Fırsatları görmek için giriş yapın
ara

Malta Eriği Yeni Dünya Fidanı Eriobotrya japonica, 3 Yaş, 100 cm, Saksıda

Yüzlek, Etli, Kokulu
%18 İndirim 837,00 ₺ 687,00 ₺
  • Geniş yapraklı, kokulu, beyaz çiçekli bir ağaçtır.
  • Meyveleri yuvarlak sarı-turuncu ve etlidir.
  • En uygun iklim, hava sıcaklığının donma noktasının altına düşmediği, sıcak ılıman iklimdir.
  • Kök sistemi, yüzlek ve dağınık saçak kök yapısındadır.
  • Kayalıklar arasında dahi büyüyebilecek kadar kuvvetli bir gelişme gösterir.
  • Gönderilen malta eriği fidanı 5-6 yaşlarındadır.
  • Gönderilen malta eriği fidanının saksı üzerinde kalan boyu +120 cm 'dir.
  • Malta eriği fidanı saksı içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir.
  • Saksılı fidanlar 12 ay boyunca dikilebilirler.
  • Budamaları yapılmış olarak gönderilmektedir.
  • Etiketli fidanlardır.
  • Dikey taşımacılığa uygun özel kutusunda gönderilir.
  • Fidanlığımız Virüs ve Nematod Ari Üretim Sertifikalıdır
  • SKU: -2
  • Barkod: 0116041
  • Stok:FI3102 Adet
•Gönderilen ürünler kaç yaşındadır?
-Gönderilen meyve fidanlarımız 3 yaşındadır.

•Gönderilen ürünler saksı içinde mi geliyor yoksa açık olarak mı?
-Sertifikalı meyve fidanlarımızın hepsi saksı içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir.

•Gönderilen saksıımalta eriği fidanının saksı üzerinde kalan boyu nedir?
-Gönderilen malta eriği fidanının saksı üzerinde kalan boyu 100 cm 'dir.

•Gönderilen malta eriği fidanı'nın tozlayıcıya ihtiyacı var mıdır?
-Malta eriği fidanı kendine verimlidir. Tek başına dikimi sağlanabilmektedir.

•Gelen fidanları hemen dikmeli miyim? İstediğim zaman dikebilir miyim yoksa dikim mevsimini mi beklemem gerekli?
-Sertifikalı meyve fidanlarımız saksılı gönderildiği için istediğiniz zaman dikim yapabilirsiniz. Dikim mevsimini beklemenize gerek yoktur. 12 ay boyunca dikilmeye hazır bitkilerdir.

Malta eriği fidanı kışları soğuk geçen bölgelere dikilebilir mi?
-Kışın çok sert geçtiği yörelerde malta eriği fidanı dikimi sağlanabilir. Soğuk iklim koşullarında yetiştirilmeye uygundur.

Malta eriği fidanı dikerken ve dikimden sonra kullanmam gereken gübreler var mıdır?
-Evet, tüm fidanları dikerken ve dikim yaptıktan sonra kullanmanızı önerdiğimiz gübreler vardır. Dikim sırasında işlenmiş keçi gübresini toprakla karıştırıp açtığınız çukura koymanız ve bu şekilde dikim yapmanız tavsiye edilir. Dikimden sonra ise bitkinin ihtiyacı olan azot, fosfor ve potasyumu karşılayabilmek için 15 - 30 günlük aralarla sadece 1 çay kaşığı kadar NPK 15-15-15 gübresini kullanmanız ve sonrasında bol sulama yapmanız önerilir.

•Aldığım fidanları diktikten kaç sene sonra meyve alamaya başlayabilirim?
-Satın aldığınız saksılı meyve fidanlar 3 yaşındadırlar. Malta eriği fidanı 5-6 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar. Dikimini sağladığınızdan 1 yıl sonra sezonunda tadımlıkta olsa meyve verimi sağlayacaktır.

•Satın aldığım saksılı fidanları dikerken dikkat etmem gereken noktalar var mıdır?
-Dikim yapacağınız çukuru yaklaşık olarak saksı boyu kadar açmanız önemlidir. Daha derin çukurlara dikim yapmanızı tavsiye etmiyoruz bunun sebebi fidanın aşı noktasının toprağa değmemesinin gerektiğidir. Ayrıca gelen fidanı dikerken saksısından dikkatlice çıkarmanız gereklidir. Saksı içindeki toprağın dağılmaması ve kökün hava almaması önemlidir.

•Gönderimlerinizi kargo ile yapıyorsunuz, herhangi bir zarar görmezler mi? Saksılı fidanların ambalajı nasıl yapılıyor?
-Tüm siparişlerinizi anlaşmalı kargomuz olan Aras Kargo ile %65'e varan indirimle tüm Türkiye'ye gönderiyoruz.Almış olduğunuz fidanları fidan taşımacılığı için özel tasarlanmış kalın karton kutular içinde özenle yerleştirilerek gönderim yapıyoruz ve bu şekilde hiç bir zarar görmeden evinize kadar teslim ediliyorlar.
 
