Fırsatları görmek için giriş yapın
ara

Limon Fidanı Bodur Citrus x limon, 40-60 cm, Saksıda

Kokulu, Sulu, , Kokulu
%23 İndirim 1349,00 ₺ 1 038,00 ₺
  • Ev, balkon, teras ve bahçeler için uygun olan bir limon çeşididir.
  • 3 metre boylanabilen küçük ağaçlar oluştururlar.
  • Kuvvette ve dağınık bir taç yapar ancak budamaya elverişlidir.
  • Hafif ve orta ağır yapılı, iyi drene olabilen, gevşek ve iyi havlanabilen, kumlu, kumlu-tınlı, tınlı, killi-tınlı topraklardır.
  • Çiçekleri pembe beyaz renkte ve yoğun kokuludur.
  • Meyveleri büyük genellikle az çekirdekli, kabuğu pürüzlü ve kalındır.
  • Gönderilen Limon Fidanı Bodur​ 3 yaşlarındadır.
  • Gönderilen Limon Fidanı Bodur​  saksı üzerinde kalan boyu 40-60 cm 'dir.
  • Limon Fidanı Bodur​  saksı içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir.
  • Saksılı fidanlar 12 ay boyunca dikilebilirler.
  • Budamaları yapılmış olarak gönderilmektedir.
  • Etiketlidir.
  • Dikey taşımacılığa uygun özel kutusunda gönderilir.
  • Gönderilen limon fidanlarının tamamı sertifikalıdır. 
  • Fidanlığımız Virüs ve Nematod Ari Üretim Sertifikalıdır.
  • SKU: 9998
  • Barkod: 011212
  • Stok:FI2515 Adet
•Gönderilen ürünler kaç yaşındadır?
-Gönderilen Limon Fidanı Bodur​ 3 yaşlarındadır.

•Gönderilen ürünler saksı içinde mi geliyor yoksa açık olarak mı?
-Sertifikalı Limon Fidanı Bodur ​saksı içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir.

•Gönderilen saksılı Limon Fidanı Bodur​un saksı üzerinde kalan boyu nedir?
-Gönderilen  Limon Fidanı Bodur​  saksı üzerinde kalan boyu 40-60 cm 'dir.

•Gelen fidanları hemen dikmeli miyim? İstediğim zaman dikebilir miyim yoksa dikim mevsimini mi beklemem gerekli?
-Sertifikalı  Limon Fidanı Bodur​ saksılı gönderildiği için istediğiniz zaman dikim yapabilirsiniz. Dikim mevsimini beklemenize gerek yoktur.12 ay boyunca dikilmeye hazır bitkilerdir.

 Limon Fidanı Bodur​ , kışları soğuk geçen bölgelere dikilebilir mi?
-Kışın çok sert geçtiği yörelerde önerilmez.  Limon Fidanı Bodur​, genellikle ortancı hasat yapılan yörelerde önerilir.

 Limon Fidanı Bodur​, fidanını dikerken ve dikimden sonra kullanmam gereken gübreler var mıdır?
-Evet, tüm fidanları dikerken ve dikim yaptıktan sonra kullanmanızı önerdiğimiz gübreler vardır. Dikim sırasında işlenmiş keçi gübresini toprakla karıştırıp açtığınız çukura koymanız ve bu şekilde dikim yapmanız tavsiye edilir. Dikimden sonra ise bitkinin ihtiyacı olan azot,fosfor ve potasyumu karşılayabilmek için 15 - 30 günlük aralarla sadece 1 çay kaşığı kadar NPK 15-15-15 gübresini kullanmanız ve sonrasında bol sulama yapmanız önerilir.

•Aldığım fidanları diktikten kaç sene sonra meyve almaya başlayabilirim?
-Satın aldığınız Limon Fidanı Bodur​ 3 yaşındadırlar. Limon Fidanı Bodur​  geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar. Dikiminizden bir yaz sonra tadımlık da olsa meyvelerinizi alabileceksiniz.

•Satın aldığım saksılı fidanları dikerken dikkat etmem gereken noktalar var mıdır?
-Dikim yapacağınız çukuru yaklaşık olarak saksı boyu kadar açmanız önemlidir. Daha derin çukurlara dikim yapmanızı tavsiye etmiyoruz bunun sebebi fidanın aşı noktasının toprağa değmemesinin gerektiğidir. Ayrıca gelen fidanı dikerken saksısından dikkatlice çıkarmanız gereklidir. Saksı içindeki toprağın dağılmaması ve kökün hava almaması önemlidir.

•Gönderimlerinizi kargo ile yapıyorsunuz, herhangi bir zarar görmezler mi? Saksılı fidanların ambalajı nasıl yapılıyor?
-Tüm siparişlerinizi anlaşmalı kargomuz olan Aras Kargo ile %65'e varan indirimle tüm Türkiye'ye gönderiyoruz. Almış olduğunuz fidanları fidan taşımacılığı için özel tasarlanmış kalın karton kutular içinde özenle yerleştirilerek gönderim yapıyoruz ve bu şekilde hiç bir zarar görmeden evinize kadar teslim ediliyorlar.

Limon Ağacının İklim İsteği

Sıcak iklimin hakim olduğu bir ortam ister. Limon yetiştiriciliği yapılacak bölgelerde, hava sıcaklık değerlerinin 0 °C’nin altında seyretmemesi istenir.Hava sıcaklıkları -10 °C, -12°C değerlerine kadar düşecek olursa, limon bitkileri soğuktan donar ve ölürler. Bitkinin gelişme gösterebildiği maksimum sıcaklık değeri ise yaklaşık 45 °C seviyeleridir.

