Budama Nedir ?
Yaşlı, kuru, zayıf, hasta ya da bitkinin gelişimini engelleyecek biçimde oluşan bölümlerinin kesilerek ayıklanmasına, bitkiden ayrılmasına budama denir.
Bitkiler çok çeşitli nedenlerle budanabilir. Örneğin meyve ağaçları meyve verimini artırmak ve bitkinin sağlıklı bir biçimde yetişmesini sağlamak için düzenli olarak budanır. Dış mekanda kullanılan süs bitkileri de budanarak çok dallanmaları ya da gereğinden fazla büyümeleri engellenir. Bu tür bitkilere budamayoluyla çeşitli biçimler verilebilir.
Çiçekli bitkilerde budama bitkinin formunu istenilen biçimde oluşturmamızın dışında çiçek verimini de artırır. Ayrıca bütün bitkilerin yaşlılık, hastalık gibi nedenlerle çürümeye başlayan dalları bitki ya da çevresi için tehlikeli olmalarını önlemek amacıyla kesilebilir. Kavak, söğüt gibi yüksek ağaçların trafiğe, elektrik tellerine ve gün ışığına engel olan dalları da budanır.
Budama işleminde yalnızca dallar, yapraklar ve meyveler ayıklanmaz, kökler de budanabilir. Köklerin budanması pek çok ağaçta, özellikle meyve ağaçlarında görülen hızlı büyümeyi önler, meyve verimini artırır.
Ağaçların gelişmesi yavaşlar, daha derli toplu ve düzenli görünürler; gövdeleri de toprağa daha sağlam tutunur.
Çok kaliteli. tavsiye ederim.
çok kaliteli ve kullanışlı bir makas