TOPRAK İSTEĞİ
 
Yenidünya yetiştiriciliği için iyi drene edilmiş, derin, organik maddece zengi, killi-kumlu, gevşek, reaksiyonu nötrtopraklar tercih edilmelidir.
 
 
KÖK SİSTEMİ
 
Yenidünyaların kök sistemi, yüzlek ve dağınık saçak yapıda olduğundan; taban suyu seviyesi 1.5-2 molan topraklar yetiştiriciliğe uygundur. Yenidünyaların çoğaltılmasında en çok uygulanan yöntem aşılamadır. Daha çok göz ve kalem aşısı kullanılır. Yenidünya çöğürü yetiştirmek için olgun meyvelerden çıkarılan çekirdekler yıkanarak bekletilmeden doğrudan polietilen torbalara veya daha sonra torbalara şaşırtılmak üzere hafif kumlu tohum tavalarına ekilmelidir.Tohumlar hemen ekilmeyecek ise, yıkanıp dezenfekte edilerek naylon torbalar içinde ve buzdolabı sıcaklığında çimlenme yeteneklerini kaybetmeden 9 ay süre ile saklanabilir.Ekilen tohumlar 1,5-2 ay sonra çıkmaya başlar. Bu çöğürler ertesi ilkbaharda şaşırtılmaya hazır duruma gelir.Çöğürlerin, güneşin yakıcı etkilerinden korunması için yarı gölgelikler altında muhafaza edilmesi gerekir.Çöğürler tohum ekiminden 1,5-2 yıl sonra çapları 1-1,5 cm olduğunda aşıya hazır hale gelirler. Aşılar ilkbahar ve sonbahar döneminde yapılabilir.Göz aşısı olarak ‘T’ aşısı, Yongalı aşı ve yama aşı kullanılır.Yenidünya bahçesi tesis edilirken kış aylarında soğuk, yaz aylarında ise sıcak kurutucu rüzgarların zararlarından korunmak amacıyla rüzgar kıran kurulmalıdır.
 
 
Budama ,şekil verme:
 
Fidana çanak şeklinin verilebilmesi için fidanların gelişme durumlarına göre araziye dikimden 1 veya 2 yıl sonra ortadaki ana doruk dal dibinden kesilerek çıkarılır. Ana doruk dal alınarak, fidana 3 veya 4 dallı çanak şekli verilmesi, ağacın fazla boylanmaması, dolayısıyla hasat kolaylığı sağlanması yönünden uygundur. Taç yüksekliği 65-75 cmolmalıdır. Ana gövdeden sürmüş yan dallardan ağaca iyi bir taç yapabilecek ve aralarında yaklaşık olarak aynı açı oluşturacak durumdaki 3 veya 4 dal seçilerek bırakılır, geriye kalan yan dallar yine dibinden kesilerek çıkarılır. Bırakılan dallar bir süre daha büyüdükten sonra aynı yıl içinde 35-40 cmkalacak şekilde kesilir.Sonraki yıllarda budanan dallar üzerinde süren sürgünlerden ağacın merkezini çok sıkıştırmayacak ve dengeli bir taç oluşturacak şekilde 2 veya 3 tanesi bırakılır. Geriye kalan sürgünler ve aşı noktasının üzerinde oluşan sürgünler temizlenir. Daha sonraki yıllarda ağacın büyümesine fazla müdahale gedilmez. En uygun budama zamanı Mart ayıdır.
 
 
 
İklim ve toprak çeşidine göre Nisan ayından Ekim ayına kadar 7-10 gün aralıklarla fidanın kök derinliği olan 30-50 cm’yi ıslatacak miktarda sulama yapılmalıdır. Yetişkin yenidünya bahçesi için ise en uygun sulama şekli tava yöntemidir. Yağışların sona erme zamanı göz önüne alınarak sulamaya Nisan, Mayıs aylarında başlanmalı, hava ve toprağın nem durumuna göre 15-20 gün ara ile yağışlara kadar tekrarlanmalıdır.
Gübreleme için bahçe tesis edilmeden önce ve ilk yıllarda toprak analizi sonuçlarından yararlanılır. Ancak daha sonra fidanlar büyüyüp verime geçtiklerinde toprak analizi ile birlikte yaprak analizlerinin de yapılması mutlaka gereklidir.
 