Limon bitkisinin gelişmeye başlayabilmesi için ihtiyaç duyduğu sıcaklık 12 °C’dir. En hızlı büyüme gösterdiği bilinen sıcaklık ise ortalama olarak 23 °C seviyeleridir. Sıcaklığın 37 – 39°C seviyelerinin üzerine çıkmasıyla  bitkide büyüme devam etmez. Hem soğuk hem de sıcak esen rüzgarlar limon bitkisine olumsuz yönde etki eder. Limon üreticiliği yapılacak bölgedeki sürekli rüzgarlardan bitkileri korumak için rüzgar kıranlar yapılması tavsiye edilir. Bunlara ek olarak limon bahçelerinin bulunduğu bölgelerde, havanın nem miktarı da gelişmeye etki eder. Nemin düşük olduğu durumlarda limon bitkilerinin hem gelişim hem de verim olumsuz  yönde etkilenir.

Limon Ağacının Toprak İsteği
Bütün turunçgil ağaçlarında olduğu gibi limon ağaçları da organik maddece zengin, bol humus içeren, derin, süzek, kumlu – tınlı veya killi – tınlı toprakları severler. Ağacın kökleri toprağın derinliklerine gittiği için oksijen gereksinimi oldukça fazladır. Limon ağacı asla ağır bünyeli topraklarda yetiştirilmemelidir. Limon ağaçlarının yetiştirildiği bölgedeki taban suyunun yüzeyden 1,5 metre aşağıda olması gerekmektedir. Eğer taban suyu daha yüksek bir seviyede ise toprağa drenaj uygulaması yapılmalıdır. Limon ağaçları topraktaki kireç oranına da duyarlı olup optimum toprak pH değeri 5,5 – 6 olmalıdır.Toprak İşlemeLimon ağacı da  dahil olmak üzere tüm turunçgiller, çok derinlere kadar uzanan köklere sahiptir. Ancak kök bölgesinin % 90’lık bölümü 0 – 90 cm derinlikteki, yüzlek toprak kısmında bulunur. Bu yüzden toprak işlemesi gibi bakım uygulamaları toprak yüzeyinden 10 cm derinliğe kadar inen bölümde gerçekleştirilmeli ve ağacın köklerine zarar vermemeye çok dikkat edilmelidir. Bahçede, ilkbahardan itibaren, yılda dört sefer olmak üzere 15 – 20 gün aralıklarla, çok derine inmeden yüzeysel olarak çapa yapılması yeterli görülür. Bu şekilde yabancı otlarla mücadele devam ettirilir. Buna ek olarak yabancı ot yoğunluğunun önüne geçilemediği durumlarda, herbisit ilaçlar da kullanılabilir.Sulama

Yıllık toplam su ihtiyacı, toprak yapısına, iklim şartlarına ve ağaç büyüme evresine bağlı olarak ortalama 800 – 1.200 mm aralığında değişkenlik gösterir. Sulama periyodu olarak kabul edilen Nisan ortalarından Ekim ayı ortalarına kadar süren 6 aylık zaman diliminde hava şartlarının kurak, sıcak ve yağışsız olduğu dönemlerde bitkilere toplam 600 – 700 mm sulama yapılması önerilir.

Yetersiz sulama yapıldığı taktirde ağaç, köklerini toprakta su aramak için yayar. Büyümesi yavaşlar, ürünlerden elde edilecek verim ve kalitede düşüş gözlenir. Şayet sulamada aşırıya kaçılırsa da buz kez bitki kökleri havasız kalır ve kök çürüklüğü hastalıklarına zemin hazırlanır. Aynı şekilde  meyvelerin verim ve kalitesinde düşüş gözlemlenir. Sulama vaktinin geldiğini anlamak için bitkinin yapraklarına bakılır. Şayet yapraklarda akşam üstü güneş batmadan evvel solgunluk belirtileri yer alıyor ve gece bitki tekrar canlanıyorsa bitkinin suya ihtiyaç duyduğu anlaşılabilir. Ancak öğle vaktinde oluşabilecek geçici solgunluğa aldanıp sulama yapılmamalıdır.

Limon Ağacının Gübreleme

Sürekli yeşil yapraklı olan limon ağacı, topraktan oldukça fazla besin alır. Bu nedenle gübreleme ihtiyacı da yüksek olur. Bitkilerin yaşına, bulundukları çevresel koşullara,  büyüme döneminlerine uygun, yeterli, dengeli ve ekonomik bir gübreleme yapmak amacıyla bütün bu faktörleri göz önüne alarak öncelikle yaprak ve toprak analizleri yaptırılmalıdır. Yapılan analiz sonuçlarına göre uygulanacak azotlu, fosfatlı ve potaslı kompoze gübre oranları tespit edilmelidir.

Bunlara ek olarak bitkiye, toprakta ya da yaprakta eksiklikleri tespit edilen magnezyum, demir, mangan ve çinko da uygulanabilir. Bitkiye mineral gübrelerin dışında, gerekli olduğu durumlarda, 2 – 3 yıl aralıklarla  iyi yanmış çiftlik gübresinin  uygulanması da bitki için oldukça fayda sağlar.

