel bakım ve kozmetik sayfalarında da, sağlığa faydaları hakkında bu ağaç son dönemlerde popüler kategoriler içerisinde yer almaktadır. İçeriğinde barındırdığı yüksek vitamin içeriği insanların bu meyve hakkında detaylı bilgiler aradığı popüler sayfalar haline gelmiştir. 
Sipariş verilmesi durumunda tüplü fidanların gönderimi aynı gün yapılmaktadır. Bahçe ve arazileriniz için muhteşem tercihtir. 

Meyve Fidanlarında Hangi Kategoriler Popüler
Genellikle yetiştiricilik yapılacak iklime göre popüler fidan ürünü değişkenlik gösteriyor. Kurumsal olarak hizmet veren adresimizde her iklim için popüler kategoriler ve popüler fidanlara ulaşabilirsiniz. Yukarıda yer alan arama bölümünü kullanarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Satış İşlemi ve Sonrası
Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kargo firmaları pandemi dönemi içerisinde aynı gün kargo yapılsa bile nadiren de olsa gecikmeler yaşanabilmektedir. Aşılı fidanlarımız yüksek bir hızla özel olarak hazırlanır. Hızlı kargo ile aynı gün size ulaştırılır. 
Dilerseniz dikim ve diğer ürünler hakkında bilgi sahibi olmak için popüler fidanlarımıza göz atabilirsiniz. Aynı gün kargo kategoriler içerisinde yer almaz. Sizler sepete eklediğiniz her ürün hızlı bir şekilde satış işlemi sonrası gönderilir.

Müşteri soruları ve cevapları

05-01-2021

saksıda balkonda yetişmesine devam edebilirmiyim?meyve verimi olurmu?çok geniş büyük saksılarda olursa..

29-10-2022

çok heves ettim avokado fidanı için acaba balkonumda yetiştirebilirmiyim diye sonra sordum herşeyi gelen avokado fidanının saksısını bir boy büyük saksıyla değiştirmek gerekitiğini ve hediye olarak gönderdikleri güvreyi de vermemi söylediler birde gübrenin nasıl kullanılacağını bir kağıda yazıp göndermişler sonrasında da takip için 3 gün sonra beni aradılar saksı değişimi yaptınız mı avokado fidanınıza gübreyi verdiniz mi diye ben böyle bir fima görmedim bu kadar işini takip eden isimlerini duymuştum ama gerçekten işini layıkıyla yapan firma diyebilirim teşekkür ederim emeği olan herkese

22-01-2024

Bulunduğumuz yer biraz soğuk olmasına rağmen ekibin önerisiyle aldığım bir avokado fidanıydı dedikleri gibi herhangi bir sorun yaşamadım bahçemde büyümeye devam ediyor bu yıl meyve alacağıma inanıyorum ilgi ve bilgi için teşekkür ederim

Müşteri değerlendirmeleri

5 Üzerinden | 5,00 Ortalama
5 Yıldız
100,00 %
4 Yıldız
0,00 %
3 Yıldız
0,00 %
2 Yıldız
0,00 %
1 Yıldız
0,00 %

Yorum Ekle

Benzer Ürünler

fidan istanbul whatsapp
fidan istanbul loading icon