Kompost Üretici EKOKOMPOST700\'ü Kimler Kullanabilir?
- Bahçe sahipleri
- Kendi alanında organik ürünler üretmek isteyenler
- Bahçe bakımının sürekliliğine özen gösterenler
- Bakım maliyetlerini düşürmeye çalışanlar
- Atığını ürüne dönüştürme kararlılığına sahip tüketiciler
- Çevreye duyarlı işletmeler
Neden Kompost ve Kompost Üreticisi EKOKOMPOST 700 Kullanalım?
Kompost, toprak yapısını iyileştirirken, bitkinin sağlıklı gelişimine katkı sağlar.
Kompost üreticileri aracılığı ile kompost üretiminin ekonomiye ve sürdürülebilir gelişmeye büyük katkısı bulunmaktadır.
Kompost;
- Toprağa besin maddesi kazandırır ve topraktaki yararlı organizmaların çoğalması ile fonksiyonlarını sürdürmesini sağlar.
- Toprağın mineral besin maddesi ve nem tutma kapasitesinde artış sağlar.
- Toprağın su tutma kabiliyetini artırarak kurak mevsimlerde tuzlanmayı önler.
- Topraktaki boşluk hacmini artırır ve zeminin kolay havalanmasını sağlar.
- Zor işlenen toprakların kolay işlenmesini sağlar.
- Toprağa uygulanan mikro ve makro besin elementlerinden bitkinin daha iyi ve uzun süre faydalanmasını sağlar.
- Besin maddelerinin bitkilerce daha iyi kullanılmasını sağlar.
- Yüksek oranlarda mineral gübrelemeye karşı tampon etkisi gösterir.
Kompost kullanımıyla;
- Üretim sonrası atıkların yeniden değerlendirilmesi,
- Su kirliliğinin önlenmesi,
- Turba kaynaklarının tüketiminin azaltılması,
- Toprak üzerinde bırakılan atık miktarının azaltılması,
- Bitkisel atıkların yakılmasının önüne geçilmesi sağlanmış olur.
Kompost Üreticisi Nedir?
Organik maddelerin bakteriler ve diğer mikroorganizmalar tarafından biyolojik olarak parçalanması sonucu oluşan maddeye KOMPOST denilmektedir.
Kompost Üreticisi ise, kompost oluşum sürecini hızlandıran ve küçük ölçekte çözülmesini sağlayan özel olarak tasarlanmış bir üründür.
Kompost üreticisi aracılığıyla üretilen kompost;
Toprağın yapısını, havalanma ve su tutma kapasitesin düzenleyerek değerli bir yetişme ortamının oluşmasını sağlar. İçerisine belirli oranlarda eklenen bitki besin elementleri (NPK) sayesinde üstün kalitede gübre olarak kullanılabilir.
Bu sayede kendi organik üretim materyalinizi kendiniz üretirsiniz.
Kompost Üreticisi Kurulum ve Kullanım Bilgisi
· Kompost üreticiniz için mekanda gölge bir pozisyon seçiniz.
· Kompost üreticinizi toprak üstüne yerleştiriniz. Kompost üreticilerinin altı yoktur. Bu yapı kompostun toprakla doğrudan temasının sağlanması ve böylelikle mikroorganizmaların, solucanların ve diğer yararlı organizmaların erişimini kolaylaştırmak için özellikle tasarlanmıştır.
· Kompostunuz için kıyılmış organik materyal (atık) ve çimin de içinde bulunduğu iyi bir mutfak ve bahçe atışı karışımı oluşturduğunuzdan emin olunuz.
· Kompostun hava alması oldukça önemlidir. Bu nedenle, kompost üreticisi içerisindeki materyalin gevşek kalmasına izin veriniz ve kesinlikle bastırarak sıkıştırmayınız.
KOMPOST ÜRETİCİSİNİN ÖZELLİKLERİ
Yüksek Yoğunluklu Polietilen
Renk: Yeşil
Yükseklik:120cm
Genişlik:94cm
Uzunluk:94cm
Hacim(Kapasite):720 Litre
Ağırlık: 17,50kg
KOMPOST ÜRETİCİSİ
Bahçe atıkları ve evlerimizden çıkan atıkların büyük bölümü, yaşamımızın devamlılığı için önemli bir kaynak.
Bu atıkların içerisindeki organik maddeler kolayca depolanabilir, işlenebilir ve çevre için kullanılabilir.
KOMPOST ÜRETİCİSİ BU AMAÇLA TASARLANMIŞ BİR ÜRÜNDÜR.