Limon Budaması

Budama, birçok bitkide olduğu gibi limon için de büyük önem taşır. Limon ağaçlarında, şekil ve ürün budaması yapılmaktadır. Budama ile ağaçlara genel olarak kase şekli verilmektedir. Ağaçlarda meyve görülmeye başlanması ile birlikte şekil budamasına başlanır. Turunçgil grubu bitkilerin budanması ustalık gerektiren bir uygulamadır. Bu yüzden budama uygulamasının ağaç yapısını iyi bilen şahıslarca gerçekleştirilmesi, bitki sağlığı açısından daha olumlu sonuçlar gösterir. Budama işlemi sırasında ağaçların kurumuş, kırılmış, ezilmiş, hastalanmış, yaralanmış, yaşlanmış kısaca zarar görmüş dalları kesilip ayrılmalıdır. Bunlara ek olarak obur dalların da ağaçtan kesilerek çıkarılması tavsiye edilir.
•Gönderilen ürünler kaç yaşındadır?
-Gönderilen  Limon Fidanı Bodur​  3 yaşlarındadır.

•Gönderilen ürünler saksı içinde mi geliyor yoksa açık olarak mı?
-Sertifikalı Limon Fidanı Bodur​saksı içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir.

•Gönderilen saksılı Limon Fidanı Bodur​un saksı üzerinde kalan boyu nedir?
-Gönderilen  Limon Fidanı Bodur​  saksı üzerinde kalan boyu 120 cm 'dir.

•Gelen fidanları hemen dikmeli miyim? İstediğim zaman dikebilir miyim yoksa dikim mevsimini mi beklemem gerekli?
-Sertifikalı  Limon Fidanı Bodur​  saksılı gönderildiği için istediğiniz zaman dikim yapabilirsiniz. Dikim mevsimini beklemenize gerek yoktur.12 ay boyunca dikilmeye hazır bitkilerdir.

• Limon Fidanı Bodur​ , kışları soğuk geçen bölgelere dikilebilir mi?
-Kışın çok sert geçtiği yörelerde önerilmez.  Limon Fidanı Bodur​ , genellikle ortancı hasat yapılan yörelerde önerilir.

• Limon Fidanı Bodur​ , fidanını dikerken ve dikimden sonra kullanmam gereken gübreler var mıdır?
-Evet, tüm fidanları dikerken ve dikim yaptıktan sonra kullanmanızı önerdiğimiz gübreler vardır. Dikim sırasında işlenmiş keçi gübresini toprakla karıştırıp açtığınız çukura koymanız ve bu şekilde dikim yapmanız tavsiye edilir. Dikimden sonra ise bitkinin ihtiyacı olan azot,fosfor ve potasyumu karşılayabilmek için 15 - 30 günlük aralarla sadece 1 çay kaşığı kadar NPK 15-15-15 gübresini kullanmanız ve sonrasında bol sulama yapmanız önerilir.

•Aldığım fidanları diktikten kaç sene sonra meyve almaya başlayabilirim?
-Satın aldığınız Limon Fidanı Bodur​ 3 yaşındadırlar. Limon Fidanı Bodur​  geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar. Dikiminizden bir yaz sonra tadımlık da olsa meyvelerinizi alabileceksiniz.

•Satın aldığım saksılı fidanları dikerken dikkat etmem gereken noktalar var mıdır?
-Dikim yapacağınız çukuru yaklaşık olarak saksı boyu kadar açmanız önemlidir. Daha derin çukurlara dikim yapmanızı tavsiye etmiyoruz bunun sebebi fidanın aşı noktasının toprağa değmemesinin gerektiğidir. Ayrıca gelen fidanı dikerken saksısından dikkatlice çıkarmanız gereklidir. Saksı içindeki toprağın dağılmaması ve kökün hava almaması önemlidir.

•Gönderimlerinizi kargo ile yapıyorsunuz, herhangi bir zarar görmezler mi? Saksılı fidanların ambalajı nasıl yapılıyor?
-Tüm siparişlerinizi anlaşmalı kargomuz olan Aras Kargo ile %65'e varan indirimle tüm Türkiye'ye gönderiyoruz. Almış olduğunuz fidanları fidan taşımacılığı için özel tasarlanmış kalın karton kutular içinde özenle yerleştirilerek gönderim yapıyoruz ve bu şekilde hiç bir zarar görmeden evinize kadar teslim ediliyorlar.

NARENCİYE FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ 
narenciye fidanlarıılıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen, yaprak dökmeyen, uçucu yağ taşıyan bu küçük ağaçların meyveleri ülkemizde çok sevilir. Ege, Akdeniz ve Doğu Karadeniz Bölgelerinde bol miktarda üretilmektedir.  Narenciye üretimimizin yaklaşık %25’ini teşkil eder.

GENEL İSTEKLERİ 
narenciye fidanları yetiştiriciliği; emek, sermaye ve zaman isteyen bir konu olduğundan ekoloji, bahçe planlaması ve çeşit seçimi, doğru değerlendirmelerde bulunmak için çok iyi anlaşılması ve irdelenmesi gereken konulardır. Bir mandalina bahçesinin planlanmasında birinci adım çevreyle ilgili özelliklerin tespitidir. Ekoloji denildiğinde iklim ve toprak özellikleri anlaşılmaktadır.

