Sepet Sayfası

Antep Fıstığı Siirt Fıstığı Fidanı 100 cm Saksıda

₺ 650,00₺ 509,00
1
Image

Antep Fıstığı Siirt Fıstığı Fidanı 100 cm Saksıda

6 Değerlendirme
Budama Makasına İhtiyacınız Var mı?
Bahçenizdeki en büyük ihtiyacı almayı unutmayınız
Toplam Fiyat
%22
₺ 509,00
%22
₺ 650,00₺ 509,00
Kazancım ₺ 141,00
Hızlı Kargo
2000 TL Üzeri ÜCRETSIZ Kargo
1
  • Sakız ağacıgillerden, kabuklu bir meyvedir. 
  • Meyvelerini salkımlar şeklinde, pembe renklidir.
  • Fıstık ağacı budama bakım durumuna göre 6 ila 9 metre boylanır.
  • Mayıs-haziran ayları arasında bitkiye Uzun, Kırmızı, Halebi, Tekin, Siirt, Barak Yıldızı, Çakmak, Sivri, Sultani, Sirora, Kellekeçi, Ohadi, Aşuri, Acemi, Aegenia, Değirmi, Türkmen 1, Türkmen 4, Mümtaz, Bilgen, Kerman, Keten Gömleği, Red Aleppo cinsleri aşılanabilir.
  • Erkek ve dişi çiçekleri ayrı ayrı ağaçlar üzerinde bulunur ve tozlanma rüzgarla olur. Tozlaşma için iki ayrı fidan alınmalıdır.
  • Park ve bahçelerde süs ağacı olarak da kullanılabilir.
  • Gönderilen fidanlarının saksı üzerinde kalan boyu 50-60 cm 'dir.
  • Budamaları yapılmış olarak gönderilmektedir.
  • Etiketli fidanlardır.
  • Dikey taşımacılığa uygun özel kutusunda gönderilir.
  • Gönderilen Siirt Fıstığı fidanlarının tamamı sertifikalıdır. 
  • ​Fidanlığımız Virüs ve Nematod Ari Üretim Sertifikalıdır. 
SKU: FI2750
Barkod: 116249803

ANTEP FlSTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ    

Antep fıstığı bahçe tesisi
Antep fıstığı yetiştiriciliği için, Araziye kaç metre dikim aralığı verilecekse enine ve boyuna olarak çizilir. Çizgilerin birbirlerini kestikleri yerler çukurların açılacakları noktalardır. Antep fıstığı çöğür anacı ile kurulan tesislerde sıra arası ve sıra üzeri mesafeleri kıraç yerlerde 10-12 metre taban arazilerde ise 8-10 metre olmalıdır.

Açılacak çukurların geniş ve derin olması, kök aksamlarının gelişebilmesi için önemlidir. En uygun fidan çukuru boyutları 50 x 50 x 50 cm. ebadında olmalıdır. Traktörün kuyruk miline bağlanan burgu ile açılan çukurların dip kısımları ve kenarları çok sertleştiğinden, fidan kökleri gelişebilmesi için bu kısımların mutlaka yumuşatılması gerekir.

Çöğürlerin dikimi
Çöğürlerin yaralı kısımları kesilir, hafif bir kök tuvaleti yapılır. Çukur başına 3 kg yanmış çiftlik gübresi, 200 gr P205 üst toprakla karıştırılarak çukurun taban kısmına konulur. Çiftlik gübresinin kesinlikle yanmış olması gerekir. Dikimde, çöğürün toprak üstünde kalan kısmı, söküm seviyesi ne ise o şekilde olmalıdır. Hemen dikimden sonra can suyu verilir.

Çöğürleri dikerken kazık kök kesilmemelidir. Çöğür dikimi kışı sert geçmeyen bölgelerde sonbaharda, kışı çok karlı ve donlu geçen bölgelerde ise ilkbaharda yapılmalıdır.

Yeni Tesislerde Birinci Yıl Bakımları

Antep fıstığı genellikle kıraç alanlarda yetiştirilmektedir. Bu nedenle topraktaki besinlerin alınması ve muhafazası ancak iyi bir toprak işlemekle mümkündür.

