Fırsatları görmek için giriş yapın
ara

Hünnap Fidanı İri Meyveli Ziziphus jujuba, 40-60 cm, Saksıda

Tatlı, Çekirdekli, İri Meyveli
%21 İndirim 424,00 ₺ 337,00 ₺
  • Sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklüğündedir.
  • İlk başlarda yeşil iken olgunlaştıkça kırmızıya ve kahve renge döner.
  • En dış çeperi derimsi ve ince, pulpası (yumuşak kişim) sarı renkli ve tatlı lezzetlidir.
  • Meyvelerinde şeker, tanin ve müsilajlı maddeler bulunmaktadır.
  • Güneşte kurutulan olgun meyveler çerez olarak çay ile tüketilebilir.
  • Kış aylarında yapraksız olarak gönderilmektedir.
  • Yapısı gereği çok geç yapraklanan bir bitkidir. Yapraklanması temmuz ayı başına kadar sürebilmektedir.
  • Gönderilen hünnap fidanı 2 yaşlarındadır.
  • Gönderilen hünnap fidanının saksı üzerinde kalan boyu 40-60 cm 'dir.
  • Hünnap fidanı saksı içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir.
  • Saksılı fidanlar 12 ay boyunca dikilebilirler.
  • Budamaları yapılmış olarak gönderilmektedir.
  • Etiketli fidanlardır.
  • Dikey taşımacılığa uygun özel kutusunda gönderilir.
  • Fidanlığımız Virüs ve Nematod Ari Üretim Sertifikalıdır.
  • SKU: 9992
  • Barkod: 011611
  • Stok:FI80 Adet
•Gönderilen ürünler kaç yaşındadır?
-Gönderilen meyve fidanlarımız 2 yaşlarındadır.

•Gönderilen ürünler saksı içinde mi geliyor yoksa açık olarak mı?
-Sertifikalı meyve fidanlarımızın hepsi saksı içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir.

•Gönderilen saksılı Hünnap fidanının saksı üzerinde kalan boyu nedir?
-Gönderilen Hünnap fidanının saksı üzerinde kalan boyu 40-60 cm 'dir.

•Gönderilen Hünnap fidanı'nın tozlayıcıya ihtiyacı var mıdır?
-Hünnap fidanı kendine verimlidir. Tek başına dikimi sağlanabilmektedir.

•Gelen fidanları hemen dikmeli miyim? İstediğim zaman dikebilir miyim yoksa dikim mevsimini mi beklemem gerekli?
-Sertifikalı meyve fidanlarımız saksılı gönderildiği için istediğiniz zaman dikim yapabilirsiniz. Dikim mevsimini beklemenize gerek yoktur. 12 ay boyunca dikilmeye hazır bitkilerdir.

Hünnap fidanı kışları soğuk geçen bölgelere dikilebilir mi?
-Kışın çok sert geçtiği yörelerde Hünnap fidanı dikimi sağlanabilir. Ancak aşırı don olaylarının yaşandığı dönemlerde bitkiler korunmaya alınmalıdır.

Hünnap fidanını dikerken ve dikimden sonra kullanmam gereken gübreler var mıdır?
-Evet, tüm fidanları dikerken ve dikim yaptıktan sonra kullanmanızı önerdiğimiz gübreler vardır. Dikim sırasında işlenmiş keçi gübresini toprakla karıştırıp açtığınız çukura koymanız ve bu şekilde dikim yapmanız tavsiye edilir. Dikimden sonra ise bitkinin ihtiyacı olan azot, fosfor ve potasyumu karşılayabilmek için 15 - 30 günlük aralarla sadece 1 çay kaşığı kadar NPK 15-15-15 gübresini kullanmanız ve sonrasında bol sulama yapmanız önerilir.

•Aldığım fidanları diktikten kaç sene sonra meyve alamaya başlayabilirim?
-Satın aldığınız saksılı meyve fidanlar 2 yaşındadırlar.Meyve fidanlarının geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar.Dikiminizden bir yaz sonra tadımlık da olsa meyvelerinizi alabileceksiniz.

•Satın aldığım saksılı fidanları dikerken dikkat etmem gereken noktalar var mıdır?
-Dikim yapacağınız çukuru yaklaşık olarak saksı boyu kadar açmanız önemlidir. Daha derin çukurlara dikim yapmanızı tavsiye etmiyoruz bunun sebebi fidanın aşı noktasının toprağa değmemesinin gerektiğidir. Ayrıca gelen fidanı dikerken saksısından dikkatlice çıkarmanız gereklidir. Saksı içindeki toprağın dağılmaması ve kökün hava almaması önemlidir.