TOPRAK İSTEĞİ 
narenciye fidanları, bol humuslu, derin, süzek (suyu iyi akıntılı), kumlu-tınlı, tınlı ya da killi-tınlı topraklarda yetişir. İyice derine inen köklerinin oksijen gereksinimi fazla olduğundan, mandalina ağacı kesinlikle ağır topraklarda yetiştirilmemelidir. Taban suyunun da genelde toprak yüzeyinden 1,5 m kadar altta olması istenir; aksi takdirde toprakta iyi bir drenaj yapılması gerekir. Toprağın kireç oranına karşı da duyarlı olan mandalina ağaçları için en uygun toprak pH'sı 5,5-6 olmalıdır. Dikimden önce arazinin toprağı, mutlaka analiz ettirilmelidir. narenciye fidanlarıtesis edilecek yerin toprak derinliği en az 1,5-2 m olmalıdır.narenciye fidanları yetiştiriciliğinde üzerinde durulacak esas konu toprağın havalanan bir yapıya sahip olmasıdır; çünkü narenciye fidanları kökleri yüksek oranda oksijen ister ve havasızlığa çok duyarlı olup boğulma tepkisi gösterir. Bu sebeple toprak havalanan-süzek bir karakter taşımalıdır.

TOPRAK İŞLEME 
narenciye fidanları ağaçlarının da çok derinlere inen kökleri vardır ama, köklerinin %90'ı, 0-90 cm derinlikteki yüzlek topraklardadır. Bu nedenle toprak işlemesi 10 cm derinliğe kadar yapılmalı ve ağacın köklerine zarar verilmemelidir. Bahçemizin yılda 4 kez, ilkbahar ve yaz mevsimlerinde 15-20 gün aralarla çapalanması yeterli ve yararlı olacaktır. Yabani ot temizliği, böyle çapalamalarla olabileceği gibi, herbisit (ot öldürücü) ilaçlarla da yapılabilir.

İKLİM İSTEĞİ
narenciye fidanları ağaçlarının da en önemli isteği sıcak bir ortamda yetiştirilmektir. Bu ağacın yetiştiriciliğinin yapıldığı yerde sıcaklıklar -3, -4 derecenin altına düşmemelidir. -9, -10 derecenin altına düşen sıcaklıklarda mandalina ağaçları donup ölebilir. Dayanamayacağı en yüksek sıcaklıklar ise, 45 derece ve üzeridir. narenciye fidanları gelişmesi 12, 13 derece sıcaklıkta başlar; 25-31 dereceler, gelişmenin en hızlı olduğu sıcaklıktır ve 37-39 derecelerde ağaçların gelişmesi durur. Meyve bağlamaları için en uygun sıcaklık 21 derecedir. Soğuk ve sıcak olarak sert esen rüzgârlar narenciye fidanları kötü yönde etkilediğinden, bulundukları yerde hâkim esen rüzgârlara karşı rüzgâr kıranlar kurulmalıdır. Ayrıca mandalina ağaçlarının meyve dökümü ve meyvelerinin niteliği, havanın nem oranından etkilenir. Düşük nem oranlı hava, ağacın gelişimini ve meyve verimini kötü yönde etkilemektedir.

NARENCİYE FİDANI  ÜRETİMİ 
Fidan üretiminde kullanılacak tohumlar mutlaka virüs ve virüs benzeri hastalıklardan temiz olduğu bilinen ağaçlardan alınmalıdır. Tohum üretiminde kullanılacak meyveler ağaç üzerinden hasat edilmeli, yere düşmüş meyveler tohum üretiminde kullanılmamalıdır; çünkü meyvelerin dolayısıyla tohumların mantari hastalıklarla bulaşması söz konusudur. narenciye fidanları fidan temini çok önemlidir. Tüm çok yıllık kültür bitkilerinde olduğu gibi uygun olmayan arazi, anaç ve çeşit seçilirse geriye dönüşü çok zor olur. Alınan fidanların mutlaka sertifikalı olması gerekir. Fidanların kök ve toprak üstü organlarının sağlıklı olması gerekir. Anaç üretiminde kullanılan tohumların sağlıklı ağaçlardan alınması, bu meyvelerin yerden alınmayıp ağaçtan toplanması gerekmektedir.turkeyarena.net Tohumlar nemlendirilmeli ve toprak altı zararlılarına ve hastalıklarına karşı ilaçlanmalıdır. Üç yapraklı anacı dışında diğer narenciye fidanlarının tohumu olgun meyve içinden çıkarıldıktan hemen sonra ekilirse yüksek çimlenme oranını vermektedir. Ancak ekim genellikle ilkbaharda yapıldığı için, farklı zamanlarda olgunlaşan meyvelerden alınan tohumlar 4–7 ºC arasındaki sıcaklıklarda 8 ay depolanabilir. Alınan aşılı fidanlar kısa sert geçen ekolojilerde ilkbahar, öteki yerlerde sonbaharda dikim yapılmalıdır.

NARENCİYE FİDANI YERİNİN SEÇİMİ 
Çok yıllık kültür bitkilerinin yetiştiriciliğinde gelecek 10-15 yılı kapsayan analizlere göre tesis kurulması uygundur. narenciye fidanları  tesis edilecek yerin seçiminde, yetiştirilecek tür ve çeşit için en yüksek ve en düşük sıcaklıklar düşünülmelidir. Bahçe tesis edilecek yerin rüzgâr zararına karşı korunaklı olmasına dikkat edilmelidir. Bahçe, iç drenaja sahip olmalı ve bahçede yeterince derin ve verimli, yeknesak bir toprak bulunmalıdır. Ayrıca bahçede sulama için yeter miktarda ve iyi kalitede su kullanılmalıdır. Bahçe tesisi için seçilen alan, donlara sıkça maruz kalmamalıdır. Bahçenin en az on yıllık iklim kayıtları gözden kaçırılmalıdır. Don gölü oluşumuna uygun çukur ve alçak araziler ile vadi tabanlarında, bahçe tesisinden kaçınılmalıdır. Fazla yağış alan alçak arazilerde ise suyun drene edilebilme olanakları iyi araştırılmalıdır.