Çöğürlerin dikimini mütakip yağmurların kesilmesinden sonra, ilkbaharda ve sonbaharda kontur sürümleri yapılarak, çöğürlerin etrafı çapalanır. Nisan, Mayıs aylarında sıcaklık fazla artmadan çöğürlerin evcikleri yapılmalıdır.

Kurak ve sulama imkanı olmayan yerlerde dikilen çöğürlerin tutmasını sağlamak, bunların etrafında rutubetli serin bir ortam yaratmak ve ayrıca ilkbahardaki taze sürgünleri güneş yanmalarından korumak için evcik yapılması zarureti vardır. Evcikler taş veya tahta parçası ile yapılır. Taşların üzeri toprakla kapatılmaz ise güneşin sıcaklığı ile ısınan taşlar çöğürün gelişmesi üzerine olumsuz etki yapar.

Evcikler Iki Şekilde Yapılabilirler

Birincisi; üç yönü ve üzeri kapalı, sadece kuzey yönü açık olarak yapılır. Bunlarda kışın kuzey tarafı kapatılır, güney tarafı açılır ve kış soğuklarından zararlanmaları önlenir.

İkincisi; dört yönü kapalı sadece üzeri açık ters çevrilmiş huni şeklinde olan evciklerdir. Bu evcik şekli genellikle Şanlıurfa bölgesinde yaygın olarak yapılmaktadır.

Yaz ayları çok sıcak geçen bölgelerde evciksiz çöğür düşünülemez. Aksi halde, Temmuz ve ağustos ayı sıcaklıkları çöğürleri kurutmaktadır. Sonbaharda yaprak dökümünden önce kuruyan dallar ayıklanır, gövde ve dip kısımlarından çıkan istenmeyen taze sürgünler tırnak bırakılmadan kesilir.   İkinci Yıl Bakımları Birinci yılda yapılan bakım işleri tekrar yapılır. Tutmayan çöğürlerin yerlerine ilkbaharda yenileri dikilir. Tutan çöğürlerin evcikleri ikinci yılın sonbaharında kaldırılır. Yeniden dikilen çöğürlerin ise tekrar evcikleri yapılır. Üçüncü Yıl Bakımları Birinci ve ikinci yılda uygulanan bakım işleri aynen tekrarlanır. Çöğürler baş parmak kalınlığını aldığı zaman aşı yapılmalıdır. Bu süre yıllık çöğürlerin dikiminden 3-4 yıl sonra olmaktadır.  
ANTEP FISTIĞINDA YILLIK BAKIM İŞLERİ
  Gübreleme   Çiçeklenmeden önce 1. uygulama, meyve tutumunda 2. uygulama, hasattan 45 gün önce 3. uygulama yapılır. 200-300 cc Damlama sulama yöntemi ile  1 lt   Gözler patladığında ve çiçeklenme bittikten sonra uygulanır. En önemli uygulanma zamanı ise meyve toplandıktan (yaprak henüz düşmeden) yapılandır. Gelecek ilkbaharın gözlerinde çinko birikimini ve sağlıklı yeni sürgünlere olanak sağlar. 125-150 cc   Meyve bağlama ve hasat öncesine kadar 2-3 uygulama yapılır.     150-200 gr
Antep fıstığı yetiştiriciliğinde görülen periyodizitenin (düzensiz verim) bitki beslenmesi ile ilgili olduğunu belirten birçok araştırma mevcuttur. Besin elementlerince fakir, kıraç ve susuz arazilerde yetişen Antepfıstığının gübrelenmesi zorunluluk arz etmektedir.

Ocak ayında, mümkün olduğu kadar derine verilmek üzere (25 cm) ya ağacın taç izdüşümüne açılacak banta, ya da özellikle plantasyonlarda, ağacın taç izdüşüm kenarına açılacak çizgilere, fosforlu gübre uygulaması yapılmalıdır. Ağacın yaşı ve toprağın yapısı göz önüne alınarak ağaç başına 1-3 kg triple süper fosfat gübresi verilebilir.
  Antep fıstığının yetiştiği yöre toprakları çoğunlukla kireçli yapıya sahiptirler. Bu nedenle azotlu asit karakterli gübreler kullanılmalıdır. Şubat ayında ağacın yaşı ve toprağın özelliği göz önüne alınarak, 2-5 kg arasında olmak üzere, amonyum sülfat gübresi taç izdüşümüne verilip, tırmık veya çapa ile toprağa iyice karıştırılmalıdır.

