İspanya’ dan Türkiye’ ye kadar olan bölgede yayılma gösterir. 3 türü vardır; bu türlerden ikisi küçük ağaç, biri ise çalı formundadır. Kışın yaprağını döken bir türdür. Gövde kabuğu yeşil renkli, dar kabukları düzgündür.
Yaprakları 3 yaprakçıklı, koyu yeşil renkli ve sapları uzundur. Çiçekleri sarı renkli, genellikle sarkıcı formda ve yaprak koltuğundan çıkarken salkım durumundadır. Meyve uzun, düz ve bakla biçiminde içinde çok sayıda tohum bulunur.
2. Laburnum (Sarısalkım)Üretimi
Tohum, yumuşak çelik ve aşı ile üretimi yapılır. Tohumlar 12 saat suda bekletildikten sonra erken ilkbaharda ekilir. Geç sonbahar veya kışın sert çelikle sera ortamında üretilir.
3. Ekolojik İstekleri
İyi ve drenajlı topraklarda iyi gelişir. Aynı zamanda kireçli topraklarda da yetişebilir.
Güneşli ve yarı gölge alanlara iyi adapte olur.
4. Peyzajda Kullanımı
Bitki zehirli olduğundan çocuklar ve hayvanlardan uzak tutulmalıdır.
Küçük ev bahçelerinde ve her türlü kentsel alanda görüşü kapatmadan rahatlıkla kullanılabilirler.
5. Laburnum (Sarısalkım) Bitkisinin Önemli Türleri
Laburnum anagrydoides (Abanoz ağacı-Sarısalkım); ülkemizde Zonguldak çevresinde doğal olarak bulunur. 8–10 m kadar boylanabilen ağaç veya ağaççık formundaki bitkilerdir. Dallar açık renkli, yeni sürgünlerin üst yüzü koyu yeşil renkli ve alt yüzü ise boz renklidir. Çiçekleri açık veya koyu sarı renkli, 10–20 cm uzunluğunda ve kokusuzdur Çiçekler seyrek dizilişli ve sarkık formludur. Meyve bakla biçiminde ve 8–10 cm kadar uzunluktadır. Meyve içindeki tohumlar bol sayıda ve koyu kahve renklidir.
Paketleme ve Taşıma
Önemli NotHer ne kadar tüm önlemler alınsa da, bitkilerin canlı organizmalar olduğunu unutmamak önemlidir. Taşıma sırasında oluşabilecek ufak tefek sorunlar, bitkinin genel sağlığını olumsuz etkilemez. Fidanlar, dikildikten sonra uygun bakım koşulları sağlandığında kısa sürede toparlanacak ve sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edecektir. Bu nedenle, bitkinin sağlığına dair herhangi bir endişe duymanıza gerek yoktur.