DİKİM ÇUKURLARININ AÇILMASI
Geniş bahçelerin tesisinde çukurlar burgu ile açılmalıdır fakat burgu ile çukur açarken yaş ve ağır yapılı topraklarda, çukurun yan duvarlarında kaymak tabakası oluşur. Bel veya kürek ile bu sert tabaka alınmalıdır. Küçük alanlarda kazma ve kürek ile çukur açımı en yaygın yöntemdir. Seçilen türün ve çeşidin ağaç büyüklüğüne, arazinin eğimine ve uygulanacak kültürel işlemler düşünülerek dikim yapılacak yerlerde ölçüm yapılarak fidan dikilecek sıralar oluşturulup dikim yerleri tespit edilir. Dikim için iki fidan arasının 6x6m olması uygundur. Çukurların açılmasında değişik teknikler kullanılmasına karşın en uygunu kürek ve bel ile açılmasıdır. Çukurlarda 35 - 40 cm çap ve 35 - 40 cm derinlik yeterlidir.

NARENCİYE FİDANININ DİKİMİ
narenciye fidanları dikilecek alan önce tesviye edilir, fidan yerleri belirlenir. Kare, dikdörtgen ya da üçgen dikim yapılabilir. Fidanlar 60x60 cm çapında, 40–50 cm derinliğinde bir çukur açılarak bir dikim tahtası yardımıyla dikilir. Kazık kök kesilir. Makaslar seyreltilmiş Hypo ile temizlenmelidir. Dikim çukuruna 8–10 kg işlenmiş keçi gübresi konulabilir. Dikim sonrasında, fidan başına 30–40 litre can suyu verilmeli, fidan iyice tutuncaya kadar 10 günde bir sulanmalıdır. Güneşten korumak amacıyla, fidan gövdeleri kireç, tutkallı saman veya bezle kapanmalıdır. Ülkemizde uygun dikim zamanı ilkbahar dönemidir. Şubat ortalarından nisan sonlarına kadar, dikime devam edilebilir. Dikimden önce, fidanlarda budama yapılmalıdır. Fidanların tutması ve gelişmesi için polietilen torbalarda yetiştirilen fidanlarda da, dikim budaması uygulanmalıdır. Polietilen torbalardaki fidanlar, genellikle gölge evlerinde ve seralarda yetiştirildiklerinden; dikimden önce, topluca 10-15 gün süreyle, güneş altında bekletilmelidir. Köklerin temizlenmesinden sonra fidan taşla doldurulmuş toprak üzerine konularak dikim yapılır. Mandalinalar derin dikilmemelidir.

DİKİM SONRASI YAPILMASI GEREKENLER
Fidanlar iyice tutuncaya kadar toprak tipine göre 10-15 günde bir sulanmalıdır. Fidanın dikiminden sonra dengeli ve sağlam bir taç oluşturmak amacıyla 60 cm’den tepe kesimi yapılmalıdır. Aşı noktası ile kesim yeri arasındaki mesafe 5-6 cm olmalıdır. Genç fidanların gövdeleri, güneşin zararından korumak amacıyla gazete kağıdı veya kalın kağıtla sarılmalıdır. Fidan büyüdükçe kâğıt yerine kireç badanası yapılmalıdır. Yalnız kireç tek başına kullanıldığında çabuk yıkanan ve dökülen bir maddedir; bunun için kirecin içerisine az miktarda beyaz tutkal karıştırılmalıdır. Sık aralıklarla dikilmiş eski bahçelerden, yeterli miktarda ve kaliteli meyve elde etmek için, ağaçların mutlaka seyreltilmesi gerekir. Bu suretle, her türlü bakım işlemi de kolay uygulanabilir hale gelecektir. Seyreltme, verilen plana uygun olarak, köşegen doğrultusunda yapılmalıdır.

SULAMA
Genellikle, yaz aylarının sıcak geçtiği Akdeniz ve Ege Bölgelerinde, mandalinalarda sulama gerekir. narenciye fidanları yıllık su gereksinimi de toprak tipi, iklim ve ağacın gelişimine bağlı olarak 800-1.200 mm arasında değişir. Sulama dönemi olan nisan ayının ortasından ekim ortalarına kadarki 7 aylık sürede, havaların kurak ve sıcak olduğu zamanlarda, ağaçlara 600-700 mm kadar su verilmesi gerekir. sulama yetersiz kalırsa ağaç köklerini yayar, gelişimi yavaşlar, ürün verimi ve niteliği düşer. Aşırı sulamada, ağaçların kökleri havasız kalacağından kök çürüklüğü hastalığı başlar; ağaçların meyve verimi ve niteliği düşer. narenciye fidanlarının sulama zamanının gelip gelmediği, en kolay şekilde şöyle anlaşılır; ağacın yaprakları akşam saatlerinde güneş batmadan önce solgunluk gösteriyor ve gece canlanıyorsa, ağacın sulama zamanı gelmiş demektir. Öğle zamanı gelen, geçici yaprak solgunluğuna aldanılmamalıdır.

GÜBRELEME 
narenciye fidanlarında gübreleme için, mutlaka ve toprak analizlerinin yaptırılması gerekir. Analiz için yaprak ve toprak örnekleri, Eylül ortasından Kasım başına kadar olan dönemde ve mutlaka uzman elemanlarca alınmalıdır. 