Antep fıstığı yetiştiriciliğinde  yapılacak toprak ve yaprak analizlerine göre eksikliğin görüldüğü bahçelerde, fosfor uygulamasıyla ağaç başına 0,5-1 ,5 kg potasyum sülfat verilmelidir.   Çiçeklenmeden önce 1. uygulama sırasıyla holdere ilk önce golden wet konur, Goldenmix, insektisit ve fungusit konur uygulama yapılır. Bayiinizin size önereceği tek mineralli gübrelerde holdere ilave edilir. Meyve Tutumunda 2. uygulama, hasattan 45 gün önce üçüncü uygulama yapılır. Üçüncü uygulamada golden potas ilave edilir.   Zamanında ve tekniğine uygun olarak yapılacak gübreleme, Antep fıstığının gelişimine büyük oranda katkı sağlamakta, verimi arttırıp, periyodisiteyi azaltmaktadır.    Budama
Antep fıstığı reçineli olduğundan, prensip olarak, budamada kalın dal kesilmemelidir. Reçine akan yerlerde kurumalar olabilmektedir.

Ağaç fidan devresinde iken, üç veya dört bazen iki ana dal bırakılarak şekil budaması yapılır. Antep fıstığı ağaçlarında budama; fidan döneminde şekil budamasından sonra, genç ağaçlarda kuru dalların ayıklanması, sık birbiri aleyhine gelişen dalları seyreltilmesi, çok yaşlı ağaçlarda yeni sürgün teşekkülünü teşvik etmek için fazla derin olmayacak şekilde kesimler yapılması şekilde olmalıdır.

Kuru dal ayıklanmasına hasattan hemen sonra, kuru yaş kısımları belli iken girilebilir. Antep fıstığında kuru dal ayıklanması çok önemlidir. Mutlaka yapılmalı ve ağaçta hiç kuru dal bırakılmamalıdır. Aksi halde kuru dallar haşere yatağı olmaktadırlar.

Budamada dikkat edilecek en önemli nokta, budamanın tırnak bırakılmadan yapılmasıdır.

Sulama
Yağışla birlikte verim çağındaki Antep fıstığının yıllık su ihtiyacı 620-760 mm. arasındadır. Haziran-Ağustos ayları sonunda, o yılki yağışa ek olarak 20 gün ara ile sulama yapılması, Antep fıstığında gelişmeyi arttırıp periyodizitenin kısmen önlenmesine etkili olmaktadır.

ANTEP FISTIĞINDA DÖLLENME VE YAPAY TOZLAMA
Döllenme Antep fıstığı yetiştiriciliğinde en önemli olaydır. Çünkü bu olay, doğrudan içli meyve oluşumu ile ilgilidir. Döllenme yetersizliğinin bir çok nedeni bulunmakla birlikte, en önemli neden, çiçek tozu yetersizliğidir. Neticede Antep fıstığı bahçelerimizde çiçek ve küçük meyve dökümleri sık sık görülmekte ve üreticilerimiz hüsrana uğramaktadır.

Antep fıstığı yetiştiriciliğinde  Dökülecek çiçek salkımlarının önce uçları kıvrılmakta, daha sonrada dökülmektedir. Normal bir Antep fıstığı çiçek salkımında ortalama olarak 120 adet çiçek bulunur. Bunun 20 tanesi meyve bağlarsa, bu orta derecede bir verime karşı gelmektedir. Şayet salkımlarda 40 tane meyve oluşmuşsa, bu da oldukça yüksek mahsul demektir. Halbuki salkım seyrelmesi gösteren meyve dallarında ( cumba )  1- 6 meyve kalmaktadır.

Tüm bunların en önemli nedeni, üreticilerimizin bahçelerine erkek ağaç dikmemeleridir. Antep fıstığı yetiştiriciliği genel olarak 10 dişi ağaca 1 erkek ağaç hesaplanmalıdır. Erkek ağaçlar ürün vermediğinden, üreticilerimiz bahçelerinde bunlara yer vermemekte veya çok az yer vermektedirler.

