Sepet Sayfası

Nane Dikim Kiti Papatya Saksı

₺ 359₺ 299
1
Image

Nane Dikim Kiti Papatya Saksı

0 Değerlendirme
%17
₺ 359₺ 299
Kazancım ₺ 60
Hızlı Kargo
2000 TL Üzeri ÜCRETSIZ Kargo
1
Yapmanız Gerekenler:
  • Kit içinde verilen toprağı saksınıza doldurun.
  • Tohumları aralıklarla toprağın üzerine serpiştirin.
  • Tohumların üzerini en fazla 0.5 cm toprak ile örtün ve elinizle hafifçe bastırın.
  • Tohumlarınızı püskürtme aleti yardımı ile sulayın
  • Toprağınızı sürekli nemli tutun ve soğuk su kullanmayın.
  • Bitkiniz 14-24º C de ve 7 ile 15 gün arasında çimlenecektir.
  • Saksı içindeki toprak bitkinizin besin ihtiyacını karşılayacaktır.
  • Eğer birden fazla fide elde ederseniz çıkan fideleri başka saksıya alın.
  • Bitkiniz hızlı büyüme gösteriyorsa daha büyük bir saksı ile değiştirin.
  • Saksı buz beyazı, mor, mavi, pembe, açık yeşil renklerden herhangi bir adet olarak gönderilmektedir.
 
 
 
Labiatae familyası sebzelerinden olan nane çok senelik aromatik bir sebzedir. Nane içerdiği eterik yağlar ve özellikle Menthol ve Tanen bakımından tıbbi bitkiler sınıfında büyün öneme sahiptir. Ülkemizde yemeklerde salatalarda, turşularda taze ve kuru olarak bol miktarda değerlendirilen nane aynı zamanda çay olarakta kullanılmaktadır. Parfüm, içki, çiklet ve ilaç sanayinde de aranan bir bitki olan nane insan vücudunda çeşitli hastalıkların tedavisinde de geniş çaplı kullanılmaktadır. 
SKU: FI4337
Barkod: 355475
İklim isteği

Nane bitkisi iklim istekleri bakımından seçici bir bitki olmayıp iklim şartlarına toleransı yüksektir. Ancak ılık ve rutubetli iklimlerden hoşlanır. Sıcak ve kurak koşullarda iyi gelişim göstermediği gibi bitki boyu ve yaprakları küçülür, yapraklardaki tüylülük ve içerdiği eterik yağların miktarı artar. Optimum gelişme sıcaklığı 12-15 °C arasında olmalıdır. Düşük sıcaklıklara dayanabilme özelliğine sahiptir. Çünkü toprak alt kısımları odunlaştığı için toprak üstü zarar görse bile toprak altı kısımları orta derecedeki donlardan zarar görmez.

Nane yarı gölgeli ve serin bölgelerde iyi gelişir. Şiddetli ışıktan hoşlanmaz. Şiddetli gelen ışık yaprakların gelişimini, büyümesini durdurur. Ayrıca uzun gün nanenin hemen çiçeklenmesine neden olur. Böylece yaprak verimi düşer.

Toprak isteği 

Nane üretimi için ideal toprak tipi kumlu-killi ve tınlı topraklardır. Nane taşlı ve çakıllı topraklarda da yetiştirilebilir, ancak ticari üretimler için bu tip topraklar tercih edilmez. 5.0-7.5 pH değerleri arası uygun değerlerdir.

 Toprak hazırlığı, ekim ve dikim

Üretim yerlerinin hazırlığından önce ilkbaharda nane üretimi yapılacak toprak 15-20 cm derinlikte sürülür. Dekara 5-6 ton ahır gübresi verilir. Disk-harrow çekilerek yetiştirme yerleri hazırlanır.

Nane üretimi genellikle üç şekilde yapılır.

Çelik ile üretim 
Köklü sürgünleri ile üretim 
Tohum ile üretim 
Çelik ile üretim : Nane üretiminde kullanılan en yaygın yöntemdir. Nane çelikleri çok kolay ve hızlı kök oluşturabilme özelliğine sahiptir. Ancak çeliklerin güneşten zarar görmemesi için yerlerinin hafifçe gölgelenmesi yararlı olur.