Kompost üreticisini, en küçük ölçek olan bahçelerimizden başlayarak kullanıldığında, nakledilmesi ve düzenli olarak depolanması gereken tonlarca atık, kendi bahçemizde yaşama alanlarımızın iyileştirilmesine katkı sağlayacak.
Böylelikle; giderek büyüyen katı atık sorunu, birey ve küçük işletme bazında ve kaynağında çözümlenmeye başlayacak.
KOMPOST ÜRETİCİSİ KULLANIMI;
Katı atık sorunun çözümlenmesinde küçük ama son derece önemli bir adımdır ve kullanıcılarına çözümde pay sahibi olma mutluluğu yaşatır.
KOMPOST ÜRETİCİSİ VE KOMPOST KULLANIMININ YAYGINLAŞMASI;
Sadece bilinçli bireyler ve karar vericiler açısından değil ekonomik sürdürülebilirliği önemseyenler açısından da son derece önemlidir.
Kompost üreticisi ile ikinci seferde alınan kompost, kompost üreticisine ödenen bedeli karşılar. Böylelikle kompost alımı konusunda oluşan maliyetler ile nakliye sorunu ortadan kalkar. Ayrıca, alanda oluşan atıkların bertarafı için ek olarak yapılan nakliye ve döküm alanı maliyetleri de giderilmiş olur.
KOMPOST ÜRETİCİ;
- Sürekli tükettiğimiz bir ortamda, canlılığın devamı için, üretme mutluluğunu yaşatan,
- Çevre sorunlarının azaltılmasında küçük ölçekte katkı vermemizi sağlayan,
- Ortak geleceğimizi koruyan ve
- Ekonomik fayda sağlayan bir üründür.
Kompost Yapımında Temel Koşullar
- Mikroorganizmaların ve hayvanların beslenmeleri için kompost materyalinin organik kökenli olması ve C:N oranının ise 20 ile 30:1 düzeylerinde olması gerekmektedir.
- Olgunlaşmış kompostun %45–50 oranlarında nem içeriğine sahip olması beklenirin, bu durum el ile kontrol edilebilir. Kompostun elde sıkıştırılması sonucu nemli ancak su sızdırmayan bir yapıda olması gerekmektedir.
- Havanın verimli dolaşımı için kompostun düzenli olarak karıştırılması önerilir.
- Odunsu atıkların küçük parçalar halinde atılması önerilir. Özellikle dal ve budaklı odunsu atıkların öğütülmesi gerekmektedir.
- Kompost üreticisinin içine az miktarda olgun kompost, toprak ya da hızlandırıcı konulması kompost üretim işlemini hızlandırmaktadır.
Kompost üretimi – Kompostun C:N (Karbon: Nitrojen) oranının korunmasında uygun metotlar
İdeal kompost üretim süreci için koşulların uygunluğunu, kompost üreticisi içerisine konulan materyalin C:N oranına bağlıdır. Aşağıdaki tabloda kompost üreticisi içerisine konulabilecek tüm girdi materyalleri ve bunların C:N oranını görebilirsiniz. Genel olarak, taze, yeşil ve nemli materyaller bol miktarda nitrojen içerirler, yaşlı, ahşap ve kahverengi materyaller yüksek oranda karbon içermektedirler.
Farklı materyallerin kompost yapımı için C:N oranları
Materyal |
C:N |
Materyal |
C:N |
Biçilmiş çim |
20:1 |
Saman |
100:1 |
Mutfak atıkları |
20:1 |
Ağaç kabukları |
120:1 |
Büyükbaş hayvan gübresi |
20:1 |
Odun ve ağaç dalları |
200:1 |
At gübresi |
20:1 |
Mukavva |
350:1 |
Yaprak |
20:1 |
Talaş |
500:1 |
Eğer kompost bozulmuş yumurta gibi kokuyorsa çok aşırı karbon içerikli materyalden oluştuğu anlamına gelmektedir. Bu durumda kesilmiş çim ve yaprak gibi kuru organik atıklar konulmalıdır. Öte yandan amonyak kokusu gibi kokması halinde kompostun yüksek nitrojen içerdiğini göstermektedir. Talaş, çalı ya da ağaç kabuğu gibi ahşap organik materyaller eklenmelidir.
Kompostu sağlayan iyi-sıkılmış sünger yoğunluğundaki rutubettir.