•Gönderimlerinizi kargo ile yapıyorsunuz,herhangi bir zarar görmezler mi? Saksılı fidanların ambalajı nasıl yapılıyor?
-Tüm siparişlerinizi anlaşmalı kargomuz olan Aras Kargo ile %65'e varan indirimle tüm Türkiye'ye gönderiyoruz.Almış olduğunuz fidanları fidan taşımacılığı için özel tasarlanmış kalın karton kutular içinde özenle yerleştirilerek gönderim yapıyoruz ve bu şekilde hiç bir zarar görmeden evinize kadar teslim ediliyorlar.

Hünnap Yetiştiriciliği
Hünnap Cehrigiller ailesine mensup,  10 metre kadar boylanabilen, ülkemizde daha çok Batı ve Güney bölgelerinde yetişen, oldukça estetik görünümlü, dikenli bir meyve ağacıdır.
 
Oldukça lezzetli ve besi değeri yüksek meyveler; şekerler, müsilaj, vitamin C ve pektin taşır. Sonbaharda olgunlaşan meyveler taze tüketildiği gibi, eski çağlardan bu yana kurutularak ta tüketilir. Kurutulabilme özelliği onun uzun süre saklanmasını da sağlar.
 
Hünnap, dünya üzerinde Doğu Akdeniz'den başlayarak Güney ve Doğu Asya'ya, Kore ve Japonya'ya kadar uzanan geniş bir alana yayılır. Ülkemizde ise Daha çok Batı ve Güney Anadolu'da deniz kenarından başlayarak 1500 metreye kadar yayılır. Daha çok kireççe zengin, drenajı iyi derin toprakları tercih eder.
 
Özenli bir bakım gerektirmeden yetişebilir. Su isteği fazla değildir. Derine giden kazık kök sistemine sahiptir. Diğer meyve ağaçlarına nazaran biraz yavaş büyür.
 
Gençliğinde soğuğa çok duyarlı iken yaşı ilerledikçe direnci nispeten artar. Zaman zaman iç kurdu gözükse de önemli bir hastalığı yoktur. Hünnap fidanları tohumdan ve aşıdan olmak üzere iki yöntemle üretilir. Tohumdan üretim: Sonbaharda toplanan meyveler, birkaç gün güneşte bekletilerek olgunlaşması sağlanır. Ardından 2-3 gün suda bekletilerek yumuşatılır.
 
Yumuşayan meyveler ayakla çiğnenir ve etli kısımları suda yıkanarak tohum elde edilir. Tohum verim oranı meyve büyüklüğüne bağlı olarak %6 ile %12 arasında değişir. Hünnap fidanı daha çok tüplü ya da kaplı olarak yetiştirilir. Tohumlar ekimden önce, 5 gün %5-10'luk sitrik asitte ya da külü suda bekletilir. Ardından az yanmış koyun gübresi ve milli toprak eşit miktarda karıştırılarak hazırlanan harca tohumlar,
 
10- 15 mm. derinlikte ekilir. Tohum ekimi sonbaharda, ya sera içerisine yapılır ya da yastıkların üzerine plastik örtülü tünel inşa edilir. Tohumların çimlenme oranı %46-65 arasındadır. Bu nedenle her tüpe 2-3 adet tohum ekmek gerekir. Ekim alanı zaman zaman sulanarak tohumların nemli bir ortamda kalması sağlanır.
 
Hünnap ılıman iklim bitkisidir. Soğuğa dayanıklı olmasına rağmen çiçeklenme döneminde erken donlardan zarar görür. Hünnap yetiştiriciliği için yeterli humus bulunduran kumlu, tınlı geçirgen ve nemli topraklar daha uygundur. Dikim için tüplü fidanların tercih edilmesi tutma oranını artırır. Diğer meyve bahçelerinde olduğu gibi hünnapta da bahçe tesis edilecek toprağın iyi işlenerek dikime hazırlanması gerekir. Dikim aralığı olarak 4x5 ve 6x5 de uygundur. Gübreleme ve sulama iklim özelliklerine ve toprak yapısına göre değerlendirilmelidir. Sağlam bir kök yapısına sahip olduğundan susuzluğa dayanıklıdır. Budama gerekli değildir. Sadece şekil vermek ve kuru dalları uzaklaştırmak için budama yapılabilir. Rutin ilaçlama gerektirmez. Hastalık ve zararlılara oldukça dayanıklıdır.
Hünnap (Ziziphus zizyphus)

Cehrigiller (Rhamnaceae) familyasından bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan dikenli bir ağaç türüdür. Diğer İsimleri : Ünnap, Çiğde, Zizypphus vulgaris.

