Fırsatları görmek için giriş yapın
ara

Mor Reyhan Tohumu Paket 1 gr.

Kokulu, Tek Yıllık, Paketli
112,00 ₺
  • Kokulu, kırmızı ve mor renkli geniş yapraklı tatlı/baharatlı bir tadı vardır.
  • Bitki hali güneşli- yarı gölge yerde iyi gelişme gösterir.
  • Toprak isteği:Humuslu toprak ister.
  • Yaz aylarında 2 günde bir sulama yapılması gerekmektedir.
  • 1 gramlık bir paket içerisinde ki tohum adeti yaklaşık 350 adettir.
  • SKU: 9993
  • Barkod: 050306
  • Stok:FI987 Adet

Reyhan direkt tohum ekimi veya fide ile üretilen bir sebzedir. Tohumları 21C sıcaklıkta 7-10 günde çimlenebilmektedir. Bu nedenle geç yaz veya erken ilkbahar üretimi yapmak daha doğrudur. İlkbahar ekiminin son donlar geçtikten sonra yapılması önem taşımaktadır. Bazı dönemlerde erken ilkbahar aylarının sıcak gitmesi, sebzelerin vejetatif dönemden generatif döneme geçmesini teşvik etmekte ve istenilen verim alınamamaktadır. Bu nedenle fide yetiştiriciliği tavsiye edilmektedir. Tohumları iklim koşulları elverişli hale geldiğinde mart ayından itibaren fide yetiştirme yerlerine ekilir. Dikim büyüklüğüne gelen reyhan fideleri sıra arası 20-25 cm, sıra üzeri 10-15 cm olacak şekilde nisan ayından itibaren esas yetiştirilme yerlerine dikilir. Aynı şekilde direkt tohum ekimi de fide dikiminde olduğu gibi 20-25 cm sıra arası ve 10-15 cm sıra üzeri olacak şekilde tohum ekimi gerçekleştirilir. Yetiştiricilik isteğe göre direkt tarlaya tohum ekimi veya fide yetiştirme yerlerinde yetiştirilen fidelerin esas yetiştirilme yerlerine fidelerin dikimi şeklinde yapılabilir. Reyhan organik maddeyi çok sevdiği için iyi yanmış çiftlik gübresi verilmesi sağlıklı ve güçlü bitki gelişmesi için tavsiye edilmektedir. 
Fesleğen yetiştiriciliğinde su ve yabancı otlarla mücadele zamanında yapılmalı ve aksatılmamalıdır. 

Ballıbabagiller familyasından anavatanı Orta Afrika’dan Güneybatı Asya’ya kadar olan bölge olan tek yıllık otsu bir bitkidir. Reyhanın oval şekilli mor renge sahip yaprakları ve beyaz ya da mor renkli çiçekleri vardır. Keskin ve hoş kokulu reyhan yaprakları taze ya da kuru halde gıda sanayinde baharat ya da bitki çayı olarak kullanılır. Reyhan bitkisinin çiçekli dallarından elde edilen uçucu yağ ise gıda ve kozmetik sanayinde değerlendirilir.  

Reyhan yaprakları taze olarak ya da kurutulduktan sonra çeşitli salata, çorba ve yemeklere lezzet vermek için kullanılır. Çeşitli makarna, pizza ve salata soslarının hazırlanmasında reyhan kullanılmaktadır.
Bahçe, saksı ve tarla yetiştiriciliğine uygundur. Bol güneş ışığı alan güney cephede yetiştiriniz. Kokusu ile yaprak bitlerini ve pek çok zararlıyı uzak tutar. Yaz aylarında iki günde bir mutlaka sulama yapılmalıdır. Susuz kaldığında yaprakları aşağı doğru sarkmaktadır. Azot değeri yüksek yavaş yarayışlı kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta bol hasat verir. Fesleğen ve reyhan yetiştiriciliğinde ışık ve sıcaklık çok etkilidir. Yaprakların sağlıklı gelişmesi ve tadını, baharını alması için hergün düzenli uzun saatler boyunca güneş görmeleri gerekir.