Kompost yapımı sırasında, ilk aşamada kendiliğinden 65’C’ye kadar artan ısınma sonucu oluşan kimyasal reaksiyonlar bakteri ve mantarların oluşum ve gelişimini yavaşlatmaktadır. Sıcaklıkla birlikte pek çok yabani ot ve hastalıklı organizmaları yok olmakta, fakat yararlı mikroorganizmalar ölmemektedir. Bu durum, kompostun kullanıldığı alanlarda büyük avantaj sağlamakta, bir yandan toprak iyileştirilirken bir yandan da bitkinin ihtiyacı olan besin elementlerinin kökler aracılığı ile rahatlıkla alınması sağlanmaktadır.
Kompost oluşumunu tamamlayıcı önemli aşama ise kompost ısısı düştükten sonra gerçekleşmektedir. Düşük ısıda mikroorganizmalar, solucanlar, böcekler ve diğer omurgasız canlılar çürümeyi tamamlamaktadır. Oluşan, kullanıma hazır, olgun kompost; kumlu yapıda ve kahverengindedir. Kompost tahta ve toprak gibi kokuya sahiptir.
Kompost oluşumu için gerekli zaman pek çok faktöre bağlıdır. Isı, kompost içine konulan materyaller, hızlandırıcı, nem gibi pek çok faktör gereken sürenin farklılaşmasını beraberinde getirmektedir. Kompost üreticiler, kompost oluşumu için gerekli olan süreyi hemen hemen yarıya indirirler.
KOMPOST ÜRETİCİ HANGİ ATIKLARIN BERTARAFINDA KULLANILIR?
Kompost yapımında çok büyük parçalar halinde olmamasına özen gösterilerek tüm bahçe atıkları, biçilmiş çim, yapraklar vb. kullanılabilir. Ayrıca, tüm meyve ve sebze atıklarının dönüştürülmesi için de idealdir.
Neler konulabilir? |
Neler konulamaz? |
Meyve ve sebze atıkları (Narenciye kabukları hariç.) |
Kemik, atık et, yağ |
En Uygun Kompost Nasıl Elde Edilir ?
(Kompost Üretim Yönergeleri)
Kompost üreticiniz için bahçenizde, parkta ya da kompost üreticisini kullanacağınız herhangi bir açık alanda düz, hafif gölge bir yer tahsis ediniz. Kompost üreticisi için yer seçiminde bulunurken görüntü olarak en az etkiye sahip alanı seçmeye çalışınız.
Diğer talimatlar:
- Ham maddeyi kompost üreticisine koyuyunuz, odunsu parçaları mümkün olduğunca kırmaya ve parçalamaya özen gösteriniz. Bu tür parçaların kompost üretimi sırasında kullanılması hava hareketlerinin sağlanması açısından da faydalıdır.
- Kompost materyalinin doğru ve en uygun C:N oranında olması gerekmektedir. Yeşil atıklar bünyelerinde nitrojeni, kahverengi atıklar ise karbonu daha fazla barındırırlar. Bu nedenle, kompost üretici içerisine attığınız atıkların uygun bir karışıma sahip olup olmadığını kontrol ediniz.
- Kompost oluşum süresinin kısalması için, kompost içine 1 kürek olgunlaşmış kompost, bakteri, solucan veya hızlandırıcı koyabilirsiniz.
- Kompostun kuru bölümlerini nemlendirmek için su ekleyiniz.
- Kompost üreticisi dolduktan sora kapağı kapatınız. Yaz boyunca kapı kanat tamamen açık bırakılabilir, kışın kapak üstünde bulunan bu kanadı kapalı tutmak daha uygundur. Kapak yağmurun içeriye girmesini, güneşten kaynaklanan radyasyonu ve kötü kokuları engeller.
- Hava sirkülâsyonunu sağlamak ve nemi korumak için kompostu düzenli olarak karıştırın.
Kompost üreticisi içerisindeki karışım bozulma işlemi sırasındaki reaksiyonlar nedeni ile yarıya iner. Taze kompostun bahçenin malçlanması ve çim alanlar için kullanılması mümkündür. Olgunluğa ulaşan kompost kolaylıkla ufalanır, koyu kahverengidir ve elde edilen materyal odun gibi bir kokuya sahiptir. 12 aydan daha yaşlı kompostun kullanılması, bitki besin içeriğinin azalması nedeni ile önerilmemektedir.
- Kompost oluşumu için ihtiyaç duyulan süre; uygun karışım, kompost üretiminin yapıldığı bölge (iklim koşulları) ve hızlandırıcı materyale bağlı olarak değişmektedir.
çok güzel bir fikir bahçede çiçeklere organik toprak ve gübre üretmek fakat biraz pahalı