Bu üretim şeklinde dikim hem ilkbahar hemde sonbaharda yapılabilir. Dikimde gövde çelikleri kullanılır. Biçimden sonra gövdenin sertleşmiş kısımlarından 10-15 cm?lik parçalar ayrılır ve bu parçalar 2-3 gözütoprak üzerinde kalacak şekilde yetiştirme yerlerine dikilirler. Ayrıca bu çeliklerin köklendirme ortamlarında köklendirilerek daha sonra esas yerlerine dikilmesi de mümkündür.

Nane üretimi genelde tava veya tahtalarda yapılır. Uygun toprak işlemesinden sonra 120 cm genişlikte ve belirli uzunlukta hazırlanan tavalara köklenmemiş çelikler veya köklü çelikler 20-25x5-10 cm mesafelerle dikilir. Yeterli şeklide can suyu verilir ve bakım işlerinin yerinde ve zamanında yapılmasına dikkat edilir.

Köklü sürgünler ile üretim : Önceki yıllarda üretimi yapılan yaşlı ve kalitesi iyi olan nane bitkilerinin yerinden sökülerek köklerinin parçalanması ve saçaklı kök piçleri kullanılarak yapılan üretim şeklidir. Ana köklerden ayrılan bu saçaklı kök piçleri çelikle üretim şeklinde olduğu gibi yine tava ve tahtalara benzer mesafelerle dikilirler.

Tohum ile üretim : Tohumla üretim şekli genellikle ticari boyutlu geniş alanlarda yapılan üretimlerde kullanılır. Diğer yeşil aksamı tüketilen sebzelerde olduğu gibi tava veya tahtalar hazırlanır ve bu yerlere serpme ve sıravari olarak m2?ye 0.5 g tohum ekimi yapılır. Çok küçük ve hafif olan tohumlar hassas ekim için bir miktar kum veya kül ile karıştırılarak ekilebilir. Hafiçe bastırılan tohumların üzeri fazla kapatılmadan dikkatlice sulanır.

Bakım işleri 

Çelik veya köklü sürgünler ile yapılan üretimde fide veya piçlerin dikiminden sonra yapılacak bakım işlerinin başında sulama gübreleme ve yabancı ot temizliği gelmektedir. Gerekli olduğu dönemlerdesulama salma veya yağmurlama şeklinde yapılır. Rutubetli iklimi seven nane üretiminde yağmurlamasulamanın yapılması verim ve kaliteyi arttırıcı etki yapar.

Yabancı ot temizliği ise genelde mekanik olarak yapılır. EL veya çapa ile yapılan yabancı ot temizliği çelik veya köklü sürgünleri ile yapılan üretimlerde önemli olmadığı halde tohumla üretimde büyük önem arzeder. Nane üretiminde kimyasal yabancı ot mücadelesi uygulanmaz. Esasen ikinci yıldan sonra topak yüzeyini kaplayan nane bitkileri aralarında hiçbir yabancı otun gelişimine izin vermez. Hem tohum ile hemde çelik ve köklü sürgünleri ile yapılan üretimlerde yabancı ot temizliği ilk yıl önemli olmaktadır. Sonraki yıllar da ise daha fazla bir maliyet getirmez.

Yeşil aksamı tüketilen sebzelerde olduğu gibi nane azotlu gübreyi çok sever. Bol miktarda organik gübreister. Özellikle çok yıllık sebzeler grubunda yer aldığı için ilk yıl gübrelemesine özen gösterilmelidir. Nane üretimi için dikime başlamadan önce 5-6 ton/da çiftlik gübresi verilmelidir. Üretim sezonunda ise toprakyapısına göre dekara ortalama 10-15 kg N, 8-10 kg p2o5 ve 10-12 kg k2o verilmelidir. Azotlu gübrenin yarısı, fosfor ve potasyumlu gübrelerin tamamı ilk tesis sırasında, azotlu gübrenin kalan ikinci yarısı ise ilk biçimden sonra verilir. Yine toprak yapısına göre yapılan diğer biçimlerden sonra da azotlu gübre ve ahır gübresi takviyesi yapılmalıdır.

Nanenin önemli bir hastalık veya zararlısı yoktur. Yaprak emici böcekler ile küllenme hastalığına ve yapraklarda leke oluşturan nane pası hastalığına karşı dikkatli olunmalı ve gerekli mücadeleler yapılmalıdır.

