Acem borusu, Campsis cinsinden, boyu 12 metreye kadar ulaşabilen, genellikle turuncu renkli bitkidir. Anavatanı Orta Amerika ve Doğu Asya olmasına karşın Anadolu topraklarına İran’dan geldiğinden bu adı taşır.
Acem boruları ılıman ve sıcak iklimlerde sürekli yeşil kalmasına rağmen ülkemizin iklim şartları nedeniyle kışın yapraklarını döker. Her bölgeye uyum gösterirler. Akdeniz ve Ege bölgelerinde bitki yapraklarını dökmemektedir. 3-6 cm boyundaki borazan görünümlü çiçekleri kırmızı, kızıl veya turuncu olabilir.
Bol güneş seven bir bitki olduğu için tam güneş alan yerlere tercih etmektedir. Organik maddece zengin iyi drene edilmiş topraklar bitki için uygundur. Acem boruları dayanıklı gövdelere sahiptir ancak yeni dikildiği toprakta büyümek için ilk 1-2 yıl desteğe ihtiyaç duyar. Daha sonra dalları duvarlara tutunarak tek başına büyümesine olanak tanır. Yaz mevsimi boyunca ve Eylül ayında çiçek açmaya devam eder ve salkım şekline bürünür.
Kurumuş ağaçlara ve duvarlara sardırılarak büyümesi sağlanabilen acemboruları özellikle duvar ve çitleri gizlemede, çardak ve kameriye oluşturmada tercih edilen bir bitkidir.