12 metreye kadar tırmanabilen odunsu bir sarmaşıktır. Yaprakları tek tüylü, 9-11 yaprakçıktan meydana gelir. Kısa saplı ve genellikle eliptik yapıdadır. Boylar 3-6 cmdir. Uçları sivri, kenarları düzenli dişlidir. Çiçekler sarı renkte ve boru şeklindedir. Terminal durumlu, bileşik salkım halinde kurullar oluşturur. Meyve kapsül şeklinde ve içerisinde sayısız tohum bulundurur. Üretimi tohum ve çelikle olur. Park ve bahçe düzenlemelerinde örtücü bitki olarak tercih edilir.
Acem borusu, Campsis cinsinden, boyu 12 metreye kadar ulaşabilen, genellikle turuncu renkli bitkidir. Anavatanı Orta Amerika ve Doğu Asya olmasına karşın Anadolu topraklarına İran’dan geldiğinden bu adı taşır.
Acem boruları ılıman ve sıcak iklimlerde sürekli yeşil kalmasına rağmen ülkemizin iklim şartları nedeniyle kışın yapraklarını döker. Her bölgeye uyum gösterirler. Akdeniz ve Ege bölgelerinde bitki yapraklarını dökmemektedir. 3-6 cm boyundaki borazan görünümlü çiçekleri kırmızı, kızıl veya turuncu olabilir.
Bol güneş seven bir bitki olduğu için tam güneş alan yerlere tercih etmektedir. Organik maddece zengin iyi drene edilmiş topraklar bitki için uygundur. Acem boruları dayanıklı gövdelere sahiptir ancak yeni dikildiği toprakta büyümek için ilk 1-2 yıl desteğe ihtiyaç duyar. Daha sonra dalları duvarlara tutunarak tek başına büyümesine olanak tanır. Yaz mevsimi boyunca ve Eylül ayında çiçek açmaya devam eder ve salkım şekline bürünür.
Kurumuş ağaçlara ve duvarlara sardırılarak büyümesi sağlanabilen acem boruları özellikle duvar ve çitleri gizlemede, çardak ve kameriye oluşturmada tercih edilen bir bitkidir.
Paketleme ve Taşıma
Önemli NotHer ne kadar tüm önlemler alınsa da, bitkilerin canlı organizmalar olduğunu unutmamak önemlidir. Taşıma sırasında oluşabilecek ufak tefek sorunlar, bitkinin genel sağlığını olumsuz etkilemez. Fidanlar, dikildikten sonra uygun bakım koşulları sağlandığında kısa sürede toparlanacak ve sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edecektir. Bu nedenle, bitkinin sağlığına dair herhangi bir endişe duymanıza gerek yoktur.