-Gönderilen Lime Misket Limon Fidanı 3 yaşlarındadır.
•Gönderilen ürünler saksı içinde mi geliyor yoksa açık olarak mı?
-Sertifikalı Lime Misket Limon Fidanı saksı içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir.
•Gönderilen saksılı Lime Misket Limon Fidanının saksı üzerinde kalan boyu nedir?
-Gönderilen Lime Misket Limon Fidanı saksı üzerinde kalan boyu 120 cm 'dir.
•Gelen fidanları hemen dikmeli miyim? İstediğim zaman dikebilir miyim yoksa dikim mevsimini mi beklemem gerekli?
-Sertifikalı Lime Misket Limon Fidanı saksılı gönderildiği için istediğiniz zaman dikim yapabilirsiniz. Dikim mevsimini beklemenize gerek yoktur.12 ay boyunca dikilmeye hazır bitkilerdir.
•Lime Misket Limon Fidanı, kışları soğuk geçen bölgelere dikilebilir mi?
-Kışın çok sert geçtiği yörelerde önerilmez. Lime Misket Limon Fidanı, genellikle ortancı hasat yapılan yörelerde önerilir.
•Lime Misket Limon Fidanını dikerken ve dikimden sonra kullanmam gereken gübreler var mıdır?
-Evet, tüm fidanları dikerken ve dikim yaptıktan sonra kullanmanızı önerdiğimiz gübreler vardır. Dikim sırasında işlenmiş keçi gübresini toprakla karıştırıp açtığınız çukura koymanız ve bu şekilde dikim yapmanız tavsiye edilir. Dikimden sonra ise bitkinin ihtiyacı olan azot,fosfor ve potasyumu karşılayabilmek için 15 - 30 günlük aralarla sadece 1 çay kaşığı kadar NPK 15-15-15 gübresini kullanmanız ve sonrasında bol sulama yapmanız önerilir.
•Aldığım fidanları diktikten kaç sene sonra meyve almaya başlayabilirim?
-Satın aldığınız Lime Misket Limon Fidanı 3 yaşındadırlar. Lime Misket Limon Fidanı geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar. Dikiminizden bir yıl sonra meyve verimi sağlayacak fidanlardır.
•Satın aldığım saksılı fidanları dikerken dikkat etmem gereken noktalar var mıdır?
-Dikim yapacağınız çukuru yaklaşık olarak saksı boyu kadar açmanız önemlidir. Daha derin çukurlara dikim yapmanızı tavsiye etmiyoruz bunun sebebi fidanın aşı noktasının toprağa değmemesinin gerektiğidir. Ayrıca gelen fidanı dikerken saksısından dikkatlice çıkarmanız gereklidir. Saksı içindeki toprağın dağılmaması ve kökün hava almaması önemlidir.
•Gönderimlerinizi kargo ile yapıyorsunuz, herhangi bir zarar görmezler mi? Saksılı fidanların ambalajı nasıl yapılıyor?
-Tüm siparişlerinizi anlaşmalı kargomuz olan Aras Kargo ile %65'e varan indirimle tüm Türkiye'ye gönderiyoruz. Almış olduğunuz fidanları fidan taşımacılığı için özel tasarlanmış kalın karton kutular içinde özenle yerleştirilerek gönderim yapıyoruz ve bu şekilde hiç bir zarar görmeden evinize kadar teslim ediliyorlar.
Limon Ağacının İklim İsteği
Sıcak iklimin hakim olduğu bir ortam ister. Limon yetiştiriciliği yapılacak bölgelerde, hava sıcaklık değerlerinin 0 °C’nin altında seyretmemesi istenir.Hava sıcaklıkları -10 °C, -12°C değerlerine kadar düşecek olursa, limon bitkileri soğuktan donar ve ölürler. Bitkinin gelişme gösterebildiği maksimum sıcaklık değeri ise yaklaşık 45 °C seviyeleridir.
Limon bitkisinin gelişmeye başlayabilmesi için ihtiyaç duyduğu sıcaklık 12 °C’dir. En hızlı büyüme gösterdiği bilinen sıcaklık ise ortalama olarak 23 °C seviyeleridir. Sıcaklığın 37 – 39°C seviyelerinin üzerine çıkmasıyla bitkide büyüme devam etmez. Hem soğuk hem de sıcak esen rüzgarlar limon bitkisine olumsuz yönde etki eder. Limon üreticiliği yapılacak bölgedeki sürekli rüzgarlardan bitkileri korumak için rüzgar kıranlar yapılması tavsiye edilir. Bunlara ek olarak limon bahçelerinin bulunduğu bölgelerde, havanın nem miktarı da gelişmeye etki eder. Nemin düşük olduğu durumlarda limon bitkilerinin hem gelişim hem de verim olumsuz yönde etkilenir.