Gübrelerin mutlaka bu tavsiyeler doğrultusunda verilmesi gerekir. 

Genelde, en fazla miktarda gübre limonlara, en az mandarinlere orta derecede portakal ve altıntoplara verilir. Gübrelemede, ilk uygulama Kasım-Aralık aylarında yapılır. Bu devrede, fosforlu ve potaslı gübrelerle, keçi gübresi; ağacın taç hizasına açılacak 15-20 cm derinlik ve genişlikteki, çukur veya bant içerisine verilerek üzeri kapatılıp bahçe sulanır. 

Azotlu gübrelerin ilk uygulaması ise, çiçeklenme devresinden önce yani tomurcuklanma dönemidir. Bu dönem genellikle Ocak sonu Şubat başına rastlar. Azotlu gübre, ağaçların taç çevresine serpilerek verilir. 2. uygulama ise; Mayıs ayı ortalarından, Haziran ayının ilk haftasına kadar olan devrede, sulama suyuyla birlikte yapılır. 
Gerek gübre miktarında, gerekse veriliş şekil ve zamanlarında , tavsiyelere mutlaka uyulmalıdır.


HASAT
Eğer yıllık bakım işleri tekniğine göre yapılmışsa; hasatta üreticinin yüzü gülecek ve daha çok ve daha kaliteli meyve elde edecektir. Hasat, uzman işçiler tarafından ve tekniğine uygun olarak yapılmalıdır. 

Bütün ürünler gibi, narenciye fidanlarında da , hasat zamanının tesbiti çok önemlidir. Zamanında erken veya daha geç yapılacak hasat; meyve kalitesini düşürür ve dayanıklılığını azaltır. Hasat, mutlaka olgun meyvelerde yapılmalıdır. Olgunluğun tespitinde, genellikle, meyvede usare oranı, şeker, asitlik ve meyve kabuk rengi değişimleri göz önüne alınır. Esasen, uzun yıllar boyunca hasat yapıldığından, hasat zamanın belirlenmesinde, fazla bir yanılma olmaz.

Hasat temizlenip ilaçlanmış makasla yapılmalı ve saplar uzun bırakılmalıdır. Hasat sırasında, hava açık veya güneşli olmalı, ağaçlar ıslak olmamalıdır. Hasatta merdiven kullanılmalı; hasat yapılırken ağaçlara zarar verilmemelidir. Hasada başlarken, önce ağaçların, etek dallarındaki meyveler toplanmalıdır. Hasat edilen meyvelerin zarar görmemesi için, toplama kaplarının içleri, düzgün olmalı veya gerekli önlemler alınmalıdır. 

Hasat edilen meyvelerden, bereli ve hastalıklı olanları ayıklandıktan sonra, taşıma kaplarına konulmalıdır. Taşıma kapları, hastalık bulaşmalarını önlemek için, doğrudan toprağa konulmamalıdır. Toplanmış meyveler, bahçede 1 gece bekletilmelidir. 
 
DEPOLAMA 
narenciye fidanlarında en ihmal edilen hususlardan birisi de depolamadır. Halbuki, depolamanın çok önemli avantajları bulunmaktadır. Bunlar; 

- Ağaç üzerinde oluşan kaliteyi, meyve tüketilinceye kadar muhafaza etmek, 
- Pazara düzenli olarak meyve arz edilerek, fiyat istikrarı sağlamak, 
- Özellikle ihracaat için, toplu ve düzenli meyve temin etmek; 

Bu avantajlardan yararlanabilmek için, meyveler mutlaka, soğuk depolara konularak muhafaza edilmelidir. 
Narenciye fidanları, adi depolarda veya makineyle soğutulan depolarda muhafaza edilirler. Kış aylarında, adi depo olarak, havalandırılabilen herhangi bir oda kullanılabilir. Havalar ısındıktan sonra, bu odalarda meyve muhafaza edilmez. 

Ülkemizde, "yatak limonculuğu" denilen işlem, buna örnektir. Kış aylarında hasat edilen limonlar, Mart ayına kadar üretildikleri yerlerdeki adi depolarda saklanır. Havalar ısınınca, Ürgüp'teki tabii mağaralara götürülür. Bu şekilde limonlar, Ağustos ayına kadar muhafaza edilebilmektedir. 

Meyveler, adi depoya veya makine ile soğutulan modern depolara konmadan önce, ambalajlanmalıdır. Depolanacak meyveler, ambalajlanmadan önce veya ambalajlama sırasında, hastalıklara karşı mutlaka ilaçlanmalıdır. Aynı şekilde, soğuk depolarda temizlenip ilaçlanmalıdır. Kullanılacak ilaçlar için, resmi kuruluşlardaki uzmanlara başvurulmalıdır. 

Soğuk depolara ambalajlanmış meyveler, ambalaj kaplarının arasından hava geçebilecek şekilde istiflenmelidir. 
Narenciye fidanlar depolanmasında, nispi rutubet genellikle % 85-90 olmaktadır. 

Limon Fidanı
Narenciye türünün mucizevi üyesi limon, C vitamini ve mineral deposudur. Kokusuyla sizi, evinizi ve bahçenizi büyüleyecek olan limon kolayca yetiştirilen ve bakımı kolay fidanlardır.
Ege ve Akdeniz bölgelerinde limon üretimi oldukça fazla yapılır. Hasat bakımından oldukça zengindir. Yılda 6-10 kez hasat yapılabilir.
İnternet adresimiz aracılığıyla en uygun fiyattan Limon fidanı siparişinizi verebilirsiniz.