 
HASAT
 
Hasat edilecek meyvelerin, çeşide has normal büyüklük ve rengini almış olması lazımdır.En uygun hasat şekli, meyveüzerinde 2-3 mmsap kalacak şekilde makasla kesilerek yapılan hasattır.Hasat edilen meyveler iki boya ayrılmalıdır. 1. sınıf diyebileceğimiz en iri, hastalıksız ve gösterişli meyveler seçilerek, berelenmeden kutulara yerleştirilmelidir.
*MALTA ERİĞİ - YENİ DÜNYA YETİŞTİRİCİLİĞİ :
 Malta eriği (Eriobotrya japonica), muşmula, veya yeni dünya doğal yaşam alanı Çin olan, gülgiller familyasından bir ağaç ve bu ağacın meyvesi. Anayurdunun Çin olduğu sanılan maltaeriği önceler, Japonya'da yetiştirilmeye başlanmış, daha sonraları buradan Akdeniz ülkelerine ve Avrupa'ya yayılmıştır. Bugün, özellikle astropik bölgelerde büyük miktarlarda üretilen maltaeriği Türkiye'de de en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir.
Malta eriği ağacı yaz kış yeşil kalabilen, yani yapraklarını dökmeyen bitkilerdendir. Ortalama 10 metreye kadar boylanabilen ağacın daha çok dal uçlarına yığılmış elips biçimli iri yaprakları vardır. Bu sert yapılı, derimsi yaprakların üst yüzü koyu yeşil, arkası ise pas rengi tüylüdür.
Malta eriği en iyi kumlu ya da killi topraklarda yetişir. Daha çok aşılama yoluyla, bazen de tohumdan üretilir.
MALTA ERİĞİ AĞACININ ÜRETİLMESİ :
Yenidünya ağacı, tohumuyla (yani meyvesindeki iri çekirdekleriyle) üretilebilir. Çekirdekler toprağa ekilince kolayca çimlenir, çöğürleri çabuk büyür. Ancak bu yolla ağacın meyve vermesi uzun zaman alır. Ağaç, gövde çelikleriyle çoğaltılırsa da en uygun yöntem, aşılanma yoluyla üretilmesidir. Bunun için, meyvenin çekirdeğinden yetişen çöğürlere ya da ayva veya akdiken bitkilerinin anaçlarına istenen yenidünya çeşidi aşılanır. 
MALTA ERİĞİ AĞACININ YETİŞTİRİLMESİ :
Yenidünya ağaçları, astropikal iklimi olan yerleri sever. Ülkemizde Akdeniz iklimini yaşayan yöreler bu ağacın yetiştirilmesi için çok uygundur. -3 derecenin altına düşen sıcaklıklarda ağacın çiçek ve meyveleri zarar görmeye başlar. Toprak isteği: Yenidünya ağaçları, suyu iyi akıntılı (süzek), derin, killi-kumlu ve organik madde yönünden zengin toprakları sever. Toprak niteliği nötr ya da nötre yakın; taban suyunun yüzeye uzaklığı 1,5-2 m. kadar olmalıdır. Toprak işleme: Yukarıda niteliği verilen topraklarda 7-8 m. aralıkla ekilen ağaçların altı, ilkbaharda yüzlek olarak çapalanır. Yaz boyunca ağacın altında biten otlar elle yolunarak temizlenir. Sulama: Yenidünya ağaçları gelişmesi ve iyi ürün vermesi için tüm meyve ağaçları gibi, havanın kuraklık durumuna göre, nisan ayından başlanarak yaz boyunca fidan durumundakiler 7-10 gün, gelişmiş olanlar 15-20 gün arayla bolca sulanır. Ancak sıcaklık ve kuraklık artarsa sulama daha da sıklaştırılır.
Gübreleme: Yenidünya fidanlarına ilk üç yılında azotlu gübreden, her sulamadan önce ağaçların altına serpilerek verilir. Ağaca, dördüncü yılından başlanarak ek olarak fosfor ve potasyumlu kompoze fenni gübreler de verilir.
Budama: Yenidünya ağaçları mart ayında, yeni çıkan sürgünleri ağaç merkezini sıkıştırmayacak ve ağaçta dengeli bir taç oluşacak şekilde budanır. Kurumuş, kırılmış ve hastalıklı dallar kesilerek çıkarılır. Ağaçta kesilen yerlere, 1-2 gün sonra aşı macunu sürülür.
Hasat (Derim): Yenidünya meyveleri, çeşidine özgü büyüklük ve rengi alınca hasat edilmeye başlanır. En uygun hasat şekli, meyve üzerinde belirli uzunlukta (2-3 mm'lik) bir sapı kalacak şekilde makasla kesilerek yapılan toplama biçimidir. Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Yenidünya ağaçlarına dadanacak zararlı ve hastalıklarla, uzmanlara danışılarak ve uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak zamanında, eksiksiz ve aksatılmadan mücadele sürdürülmelidir.

Yorum Ekle

Benzer Ürünler

Kaçırılmayacak Fırsatları İnceleyin


Teşekkürler
fidan istanbul whatsapp
fidan istanbul loading icon