1.Sedir Bitkisinin Genel Özelikleri
Boylu orman ağacıdır. Yaz, kış yeşil, geniş taçlı, kısa ve uzun sürgünleri olan 20 – 50 m kadar boylanabilen ağaçlardır. Gövde kabuğu koyu gri renklidir. Dolgun ve düzgün gövde yaparlar. Gövdesi yaşlandıkça çatlaklar artmaktadır. İğne yaprakları üç köşeli, birçok yaprak kısa sürgünler ucunda rozet biçiminde bir araya gelmiştir. Uzun sürgünlerde ise tek tek bulunur. Yaprak uçları sivri ve serttir. Sedirler tek evcikli olup çiçekler, kısa sürgünün ucunda tek olarak yer alır. Erkek çiçekler silindir biçiminde 5 cm boyunda, yukarı doğrudur. Dişi çiçekler ise yumurta şeklinde, kırmızımsı 1-2 cm uzunluğunda, yuvarlak ve pulludur. Kozalaklar 26 ayda olgunlaşır ve sürgünler üzerinde dikine durur.
2. Sedir Üretimi
Tohum, çelik ve aşı ile üretilirler.
Sedirler genellikle tohumla üretilir. En iyi tohum Cedrus atlantica’ dan elde edilir. Tohumları yağlıdır, bu nedenle fazla saklanamaz. Tohumlar ilkbahar veya sonbaharda kolaylıkla çimlenir. Tohumlarda dinlenme yoktur. Ancak ekimden birkaç saat önce ıslatma, çimlenmeyi kolaylaştırır. Mavi renkli çeşitlerden alınan tohumlardan her zaman aynı renk bitki elde edilmez. Tohumlarda açılım olur. Genellikle tohumlar, ekimden 15 – 20 gün sonra çimlenir. Çelikle üretimi zordur. Çelikler ancak yaz sonu, sonbahar aylarında alınırsa az sayıda köklenme olur.
Sedirler yandan kertikli aşı yapılarak da üretilebilmektedirler. Anaç olarak genellikle Cedrus deodora kullanılır. Tohumdan yetiştirilmiş iki yaşındaki bitkiler anaç olarak kullanılır. Aşı kalemi bir yıllık sürgünlerden alınır. Aşı yapıldıktan sonra 19 – 20 0 C’lik sıcaklıkta tutmak aşıların tutma oranını artırmaktadır. 7 – 9 haftada kallus oluşumu görülür. 2 – 4 yıl sonra bitkiler satılabilecek duruma gelir.
3.Sedir Bitkisinin Ekolojik İstekleri
Akdeniz ikliminin ağacıdır. Güneşli yerleri severler. Kumlu, killi, kireçli topraklarda yetişebilirler. Sürekli nemden hoşlanmazlar. Uzun süreli donlara karşı dayanıklı değildirler.
4.Sedir Bitkisinin Peyzajda Kullanımı
Çok dekoratif bir türdür. Rüzgâra, kirli hava şartlarına ve kent iklimine dayanıklıdır. Park ve bahçelerde tek olarak kullanılır.
Paketleme ve Taşıma
Önemli NotHer ne kadar tüm önlemler alınsa da, bitkilerin canlı organizmalar olduğunu unutmamak önemlidir. Taşıma sırasında oluşabilecek ufak tefek sorunlar, bitkinin genel sağlığını olumsuz etkilemez. Fidanlar, dikildikten sonra uygun bakım koşulları sağlandığında kısa sürede toparlanacak ve sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edecektir. Bu nedenle, bitkinin sağlığına dair herhangi bir endişe duymanıza gerek yoktur.