Üreticiler bahçelerindeki erkek ağaçlara kayıp değil kazanç gözüyle baktıkları taktirde yukarıda anlatılan çiçek ve meyve dökümleri olmayacaktır. Aksi taktirde bu dökümler, her ürün yılında kaçınılmazdır. Antep fıstığı bahçelerinde bulundurulan erkek ağaç sayısı genellikle % 1-2dir. Bu oran mutlaka % 8-10lara çıkarılmalıdır.

Olay tamamen tozlanma ve döllenme ile ilgili olduğuna göre, bahçesinde yeterli sayıda erkek ağacı bulunmayan üreticilerimiz, bu eksikliği mutlaka telafi etmelidir. Eksiklik, Antep fıstığı bahçelerine yapay tozlanma yapılarak giderilebilir. Bunun için önce çiçek tozlarının toplanması gerekir. Çiçek tozları toplamayan üreticiler için Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsünde çiçek tozu satışı yapılmaktadır. Her ağaç için 1 çay kaşığı (1 g) çiçek tozu yeterli olmaktadır. Çiçek tozları her ağaç için 1 su bardağı dolusu una iyice karıştırılarak verilmelidir.

Burada önemli olan dişi çiçeklerin kabul edici olgunlukta olmalarıdır. Hazırlanan çiçek tozu ve buğday unu karışımı dişi ağaçlara ya tülbent torbalarla, ya da motorlu sırt atomizörü ile uygulanabilir. En iyisi küçük bahçelere yapılacak yapay tozlama için tülbent torba, büyük bahçeler için ise motorlu toz atıcı kullanmaktır.

Paketleme ve Taşıma

  •  Özenli Paketleme:Dalların kırılmasını önlemek için dikkatle paketlenmektedir.
  •  Korunaklı Gönderim:Nakliye sırasında bitkinin zarar görmemesi için özel ambalaj kullanılır.
  •  İklim Etkileri:Mevsimsel koşullara bağlı olarak yaprak dökümü yaşanabilir.
  •  Sağlıklı Teslimat:Bitkinin canlı ve sağlıklı ulaşması için uygun taşıma koşulları sağlanır.

Önemli NotHer ne kadar tüm önlemler alınsa da, bitkilerin canlı organizmalar olduğunu unutmamak önemlidir. Taşıma sırasında oluşabilecek ufak tefek sorunlar, bitkinin genel sağlığını olumsuz etkilemez. Fidanlar, dikildikten sonra uygun bakım koşulları sağlandığında kısa sürede toparlanacak ve sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edecektir. Bu nedenle, bitkinin sağlığına dair herhangi bir endişe duymanıza gerek yoktur.