HÜNNAP fidanı Sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklüğündedir. İlk başlarda yeşil iken olgunlaştıkça kırmızıya ve siyah-mor renge döner. En dış çeperi derimsi ve ince, pulpası (yumuşak kişim) sarı renkli ve tatlı lezzetlidir. Bahçelerde yetiştirildiği gibi yabanî olarak da bulunur.

Botanik Bilgi: Nisan-mayıs ayları arasında, sarı renkli çiçekler açan, hoş kokulu, 4-5 m yüksekliğinde dikenli bir ağacın, kırmızı kabuklu, sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklüğünde bir yemişidir. En dış çeperi derimsi ve ince, pulpasi (yumuşak kısım) sari renkli ve tatlı lezzetlidir Ünnap da denilir. Bahçelerde yetiştirildiği gibi yabânî olarak da bulunur. Asil vatani Suriye’dir. Ağacının gövdeleri silindir biçiminde, esmer kabuklu, çok dallıdır.Yapraklar karşılıklı 2 sıra hâlinde, kısa saplı, diken seklinde 2 küçük yaprakçıklıdır. Çiçekler 3-6 tânesi bir arada ve oldukça küçüktür. Çanak yaprakları 5 parçalı ve yeşil renklidir. Taç yaprakları sari renkli, kıvrık olup 5 parçalıdır.

Kuzey Afrika ve Suriye’den Hindistan'a ve Çin'e yayıldığı düşünülmektedir. Ağaç birçok iklime uyum sağlamakla birlikte, iyi meyve vermesi için sıcak yazlara ihtiyaç duymaktadır. Marmara(Sapanca,İzmit,Pamukova-Fevzie Köyü), Batı ve Güney Anadolu’da bulunmaktadır. Ayrıca Doğu Karadeniz’de ve özellikle Çoruh Vadisi Havzasında değişik türleri görülmektedir.

HÜNNAP fidanı Meyvelerinde şeker, tanin ve müsilajlı (eksopolisakkarid) maddeler bulunmaktadır. Güneşte kurutulan olgun meyveler çerez olarak çay ile tüketilebilir. Geleneksel tıpta da kullanılmaktadır.

Aşılı ve aşısız olarak bulunmakta ve aşılı olan ağaların meyvesi, yetiştiği bölgeye göre farklılık göstermekle beraber genel aşısız olan ağaçların meyvesine göre 3-4 kat daha iridir.
Nisan-mayıs ayları arasında, sarı renkli çiçekler açan, hoş kokulu, 4-5 m yüksekliğinde dikenli bir ağacın, kırmızı kabuklu, sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklüğünde bir yemişidir. En dış çeperi derimsi ve ince, pulpası (yumuşak kısım) sarı renkli ve tatlı lezzetlidir. HÜNNAP fidanı bahçelerde yetiştirildiği gibi yabani olarak da bulunur. Asıl vatanı Suriye’dir. Ağacının gövdeleri silindir biçiminde, esmer kabuklu, çok dallıdır.Yapraklar karşılıklı 2 sıra halinde, kısa saplı, diken seklinde 2 küçük yaprakcıklıdır. Çiçekler 3-6 tânesi bir arada ve oldukça küçüktür. Çanak yaprakları 5 parçalı ve yeşil renklidir. Taç yaprakları sarı renkli, kıvrık olup 5 parçalıdır.

Ülkemizde Marmara, Batı ve Güney Anadolu bölgelerinde yetiştirilir.

