MANOLYA FİDANI Magnolia grandiflora fidanı bakımı ve yetiştiriciliğiNazik bir bitkidir. Fidanı ilk yıllarda ayrı bir bakım ve özen ister.Büyük saksılarda yetiştirilen fidanları, kökleri zarar görmedentoprağıyla birlikte başka bir yere dikilir. Çapalanmaktan hoşlanmaz. Çünkü kökleri yüzeyseldir, zarar görürebilir.Toprağını havalandırıp, gübrelemeniz yeterli olacaktır. Hem güneşten hem yarı gölgeden hoşlanır. Ilıman bölgelerde daha görkemli yetişir. Muhteşem görüntü, kokusu ve otantik duruşuyla en dikkat çeken bitkilerden biridir. Kuzey Amerika’ nın güney bölgelerinde yerli olarak, dünyanın birçok ılıman bölgesinde, özellikle Avrupa ve Türkiye’ de de yetişir. Ülkemizde Karadeniz kıyılarında ve Marmara bölgesinde yetişmektedir.
Işık-yarı gölge bitkisidir. Piramit formlu ve her dem yeşil bitkilerdir. Sürgünleri pas renginde ve tüylüdür.Yaprakları 10-20 cm uzunlukta, ters yumurta biçiminde, derimsidir. Üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü pas rengindedir. Çiçekleri beyaz renkli, güzel kokulu olup temmuz – ağustos aylarında açar. Tohumlar eylül- kasım arasında olgunlaşır. Tohum, çelik ve aşı ile üretilir.Korunaklı yerlere dikilmelidir.Çiçeklerini koklarken nefes verilirse çiçeklerin beyaz rengi solar ve kararır.Ayanın üst yüzü cilalanmış gibi parlak, alt yüzü ise pas rengi tüylüdür. Çiçekler krem-beyaz renkli, çok büyük 20-30 cm genişliğinde ve güzelkokuludur.Çanak 3, taç 6 ile 15 parçalı, etamin ise çok sayıdadır.
Çiçek açma zamanı mayıs-ağustos aylarıdır. Kozalağı andıran oval biçimli meyve 7-10 cm uzunluğunda olup pas rengi tüylerle kaplıdır. Kırmızı renkli tohumlar açılan keseden iplik gibi bir bağ ile aşağıya sarkar.Kuzey Amerikanın güneydoğu kesimlerinde doğal olarak yetişir.Kış soğuklarına fazla dayanıklı değildir. Rutubetli, mineralce zengin, derin ve gevşek toprakları tercih ederler.Prestijli bir düzenleme için manolya tercih etmeniz kaçınılmazdır.MANOLYA FİDANI Magnolia grandiflora fidanı toprak isteği:Manolya fazla kireçli toprakları sevmez. Biraz kireçli topraklara biraz dikkatle alıştırabilirsiniz. Özellikle genç bir fidanını dikerken buna dikkat etmelisiniz. Fidanı dikeceğiniz yere, fidanın toprak altında kalacak köklerinin kapladığı hacmin 3 – 4 misli büyüklüğünde çukur açın. Demir zengini kırmızı toprak, kestane toprağı ve bolca torf karışımı ile doldurduğunuz geniş çukura manolya fidesinin daha önce toprak dışında kalan kısmının yine toprak dışında kalmasını sağlayarak dikin. Böyle bir başlangıçtan sonraki yıllarda artık yerine iyice alışır.MANOLYA FİDANI Magnolia grandiflora fidanı gübrelenmesi ve bakımı:Sonbaharda Bakımı: Kendi dökülen yapraklarını ve diğer ağaçların dökülen yapraklarını manolya ağacı dibinde ve ağacın büyüklüğüne göre çevresinde iki metreye kadar alanda tırmıkla karıştırarak toprağa karıştırın. Yaprakları toprakla karıştırmak için çapa yapmamalısınız çünkü kökler toprak yüzeyinde dağılım gösterdiği için köklere zarar verirsiniz.
İlkbaharda bakımı: İlkbahar başında yaprak çürüntüsü + humus + torf + kestane toprağı + yanmış keçi gübresini tırmıkla ağacın çevresinde toprağa karıştırabilirsiniz.
Yaz aylarında bakımı: Fidan ilk yılında yaz aylarında bolca sulanmalı, hiç susuz bırakılmamalıdır.Yetişkin manolyalar ise toprağıfazlaca kuruduğu zaman sulanmalı.Çiçeklenmesi bitince gerekli gördüğünüz budamayı yapabilirsiniz. Kırık ve yaralı dallar, birbirine sürtünen dallar, dip sürgünleri, ana dalların dal dibi sürgünleri yara bırakmadan budanabilmektedir. Paketleme ve Taşıma- Özenli Paketleme:Dalların kırılmasını önlemek için dikkatle paketlenmektedir.
- Korunaklı Gönderim:Nakliye sırasında bitkinin zarar görmemesi için özel ambalaj kullanılır.
- İklim Etkileri:Mevsimsel koşullara bağlı olarak yaprak dökümü yaşanabilir.
- Sağlıklı Teslimat:Bitkinin canlı ve sağlıklı ulaşması için uygun taşıma koşulları sağlanır.
Önemli NotHer ne kadar tüm önlemler alınsa da, bitkilerin canlı organizmalar olduğunu unutmamak önemlidir. Taşıma sırasında oluşabilecek ufak tefek sorunlar, bitkinin genel sağlığını olumsuz etkilemez. Fidanlar, dikildikten sonra uygun bakım koşulları sağlandığında kısa sürede toparlanacak ve sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edecektir. Bu nedenle, bitkinin sağlığına dair herhangi bir endişe duymanıza gerek yoktur.