Limon Ağacının Toprak İsteği
Bütün turunçgil ağaçlarında olduğu gibi limon ağaçları da organik maddece zengin, bol humus içeren, derin, süzek, kumlu – tınlı veya killi – tınlı toprakları severler. Ağacın kökleri toprağın derinliklerine gittiği için oksijen gereksinimi oldukça fazladır. Limon ağacı asla ağır bünyeli topraklarda yetiştirilmemelidir. Limon ağaçlarının yetiştirildiği bölgedeki taban suyunun yüzeyden 1,5 metre aşağıda olması gerekmektedir. Eğer taban suyu daha yüksek bir seviyede ise toprağa drenaj uygulaması yapılmalıdır. Limon ağaçları topraktaki kireç oranına da duyarlı olup optimum toprak pH değeri 5,5 – 6 olmalıdır.Toprak İşlemeLimon ağacı da dahil olmak üzere tüm turunçgiller, çok derinlere kadar uzanan köklere sahiptir. Ancak kök bölgesinin % 90’lık bölümü 0 – 90 cm derinlikteki, yüzlek toprak kısmında bulunur. Bu yüzden toprak işlemesi gibi bakım uygulamaları toprak yüzeyinden 10 cm derinliğe kadar inen bölümde gerçekleştirilmeli ve ağacın köklerine zarar vermemeye çok dikkat edilmelidir. Bahçede, ilkbahardan itibaren, yılda dört sefer olmak üzere 15 – 20 gün aralıklarla, çok derine inmeden yüzeysel olarak çapa yapılması yeterli görülür. Bu şekilde yabancı otlarla mücadele devam ettirilir. Buna ek olarak yabancı ot yoğunluğunun önüne geçilemediği durumlarda, herbisit ilaçlar da kullanılabilir.Sulama
Yıllık toplam su ihtiyacı, toprak yapısına, iklim şartlarına ve ağaç büyüme evresine bağlı olarak ortalama 800 – 1.200 mm aralığında değişkenlik gösterir. Sulama periyodu olarak kabul edilen Nisan ortalarından Ekim ayı ortalarına kadar süren 6 aylık zaman diliminde hava şartlarının kurak, sıcak ve yağışsız olduğu dönemlerde bitkilere toplam 600 – 700 mm sulama yapılması önerilir.
Yetersiz sulama yapıldığı taktirde ağaç, köklerini toprakta su aramak için yayar. Büyümesi yavaşlar, ürünlerden elde edilecek verim ve kalitede düşüş gözlenir. Şayet sulamada aşırıya kaçılırsa da buz kez bitki kökleri havasız kalır ve kök çürüklüğü hastalıklarına zemin hazırlanır. Aynı şekilde meyvelerin verim ve kalitesinde düşüş gözlemlenir. Sulama vaktinin geldiğini anlamak için bitkinin yapraklarına bakılır. Şayet yapraklarda akşam üstü güneş batmadan evvel solgunluk belirtileri yer alıyor ve gece bitki tekrar canlanıyorsa bitkinin suya ihtiyaç duyduğu anlaşılabilir. Ancak öğle vaktinde oluşabilecek geçici solgunluğa aldanıp sulama yapılmamalıdır.
Limon Ağacının Gübreleme
Sürekli yeşil yapraklı olan limon ağacı, topraktan oldukça fazla besin alır. Bu nedenle gübreleme ihtiyacı da yüksek olur. Bitkilerin yaşına, bulundukları çevresel koşullara, büyüme döneminlerine uygun, yeterli, dengeli ve ekonomik bir gübreleme yapmak amacıyla bütün bu faktörleri göz önüne alarak öncelikle yaprak ve toprak analizleri yaptırılmalıdır. Yapılan analiz sonuçlarına göre uygulanacak azotlu, fosfatlı ve potaslı kompoze gübre oranları tespit edilmelidir.
Bunlara ek olarak bitkiye, toprakta ya da yaprakta eksiklikleri tespit edilen magnezyum, demir, mangan ve çinko da uygulanabilir. Bitkiye mineral gübrelerin dışında, gerekli olduğu durumlarda, 2 – 3 yıl aralıklarla iyi yanmış çiftlik gübresinin uygulanması da bitki için oldukça fayda sağlar.
Limon Budaması
Budama, birçok bitkide olduğu gibi limon için de büyük önem taşır. Limon ağaçlarında, şekil ve ürün budaması yapılmaktadır. Budama ile ağaçlara genel olarak kase şekli verilmektedir. Ağaçlarda meyve görülmeye başlanması ile birlikte şekil budamasına başlanır. Turunçgil grubu bitkilerin budanması ustalık gerektiren bir uygulamadır. Bu yüzden budama uygulamasının ağaç yapısını iyi bilen şahıslarca gerçekleştirilmesi, bitki sağlığı açısından daha olumlu sonuçlar gösterir. Budama işlemi sırasında ağaçların kurumuş, kırılmış, ezilmiş, hastalanmış, yaralanmış, yaşlanmış kısaca zarar görmüş dalları kesilip ayrılmalıdır. Bunlara ek olarak obur dalların da ağaçtan kesilerek çıkarılması tavsiye edilir.
- Nem İsteği: Nemli
- Hangi Oda: Mutfak İçin
- Hangi Oda: Balkon İçin
- Hangi Oda: Ofis İçin
- Hangi Oda: Bahçe için
- Kullanım Alanı: Ön Bahçe
- Kullanım Alanı: Arka Bahçe
- Kullanım Alanı: Teras
- Kök Durumu: Kazık Köklü Bitki
- Kullanım Alanı: Ofis
- Kullanım Alanı: Site Bahçesi
- Kullanım Alanı: Konut Bahçesi
- Meyve Tadı: Ekşi
- Meyve Tadı: Aromalı
- Kullanım Alanı: Balkon
- Kök Durumu: Saçak Köklü Bitki
- Maksimum Boylanma: 5 m
- Çiçeklenme Süresi: 2-3 Hafta
- Üretim Yöntemi: Aşılı
- Bitki Yaşı: 2-3
- Satış Boyu: 120-150 cm
- Çiçek Rengi: Beyaz
- Yaprak Rengi: Yeşil
- Işık İsteği: Güneş Sever
- Işık İsteği: Yarı Gölge
- Meyve Periyodu: Kış Sonu
- Meyve Periyodu: Sonbahar Sonu
- Çiçek Periyodu: İlkbahar Başı
- Çiçek Periyodu: İlkbahar Sonu
- Saksı Boyutu: 2-4 Litre
- Bitki İşlevi: Aromatik
- Bitki Familyası: Rutaceae
- Meyve Rengi: Yeşil
- Budama İhtiyacı: Budamaya Elverişli
Yorum Ekle