Meyveleri tamamen olgunlaştıktan sonra toplanır ve güneşte kurutulur.
Hünnap Fidanı Hakkında
Giderek popülerliği artan bir ağaç olarak dikkatleri çekmektedir. Gerek sarı renkli çiçekleri gerekse meyvesi ile ön plana çıkmayı başarmış olan hünnap fidanı hakkında merak edilenleri sizin için bir araya topladık.
Hünnap fidanı ne zaman dikilir? Hünnapın faydaları nelerdir? Nasıl yetiştiriciliği yapılır? Benzeri soruların cevaplarına buradan rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Genel Olarak Hünnap
Mayıs ayı başı itibariyle çiçekleri açan ve çoğunlukla 3 metreden daha uzun bir boya ulaşabilen bir ağaçtır. Sert çekirdeği ve kırmızı renkli kabuğu olan ve görünüş olarak taflanı andıran meyvelere sahiptir.
Ülkemizde farklı isimlerle bilinmesine rağmen genellikle Hünnap veya ünnap olarak anılmaktadır. Sıcak iklim bitkisi olduğu için ülkemizin her yerinde yetiştiriciliği yapılmaz. İlk olarak dünyaya Suriye bölgesinden yayıldığı düşünülmektedir. Her ne kadar kültüre alınmış Hünnap ağacı yetiştiriciliği yapılıyor olsa da doğada yabani olarak hünnap ağaçlarının da yaygın olarak bulunduğunu söyleyebiliriz. Hünnap fidanı kalın sert, esmer bir gövdeye sahiptir. Kültüre alınmış türlerinde bu esmerlik bir nebze olsa da açık tonlara sahip olabilir.
Hünnap Fidanı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır
Günümüzde Hünnap ağacı mevsim isteği söz konusu olduğunda çok sıcak yazlara ihtiyaç duyduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde özellikle Karadeniz ve Marmara bölgesinde bu sebeple yetiştirilmesi tavsiye edilmez.
Hünnap ağacı pek çok alanda yaşamaya devam etmesine rağmen kaliteli meyve vermesi tamamen iklim isteği ile doğru orantılı olacaktır.
Genel Anlamda Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır
İklim, rüzgar, yükselti konusunda adapte olması kolay bir ağaçtır. Yalnız meyve verimi konusunda doğrudan güneş isteği, sıcak bölgede yetişmesini zorunlu hale getirir. Çok yüksek boya ulaşabildiği için saksı içinde yetiştiriciliği pek yapılmaz.
Uluslararası bonsai yarışmalarında yaşlı Hünnap ağaçları da defalarca kez derece almıştır. Yalnız yine de kapalı mekan içerisinde ve büyük saksılarda yetiştiriciliği pek tavsiye edilmez.
Hünnap Ağacının Faydaları
Işık ve sıcak isteği karşılandıktan sonra bakımı zor bir ağaç değildir. Meyvesinin tanınmaya devam etmesi ile birlikte yetiştiriciliğine olan talepte artmaya devam etmektedir. Adresimizde en kaliteli Hünnap ağacı fidanı seçeneklerine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Neden Hünnap Ağacı Almalı
Faydalarından dolayı, bakımının zahmet olmasından dolayı Hünnap ağacından destek alınmaktadır. Meyvesinin idrar söktürücü olması ve balgama karşı yumuşatıcı etkiye sahip olmasından dolayı tercih edilir. Son dönemlerde kabız edici özelliği olduğunun ortaya çıkması ile birlikte hünnap meyvesinin çok yoğun kullanılmaması gerektiği ortaya çıkmıştır.
Kolesterole Karşı Etkisi
Son zamanlarda üç haftalık aralıklı tüketim yapılması durumunda kolesterole karşı da oldukça önemli etkileri olduğu kanıtlanmıştır.
Mide rahatsızlıkları, akciğer sorunları ve kolesterol için Hünnap yaprağının çay olarak tüketildiği de bilinmektedir.
Hünnap Tüketimi Hakkında
Bahar aylarının müjdecisi güzel kokulu yaprakları için bile pek çok yerde yetiştiriciliği yapılabilir. Özellikle meyvesinin renginden dolayı çok sık iğde meyvesi ile karıştırıldığının da altını çizmek gerekmektedir.
Bu karışıklığa meyvesinin renginin dışında bazı bölgelerde hünnaba çiğde denmesi de yol açar.
HünnapMeyvesi Besin Değeri
Kalori bakımından oldukça başarılı bir meyvesi vardır. 100 kalori almak için bile 8 tane Hünnap tüketmeniz gerekir ki, hacimsel olarak düşünüldüğü zaman bunun oldukça yüksek bir rakam olduğu söylenebilir.
Son zamanlarda yapılan araştırmalar Hünnap içeriğinde bulunan bazı uçucu maddeler ve vitaminlerin kansere karşı etkin olarak kullanılabileceğini gözler önüne sermiştir.
Yine yapılan araştırmalar neticesinde 8 adet Hünnap tüketerek günlük potasyum ihtiyacının yaklaşık yüzde onluk kısmını karşılayabilirsiniz.
Lif içeriği bakımından zengin olması nedeniyle bağırsak sorunlarına karşı da Hünnaptan destek alınabilir.

Müşteri soruları ve cevapları

19-07-2008

mrb sizden daha önce sipariş etmiş oldugum hünnap çok güzel büyüdü boy attı çiçek açtı; fakat çiçekler meyva tutmadı, Hala fidan üzerinde çiçekler var n eyapabilirim. Tşk ederim

26-10-2014

sitenizden aldığım hünnap fidanından çok iyi verim aldım. teşekkürler.

12-08-2019

50 cm gelen ürünümde meyve olusumu var tesekkurler.

Müşteri değerlendirmeleri

5 Üzerinden | 4,00 Ortalama
5 Yıldız
100,00 %
4 Yıldız
0,00 %
3 Yıldız
0,00 %
2 Yıldız
0,00 %
1 Yıldız
0,00 %

Yorum Ekle

Benzer Ürünler

fidan istanbul whatsapp
fidan istanbul loading icon