TOHUM EKİMİ VE YÖNTEMLERİ

Genç bir bitki elde etmek için saksı, küvet, kasa gibi tohum ekim kaplarına ekim yapılabilir. Bunun yanında sera içindeki veya açık alandaki bitki yetiştirme yataklarına da ekilebilir. Tohumla üretimde tohum özelliklerine ve yetiştirme tekniği koşullarına bağlı olarak dağınık ekim, sıraya ekim (sık düzenli, şerit) ve ayrı ayrı ekim gibi yöntemler kullanılabilir.

Tohum ekiminde kullanılacak kaplar, her türlü hastalık ve zararlılara karşı steril hale getirilmelidir. Eğer bu kaplar daha önceden de kullanıldıysa üzerinde diğer ekimin zararlı artıklarını taşıyabilir. Daha önceden kaplarda bulunan hastalıklar yeni ekilecek tohumlara da geçebilir. Bunun için de mutlaka kapların steril edilmesi gerekir.

Kaplar çamaşır suyu ile karıştırılmış suda birkaç saniye tutularak çıkarılır. Daha sonra tekrar saf su ile yıkanarak ekime hazır hale getirilir. Yine kapların herhangi bir bitki koruma ilacı ile ilaçlanarak sterilizasyonu da sağlanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu sterilizasyon maddesinin kabın tümünü kaplamasıdır.

Kapların Doldurulması

Ekimde kullanılacak kapların drenajları sağlanmalıdır. Bu da alt kısımlarına serilen çakıl, kiremit parçası vb. maddelerle sağlanır. Daha sonra steril edilmiş ve ekime hazır halde olan kaplar seçilen harçlardan biri ile doldurulur. Eğer tohum kasaları doldurulacak ise içlerine harç boşaltılır. Tohum kasası, 3/2 oranında harç ile doldurulur. İçine harç doldurulan tohum kasalarının ekimden önce bir tokmak yardımı ile üzeri düzeltilir. Buradaki amaç tohumların ortama eşit dağılmasını sağlamak ve oluşabilecek su birikimini ortadan kaldırmaktır. Daha sonra harç ile doldurulan tohum kasaları, meydana gelebilecek hastalıklara karşı koruyucu önlem olarak ilaçlı su ile sulanır. Bunun için fungusitlerden yararlanılır.

Eğer tohum ekimi çok gözlü multipotlara ( viollere ) yapılacaksa harcın her göze gelmesine dikkat edilir. Bir kez üstleri bastırılarak tekrar harç ile doldurulur. Gözlerin çok sıkı doldurulmaması gerekir. Ancak sulandığında da çökecek kadar gevşek doldurulmaması gerekir. Bunlar da ilâçlı su ile sulanır.

Ekime hazır hale getirilen tohum ekim yerleri bir süre bekletilerek bu yerlerin suyunu çekmesi sağlanır. Daha sonra hazırlanan bu yerlere tohum ekimi yapılır.

Tohum Ekim Yöntemleri

İç mekân süs bitkilerinin tohumları seralarda hazırlanmış yastıklara, kasalara, saksılara veya polietilen torbalara ekilir. Dış mekân süs bitkilerinin tohumları ise dışarıda soğuk yastıklara veya direkt araziye ekilir. Yine sebze, meyve tohumları da dışarıya ekilir. Tohum ekimi, hazırlanan tohum kapları ya da yastıklara elle veya makine ile yapılır.

Müşteri soruları ve cevapları

21-07-2023

hem hızlı hem de beklediğimden büyük bir paket ile geldi. çimlenme durumunu da yazacağım

Müşteri değerlendirmeleri

5 Üzerinden | 5,00 Ortalama
5 Yıldız
100,00 %
4 Yıldız
0,00 %
3 Yıldız
0,00 %
2 Yıldız
0,00 %
1 Yıldız
0,00 %

Yorum Ekle

Benzer Ürünler

fidan istanbul whatsapp
fidan istanbul loading icon