Fırsatları görmek için giriş yapın
ara

İri Yapraklı Paşa Kılıcı Sansevieria Masoniana Congo, 20-40 cm, Saksıda

Geniş İri Yaprak, Herdem Yeşil, Dekoratif
%39 İndirim 324,00 ₺ 199,00 ₺
  • Havasız kapalı ortamların iyi havalandırılmasını sağlamak için ideal bir salon bitkisidir.
  • Kötü kokuları temizlediği gibi yeni mobilyalardan yayılan ve boyama sonucu oluşan kokuları da absorbe edebilir.
  • Kuraklığa ve susuzluğa oldukça dayanıklıdırlar.
  • Bakım konusunda fazla isteği olmayan bu bitkiyi evinizin bir köşesinde kendi başına bıraksanız bile öldüremezsiniz.
  • 20 günde bir Tropikal Bitki Besini veya Tropikal Bitki Besini Daha Yeşil Yapraklı Bitkiler İçin  kullanılabilir.
  • SKU: 0
  • Barkod: 0402193
  • Stok:FI3087 Adet

GENEL ÖZELLİKLERİ
Halk arasında paşa kılıcı veya peygamber kılıcı olarak bilinir. Asparagaceae familyasından olup bir çok türü mevcuttur. Sanseveria bitkisinin anavatanı Nijerya ve tropikal batı Afrika bölgesidir. Bitkinin boyu 2 metre olabildiği gibi bodur boylu olanları da mevcuttur. Boylu olanlar kılıç gibi yukarıya doğru, bodur olanlar yayılıcı olarak yana doğru büyürler. Ayrıca yapraklarında sarı ve beyaz, koyu yeşil, açık yeşil ve alalcalı motifli renklere sahiptirler. Bitkiye yapraklarının bu karışık renkli desenlerden dolayı yılan bitkisi de denilmektedir. Kuraklığa ve susuzluğa oldukça dayanıklıdırlar. Bakım konusunda fazla isteği olmayan bu bitkiyi evinizin bir köşesinde kendi başına bıraksanız bile öldüremezsiniz.

Bu mütevazi bitki üzerinde uzun yıllar yapılan araştırmalar sonucu özellikle karbon monoksit ve azot monoksit gazları dahil bir çok hava kirleticisini absorbe edebilme özelliğine sahip olduğu belirlenmiştir. Sıradan süs bitkisi olarak değil, havasız kapalı ortamların iyi havalandırılmasını sağlamak için ideal bir salon bitkisidir. Kötü kokuları temizlediği gibi yeni mobilyalardan yayılan ve boyama sonucu oluşan kokuları da absorbe edebilir. Yaklaşık olarak iki yetişkin paşa kılıcı 10m2 kapalı alanın havasını temizleyebilme kapasitesine sahiptir. Diğer salon bitkilerine oranla geceleri daha fazla oksijen üreterek bulunduğu ortamın havasının daha temiz olmasını sağlarlar. Boylu türlerin yeni çıkan yapraklarının devrilmesini önlemek için destek yapılmalıdır.

SAKSI DEĞİŞİMİ
Sanseveria bitkisinin saksısı ve toprağı yıl boyunca değiştirilebilir. Bitkinin sağlıklı büyümesi ve iyi bir gelişim göstermesi için saksı toprağının her yıl değiştirilmesi önemlidir. Aynı saksı içerisinde fazlaca bitki oluşumunda ise saksının bitki bölünmeyecek ise saksı bir boy büyütülmelidir. Kullanılacak karışımın iyi drenaj sağlaması için bir miktar pomza taşı veya sünger taşı kullanılmalıdır. Bu şekilde bitkinin rizomları karışım içerisinde iyi gelişir. Bu gelişmesi sonucu saksıda kılıçların sayıları artar ve saksıya sığmaz hale gelirler.


 

SULAMA GÜBRELEME
Sanseveria bitkisi suyu ve besinleri bünyesinde depolama özelliğine sahip olduğundan çok fazla suyu ihtiyaç duymazlar. Sulama yapılmadan önce toprağın kurumasına izin verilmelidir. Nem bakımından özel isteği yoktur. Gübreleme işlemine Mart ve Nisan aylarında başlanmalıdır. Bu aylardan sonra ayda bir gübreleme yeterlidir. Kullanılacak olan gübre oranları eşit olmalıdır. Çok az gübrelemeye ihtiyaç duyan bir bitkidir.

IŞIK SICAKLIK
Doğrudan güneş ışığında kalabildiği gibi gölge alanlarda da gelişimine devam edebilir. Ancak gölge alanlarda yeterince gelişme göstermezler. Yaz aylarında yüksek sıcaklıklara dayanıklıdırlar. Kış aylarında ise 10 – 130C’den daha aşağıdaki sıcaklıklarda bitki olumsuz etkilenir.


BUDAMA ÇOĞALTMA
Sanseveria bitkisinin çoğaltılmasının en kolay ve en basit yöntemi olan, bitki saksıda gelişimini tamamlamış, kökleri saksıyı doldurmuş ve saksı içerisinde yeterince yeni bitkiler oluşmuş ise ayırma ile yapılır. Bitkimiz ikinci yılını tamamladıktan sonra ilkbahar ayında yapılması en idealidir. Bu sayede bitki saksı içerisinde gelişimini ve büyümesini rahat sağlar.

Bitkinin çoğaltılmasının başka bir yöntemi ise yaprak çelikleri ile yapılmasıdır. Bu yöntem ile en iyi sonuç kenarları sarı renkli olan türlerde sağlanmaktadır. Gelişimini tamamlamış olan bitkimizin yaprakları kuru ve bozuk olan kısımları ile köklenmeyen tepe kısmı ayıklanır. Bir tahta üzerine yatırılarak keskin bir bıçak ile bıçağı tek yönde hareket ettirerek 5 – 6 cm uzunluğunda parçalara ayrılır. Kesilen parçalar 3,5 cm’ den küçük olmamalıdır. Eğer bıçak keskin kullanılmaz ise bitki tek seferde kesilmez ve su kaybı meydana gelir. Bu durumda köklenme oranında başarı oldukça azalır. Bu işlem sırasında yaprağın yönüne dikkat edilir. Başka bir yerde bu ayrılan parçaların dikilmesi için ayrı saksılar hazırlanır. Derin saksılarda köklenme daha iyi olur. Kesilen parçaların alt tarafları aşağıya gelecek şekilde saksılara 1 – 2 cm derinliğinde dikilir. Köklenme yavaş olduğundan bitki ancak 1 – 2 ay içerisinde köklenir. Dikilmiş olan saksıların üzerleri kapatılmalı, ancak havalandırma için küçük delikler bırakılmalıdır.
Bu bitkiye sahip olup, evinde 1 m boya sahip oluncaya kadar büyütenlerin ev sahibi olacağına inanılır. Bu yöntemler ile yeni bitkilere kavuşacağınızdan emin olabilirsiniz. Ancak ev sahibi olabileceğinizi bitkilerinizin 1 m boylandığında anlayabilirsiniz.

HASTALIK ZARARLILAR
Aşırı sulamadan dolayı kök çürümeleri oluşmaktadır. Bu durumlarda sulamaya ara verilmelidir.

Yorum Ekle

Benzer Ürünler

fidan istanbul whatsapp
fidan istanbul loading icon