İlginizi Çekebilecek Ürünler

Süper Fırsatlar
Sınırlı süreli %50 indirim
Image

Nektarin Fidanı VENÜS CALDESİ 120 cm Açık Köklü

5
%15₺ 690
₺ 589
Image

Alev Çalısı Photinia fraseri Little Red 60 80 cm Saksıda

5
%1₺ 750
₺ 739
Image

Mandalina Fidanı Citrus reticulata Fremont 100 cm Saksıda

5
%14₺ 870
₺ 749
Image

Ceviz Fidanı YAVUZ 1 Cevizi 3 Yaş Saksıda

5
%18₺ 1.140
₺ 939
Image

Asma Fidanı HAMBURG MİSKETİ 20 40 cm Açık Köklü

5
%28₺ 540
₺ 389
Image

Alaska Badem Fidanı NONPARELLE NONPAREİL

0
%11₺ 650
₺ 579
Image

Elma Fidanı VİSTA BELLA 120 cm 3 Yaş Saksıda

5
%20₺ 1.260
₺ 1.009
Image

Domates Rio gramande Tohumu Paket 25 gram

5
%32₺ 190
₺ 129
Image

Güzellik Çalısı Abelia gramandiflora 40 cm Saksıda

5
%9₺ 350
₺ 319
Image

Dağ Muşmulasi Cotoneaster franchetti Tibet 40 60 cm

5
%23₺ 350
₺ 269
Image

5 Adet Karışık Armut Fidanı 2 3 Yaş Açık Kök

5
%24₺ 2.410
₺ 1.829
Image

Armut Fidanı Red Williams 120 cm Açık Köklü

5
%14₺ 640
₺ 549
Image

Villa Balkon Saksısı Koyu Yeşil 2,75 Litre

5
%16₺ 250
₺ 209
Image

Bahçe Küreği Bernart

5
%13₺ 1.440
₺ 1.259
Image

Çim Tohumu Garden 3 Karışım 1 Kilo

5
%21₺ 730
₺ 579
Image

Armut Fidanı ETRUŞKA 120 cm Saksıda

4.5
%14₺ 580
₺ 499
Image

Erik Fidanı ANGELENO Bodur 120 cm Saksıda

5
%21₺ 970
₺ 769
Image

Salatalık Tohumu Turşuluk Mini Kornişon Ekol Paket 5 gram

5
%28₺ 180
₺ 129
Image

Zeytin Fidanı 5-6 Yaş Saksıda

5
%14₺ 2.900
₺ 2.490
Image

Erik Fidanı Mürdüm 4 Yaş Saksıda

5
%19₺ 1.610
₺ 1.299
Benzer Ürünler
Size özel en iyi fiyatlı ürünleri görün!
Image

Pembe Telgraf Çiçeği Tradescantia albiflora Nanouk Askılı Saksıda

5
%0₺ 690
₺ 689
Image

Petunya Çiçeği Pembe Renk Çiçek Tohumu

5
%32₺ 320
₺ 219
Image

Siyah Kabak Dikim Kiti Papatya Saksı

0
₺ 290
Image

Rio Grande Domates Dikim Kiti Papatya Saksı

0
₺ 290
Image

Üç Burun Biber Dikim Kiti Papatya Saksı

0
%20₺ 360
₺ 289
Image

Göbekli Marul Dikim Kiti Papatya Saksı

0
₺ 290
Image

İnvictus Lot Domates Dikim Kiti Papatya Saksı

0
₺ 290
Image

Yalova Yağlık Biber Dikim Kiti Papatya Saksı

0
%20₺ 360
₺ 289
Image

Petunya Çiçeği Mor Renk Çiçek Tohumu

5
%32₺ 320
₺ 219
Image

Dolmalık Kabak Dikim Kiti Papatya Saksı

0
₺ 290
Image

Yedikule Marul Dikim Kiti Papatya Saksı

0
₺ 290
Image

İceberg Marul Dikim Kiti Papatya Saksı

0
₺ 290
Image

Petunya Çiçeği Beyaz Renk Çiçek Tohumu

5
%32₺ 320
₺ 219
Image

Çorbacı Biber Dikim Kiti Papatya Saksı

0
%20₺ 360
₺ 289
Image

Falcon Domates Dikim Kiti Papatya Saksı

0
₺ 290
Image

Köy Tipi Domates Dikim Kiti Papatya Saksı

0
%14₺ 349
₺ 299
Image

Cherry Domates Tohumu Dikim Kiti

5
₺ 290
Image

Taze Soğan Dikim Kiti Papatya Saksı

0
₺ 290
Image

Mor Reyhan Dikim Kiti Papatya Saksı

0
₺ 290
Image

Dereotu Taze Dikim Kiti Papatya Saksı

0
₺ 290