Limon Ne Zaman Dikilir?
Limon fidanı tüplü şekilde üretilir ve satışı gerçekleştirilir. Tüplü olan fidanlarınızda  tüm yıl boyunca dikim yapabilirsiniz.
Ülkemizde uygun dikim ilkbahar dönemidir. Şubat ortalarından nisan sonlarına kadar dikim yapılabilir. Dikiminde önemli husus günün hangi saatinde dikileceğidir. Buharlaşmanın az olduğu, sabah veya ikinde saatinde yapılması limon fidanının sağlığı açısından önemlidir.

Satışını Yaptığımız Limon Fidanları Hakkında Bazı Bilgiler?
Limon fidanı için geçerli yaş ve diğer önemli bilgiler satılan ürün içeriğinde yer almaktadır.
Sertifikalı limon fidanlarımızın hepsi saksı içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir.
Fidanlarımız için dikim mevsimini beklemenize gerek yoktur. 12 ay boyunca dikilmeye hazır formdadırlar. İstediğiniz zaman dikimini gerçekleştirebilirsiniz.
Kışı çok sert olan yörelerimizde limon fidanı dikimi önermiyoruz. Bu bölgelerde ısıtmalı seralar da yada iç mekanlarda yetiştiriciliği sağlanmalıdır.

Fidanların Muhafazası Nasıl Yapılmalı?
Limon fidanları güneşi sever. Güneşi bolca alan havadar yerlerde muhafaza edebilirsiniz. İç mekanda yetiştirmek istiyorsanız pencereye yakın konumu tercih edebilir veya yapay ışık ile ışık eksikliğini giderebilirsiniz. Gövde kısımlarını doğrudan gelen güneşin zararlarından korumak için kireçli badanayı tercih edebilirsiniz.
Dikimden sonra muhafaza edilecek olan fidanların gövdelerine yağlı kağıtlar sarılması soğuktan korunması için faydalı olacaktır.
 
Dikim İşlemi Nasıl Yapılmalı?
Limon fidanı tüplü alımı gerçekleştiyse dikimden önce mutlaka 10-15 gün arasında kök kısımları güneşlendirilmelidir. Aynı zamanda budama yapılmalıdır.
Dikim yapılacak alana sırt yapılmalıdır. Ardından çukura konulacak harç hazırlanmalıdır.
Hazırlanan harç fidanın koyulacağı noktaya kadar doldurulur. Derin dikim yapılmamalıdır. Aşı yeri toprağın üst kısmında bırakılmalı ve toprak değmemelidir.

Can Suyu Nasıl Verilir?
Dikimden hemen sonra toprak sıkıştırılmalı ve fidan başına en az 35-40 litre can suyu verilmelidir. Toprağın kurumasını beklemeden hemen ikinci sulama gerçekleştirilmelidir.
 
Dikim İşlemi Sonrasında Ne Yapmalı?
Genç limon fidanlarının gövdeleri güneşin zararından korunması için kalın kağıt veya gazete kağıdı ile sarılmalıdır. Fidan büyüdükçe kağıdın yerine kireç badanası yapılması gerekir.

Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalı?
Dikim aralıkları limon fidanlarının türüne ve çeşidine göre değişkenlik gösterir. Ama genel olarak 7x7 metre mesafeyle dikim gerçekleştirilir.

Limon Ne Zaman Meyve Verir?
Dikiminizden bir yaz sonra tadımlık olarak meyvesini alabilirsiniz. Limon fidanlarımızın geneli 4-5 yaşları itibariyle meyve vermeye başlar.
 
Evde Limon Yetiştiriciliği Yapılabilir mi?
Günümüzde balkon ve teraslarda saksıda yetiştirilen bitki türüdür. Hem kokusuyla, meyvesiyle hem de süs olarak bile tercih edilmesiyle limon fidanları yetiştirilir. Soğuğa dayanıklı olan veya sürekli meyve veren fidan büyütmenin başlıca sebebidir.

Hangi İklimlerde Yetiştiriciliği Yapılır?
Limon fidanları sıcak iklimli yerlerde yetiştirilmelidir. Dondurucu soğuk fidanı öldürür.
Sıcaklık -1 derecenin altına düştüğünde limon fidanında hayati tehlike olur. Optimum sıcaklık yaklaşık 10 ° C ila 28 ° C arasındadır. Dayanamadığı en yüksek sıcaklıklar ise, 45 derece ve üzeridir. Uygun iklim sağlanamayan yerlerde kış döneminde evinizde muhafaza edebilirsiniz.
 
Sonuç Olarak
Günümüzde kişisel bakım ve kozmetik sayfalarında da, sağlığa faydaları hakkında bu ağaç son dönemlerde popüler kategoriler içerisinde yer almaktadır. İçeriğinde barındırdığı yüksek vitamin içeriği insanların bu meyve hakkında detaylı bilgiler aradığı popüler sayfalar haline gelmiştir.
Sert iklimden kolay etkilenmeyen ve belli noktaya sert iklimi tolore eden bir ağaçtır. Sipariş verilmesi durumunda tüplü fidanların gönderimi aynı gün yapılmaktadır. Bahçe ve arazileriniz için muhteşem tercihtir.
 