İlginizi Çekebilecek Ürünler

Süper Fırsatlar
Sınırlı süreli %50 indirim
Image

Haworthia Cymbiformis Şeffaf Yapraklı Haworthia 5 10 cm 3 Adet Saksıda

0
%15₺ 340,00
₺ 289,00
Image

Elma Fidanı STARKİNG DELİCİOUS 120 cm Açık Köklü

5
%11₺ 650,00
₺ 579,00
Image

Adaçayı Çiçeği Karışık Renk Çiçek Tohumu

5
%32₺ 320,00
₺ 219,00
Image

Nektarin Fidanı TÜYSÜZ GEÇ 120 cm Açık Kök

5
%12₺ 690,00
₺ 609,00
Image

Adaçayı Tohumu Salvia officinalis Paket

5
%14₺ 220,00
₺ 189,00
Image

Kayısı Fidanı Roxana 4 5 Yaş Saksıda

5
%28₺ 2.070,00
₺ 1.499,00
Image

Çim Tohumu Refuge 4 Karışım Susuzluğa Dayanıklı 1 Kilo

5
%5₺ 620,00
₺ 589,00
Image

Ceviz Fidanı YALOVA 3 60 cm Açık Köklü

5
%23₺ 750,00
₺ 579,00
Image

Kış Kekiği Tohumu Paket Thymus vulgaris Winterhart

5
%15₺ 210,00
₺ 179,00
Image

Mini Bereket Çiçeği Crassula ovata Geldbaum 3 Adet

0
%31₺ 230,00
₺ 159,00
Image

Aşı Bıçağı Aşı Çakısı 18 cm

5
%9₺ 230,00
₺ 209,00
Image

Armut Fidanı Mustafa Bey 120 cm Saksıda

4.75
%22₺ 740,00
₺ 579,00
Image

Armut Fidanı Carmen 4 Yaş Saksıda

5
%21₺ 1.830,00
₺ 1.439,00
Image

Kayısı Fidanı Vitillo 120 cm Saksıda

5
%15₺ 720,00
₺ 609,00
Image

Baston Gül Fidanı Pembe Rosa ad alberello Pink 120 cm Saksıda

5
%48₺ 4.000,00
₺ 2.079,00
Image

Dut Fidanı Beyaz 6 Yaş 120 cm Saksıda

5
%22₺ 2.870,00
₺ 2.249,00
Image

Avize Çiçeği Yucca elephantipes Tek Gövdeli

5
%26₺ 1.230,00
₺ 909,00
Image

Erik Fidanı Show Time 120 cm PROMOSYON

5
%33₺ 680,00
₺ 459,00
Image

Kayısı Fidanı MALATYA 4 Yaş 120 cm Saksıda

5
%19₺ 1.830,00
₺ 1.489,00
Image

Kayısı Fidanı 4 Yaş Saksıda

5
%26₺ 1.720,00
₺ 1.279,00
Benzer Ürünler
Size özel en iyi fiyatlı ürünleri görün!
Image

Malta Eriği Yeni Dünya Fidanı Eriobotrya japonica 60 80 cm Saksıda

5
%12₺ 650,00
₺ 569,00
Image

Aşısız Alıç Fidanı Kırmızı Crataegus monogyna Saksıda

5
%30₺ 810,00
₺ 569,00
Image

Hünnap Fidanı İri Meyveli Ziziphus jujuba 40 60 cm Saksıda

5
%21₺ 490,00
₺ 389,00
Image

Üvez Fidanı Kuş Üvezi Sorbus aucuparia Saksıda

5
%26₺ 570,00
₺ 419,00
Image

Muşmula Fidanı DÖNGEL Mespilus germanica 120 cm Saksıda

5
%12₺ 650,00
₺ 569,00
Image

Şadok Ağaç Kavunu Citrus maxima 120 cm Saksıda

5
%32₺ 2.500,00
₺ 1.690,00
Image

Keçiboynuzu Harnup Fidanı Ceratonia siliqua 120 cm 3 yaş Saksıda

5
%19₺ 840,00
₺ 679,00
Image

Sarı Alıç Fidanı Crataegus pubescens Saksıda

5
%33₺ 850,00
₺ 569,00
Image

İğde Fidanı Elaeagnus angustifolia 120 cm Saksıda

5
%33₺ 680,00
₺ 459,00
Image

Kuş Hurması Fidanı Diospyros lotus 40 50 cm Saksıda

5
%15₺ 540,00
₺ 459,00
Image

Üvez Fidanı Sorbus domestica L 120 cm Saksıda

5
%45₺ 1.030,00
₺ 569,00
Image

Üvez Ağacı Fidanı Sorbus domestica 120 cm Saksıda

5
%34₺ 1.030,00
₺ 679,00
Image

Malta Eriği Yeni Dünya Fidanı Eriobotrya japonica 5 Yaş

5
%7₺ 970,00
₺ 899,00
Image

Kızılcık Fidanı İngiliz Su Damlası Aşılı 60 100 cm 3 Yaş Saksıda

5
%32₺ 1.250,00
₺ 849,00
Image

Malta Eriği Fidanı Yeni Dünya Eriobotrya japonica 3 Yaş 120 cm Saksıda

5
%32₺ 1.000,00
₺ 679,00
Image

Sarı Alıç Fidanı Crataegus pubescens 120 cm 3 Yaş Saksıda

5
%22₺ 1.040,00
₺ 809,00
Image

Keçiboynuzu Harnup Fidanı Ceratonia siliqua 80 100 cm Saksıda

5
%12₺ 650,00
₺ 569,00
Image

İri Meyveli Hünnap Fidanı Ziziphus jujuba 80 100 cm

5
%33₺ 680,00
₺ 459,00
Image

Aşısız Ceviz Fidanı 40 60 cm Saksıda

5
%12₺ 410,00
₺ 359,00
Image

Hünnap Fidanı İri Meyveli Ziziphus jujuba 60 80 cm Saksıda

5
%28₺ 610,00
₺ 439,00