Meyve Fidanlarında Hangi Kategoriler Popüler
Genellikle yetiştiricilik yapılacak iklime göre popüler fidan ürünü değişkenlik gösteriyor. Kurumsal olarak hizmet veren adresimizde her iklim için popüler kategoriler ve popüler fidanlara ulaşabilirsiniz. Yukarıda yer alan arama bölümünü kullanarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Satış İşlemi ve Sonrası
Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kargo firmaları pandemi dönemi içerisinde aynı gün kargo yapılsa bile nadiren de olsa gecikmeler yaşanabilmektedir. Aşılı fidanlarımız yüksek bir hızla özel olarak hazırlanır. Hızlı kargo ile aynı gün size ulaştırılır.
Dilerseniz dikim ve diğer ürünler hakkında bilgi sahibi olmak için popüler fidanlarımıza göz atabilirsiniz. Aynı gün kargo kategoriler içerisinde yer almaz. Sizler sepete eklediğiniz her ürün hızlı bir şekilde satış işlemi sonrası gönderilir.


Limon Fidanı Hakkında Bilgi
Anadolu topraklarına ait olmadığı halde bu topraklarda en uzun süredir yaşayan ağaçlar arasında limon fidanı ilk sıralarda yer alır. Ana vatanı olan Güneydoğu Asya topraklarından Roma İmparatorluğu döneminde getirilip yetiştirilmeye başlandığı düşünülmektedir.
Limon, günümüzün tüm mutfaklarında aktif olarak kullanılan ve pek çok farklı türü bulunan bir meyvedir. limonağacı ise ülkemizde daha çok ılıman bölgelerde yetiştirilmektedir. Limon ağacı yer seçimi konusunda biraz titiz davranır. Bu içeriğimizde limonağacı için doğru yerin nasıl seçilmesi gerektiğinin altını çizmeye çalıştık.
Limon Türü Tercihi
Pek çok farklı limon ağacı bulunur. İklim isteği doğru limon ağacının tercih edilmesi ile doğrudan ilişkilidir. Bunun dışında meyvesini nerede tüketeceğinize göre de farklı limon türlerinden yana tercihinizi kullanabilirsiniz.
Genel olarak yetiştirildikleri bölgelere göre limon ağacı türlerini şu şekilde özetleyebiliriz.
Mersin civarı (özellikle Erdemli bölgesi için) Lamas Limonu tercih edilmektedir. Bu limon marketlerde karşımıza çıkma ihtimali en yüksek olan limon ağacı türüdür.
Yine Mersin’in tamamında ve Hatay bölesinde yetiştiriciliği yapılan Kütdiken limonunu da tercih edebilirsiniz.
Son dönemlerde popüler kültürle adını daha sık duymaya başladığımız Lime tip limon ağaçları da tercih edilebilir. Bu ağaçlar yeşil limon ağacı veya misket limon ağacı isimleri ile de tanınırlar. Ülkemizde aktif ve yoğun üretimi yapılmadığı için fidanlar çoğunlukla Uzakdoğu kökenli olmaktadır.
Yine Hatay bölgesinde yetiştiriciliği yapılan ve oldukça lezzetli olan bir diğer limon türü ise Mayer limonudur. Bunun dışında Enterdonat limonu tür olarak Mayer limon türü ile aynı coğrafyada rahatlıkla yetiştirilebilmektedir.
Bunun dışında Kıbrıs tip limonu daha Batı Akdeniz bölgesinde yetiştirilirken, Mersin’de yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan Molla Mehmet Limonu da tercih edilebilmektedir.
Limon Fidanı Ne Zaman Meyve Verir?
Yazımızın başında da değindiğimiz gibi limon yetiştirmek için limon fidanının bulunduğu yeri sevmesi gerekmektedir. Seçici bir tür olduğu için meyve verdiği süre de biraz uzun olabilmektedir. Genellikle ortalama bir rakam vermek gerekirse limon ağaçları dört yaşından itibaren meyve verebilir.
Eğer limon ağacınızı iç mekan için satın aldıysanız meyve verimi toprakta ki fidanlara göre daha geç olabilmektedir.
Limon Fidanı Nasıl Dikilir?
Öncelikle iç mekan için tercih edecekseniz aralıklarla onun güzel kokusunun farkına varacağınız ve sıklıkla bulunduğunuz yerlere yakın bir alana dikim gerçekleştirebilirsiniz. Bunun dışında köklerinin tamamen toprak altında kalması tavsiye edilmez.
Diğer fidanların aksine limon fidanı için çukur açarken biraz sığ bir çukur açmanız yeterli olacaktır. Limon ağacı düzenli olarak sulanmayı sever. Bu sebeple belli aralıklarla limon ağacınızın sulandığından emin olun. Eğer yağmur suyu alıyorsa ekstra su vermenize gerek yok demektir. Bu sebeple fidanınızı özellikle ilk yıllarında düzenli olarak gözlem altında tutmaya gayret gösterin.
Limon ağacı soğuğa karşı çok dayanıksız bir ağaçtır. Bu ağacın soğuk almaması ve soğuğa karşı mücadele etmemesi için bulunduğunuz yerlerde erken donlar oluyorsa hiç dikmemenizi tavsiye ederiz.
İç mekanlar için limon dikmek istiyorsanız hem gölge hem rüzgarlı alanlardan uzak tutabilirsiniz. Bol bol güneş alan ve bol bol  su isteği olan limonunuzu mutlaka düzenli olarak sulamalı ve besin takviyesinde bulunmalısınız.
Limon türleri için uygulanacak besin takviyeleri ve besin isteği farklı olacağı için türünüze ve toprak yapınıza göre ayrıca bilgi almanız yerinde bir karar olacaktır.

Yorum Ekle

Benzer Ürünler

fidan istanbul whatsapp
fidan istanbul loading icon