Toprak İsteği | Hacim olarak eşit miktarlarda tınlı toprak, turba, yaprak çürüntüsüve kumun karışımıyla elde edilen harç kullanılır. |
Su İsteği | Yazın büyüme süresince Mart'tan Ağustos'a kadar kireçsiz su- olanaklı ise yağmur suyu- ile bolca sulanmalıdır. Orantılı nemin %80'den düşük olduğu durumlarda yapraklara günde iki kez oda sıcaklığındaki su püskürtülmelidir. ancak yapraklar yumuşak ve duyarlı olduğundan sürekli nemli tutulmalıdır. Kışın sulama biraz azaltılır, saksı toprağı hafif nemli tutulur. Bitkinin dinlenme dönemi Eylül - Şubat ayları arasındadır. |
Gübre İhtiyacı | Üretimi çelik ve hava daldırması ile yapılır. Uç sürgünleri 7,5 cm. gövde içerecek şekilde Nisan - Haziran aylarında alınarak hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilir. Buharlaşma yüzeyini azaltmak için yapraklar rafya ile rulo halinde bağlanmalıdır. Ortam sıcaklığı 21-24 derece olmalı, solmayı önlemek için yapraklara sık sık su püskürtülmelidir. |
Difenbahya (Dieffenbachia):
Evlerimizde, işyerlerimizde ve ofislerimizde büyütmesi basit olan süs bitkisidir. İri ve güzel yapraklı bitkinin yaprakları uzun ve alımlıdır. Fakat yaprakları fazla kalmaz, belirli aralıklarla kendini yeniler. Basit büyümesi, hızlı gelişmesi ve her ortama uyum sağlamasından dolayı çok fazla tercih edilir. Neredeyse tüm toprak çeşitlerinde büyür. Aynı toprakla yıllarca dayanmayan difenbahya yılda bir kez olmak üzere toprak değişimi istemektedir. Bu bitkinin kendini yenilemesi için sizin toprağı değiştirme konusunda dikkatli olmanız gerekmektedir. Gene de bu değişim bitkinizin ihtiyacını karşılamaz. Bu ihtiyacın karşılanması için belirli aralıklarla bitkilerinize vitamin ve mineral desteğini sağlamalısınız.
Difenbahya bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:
- Yılın belirli gününde sararmış veya çürümüş yaprakları makas yardımıyla budanmalıdır.
- Difenbahya rahat bir şekilde büyümek için güneş ışığına ihtiyaç duyar.
- Güneş ışığını aldığı bölgedeki yapraklar güneşe doğru bir eğilimde bulunur.
- Güneş ışığına yönelen bölgeyi belli aralıklarla bitkinin diğer güneş almayan kısımları ile yön değiştirilmelidir.
- Yaprakları bulunduğu ortamda herhangi bir cisme temasta bulunmamalıdır.
- Rüzgârdan ve hava akımlarından her bitki gibi difenbahya da olumsuz yönde etkilenmektedir.
- Bu sebepten ötürü difenbahya rüzgârdan ve hava akımından korunmalıdır.
- Sulanırken önemli olan kuralların başında suyu bitkinin her bölgesine ulaşacak şekilde dökülmesi gerekiyor olduğudur.
- Bitkimizi sulamada kullandığımız kab her daim aynı ölçüde olmalı, sulama günlerimizde sabit ve aynı miktarda su kullanılmalıdır. Bitkide anormal bir gelişim görmediğimiz sürece sulama tekniğimizi değiştirmemeliyiz.
- Sulama çeşitleri yaz ve kış ayları olmak üzere iki türde yapılır.
- Yaz aylarında havanın sıcak ve nemli olmasından ötürü bitkinin toprağının kolay kuruyacağından difenbahyaya haftada bulunduğu ortama göre 1 ya da 2 kez su verilmelidir.
- Kış aylarında havanın soğuk olması nedeniyle ilk dikkat edilmesi gereken konu çeşmeden alınan soğuk suyun direk olarak bitkiye verilmesi bitkinin üşümesine, zamanla yapraklarının sararması, dökülmesine ve bitkinin kökünde çürümeye sebep olacaktır.
- En çok dikkat edilmesi gereken husus kış aylarında bitkilerimiz bulunduğu ortamda hava sıcaklığının en az 12 °C olmalıdır. Bu derecenin altındaki hava şartlarında bitkimizin yapraklarında sararma, solma ve bozulmalar başlar.
- Özellikle kış aylarında bitkilerimizi sularken en çok dikkat edilmesi gereken konu bitkinin suyunu oda sıcaklığında vermemiz gerektiğidir.
Difenbahya Bitkisinin Çoğaltılması:
- Difenbahyamızda birkaç dal gövde var ise bunların bir tanesini gövdeye yakın bir yerden keserek belli bir süre suya koyarak köklenmesini sağlamalıyız.
- Bu işlemden sonra köklenmiş dalımızı yeni bir saksıya uygun toprak ve uygun saksıya dikerek yeni bir difenbahya bitkisi elde edebiliriz.
- İşyerimizde, ofisimizde, evimizde çok büyümüş ve alt bölümünde yapraklarını dökmüş difenbahyamızın altındaki boşluğu bitkinin toprağından çıkan gövdenin 25-30 cm üstünden keserek bitkimizi aynı köklendirme işlemine tabii tutarak 2. bir difenbahya elde etmiş oluruz.
- Difenbahyanın saksıda kalan kesilmiş bölümünü hava akımından korumak amacıyla bu bölümü dondurucu silikon veya mum gibi cisimlerle havayla olan ilişkisini kesmeliyiz.
- Zamanla toprakta kalan kısım yaprak vermeye başlayacaktır.
Çiçeklerinizi;
1-aydınlık ama direkt güneş ışığı almayan yerlerde bulundurun.
2-oda sıcaklığı 14 -22 derece arası olmalıdır.
3-aşırı sıcak ve soğuktan koruyun.
4-hava akımında (cereyanda) bırakmayın.
5-susuz bırakmayın ve aşırı sulamayın.
6-yapraklarını hergün birkez püskürtme yoluyla nemlendirin.
7-bulunduğu yeri sevdiyse yerini değiştirmeyin.
8-saksı değişimini mart,nisan ve mayıs aylarında yapın.
9-vitamin mutlaka kullanın (zamanla toprak içindeki faydalı mineraller azalır).
- Bitki Yaşı: 0-1
- Hangi Oda: Yatak Odası İçin
- Hangi Oda: Ofis İçin
- Hangi Oda: Mutfak İçin
- Nem İsteği: Nemli
- Kök Durumu: Saçak Köklü Bitki
- Budama İhtiyacı: Budamaya Elverişli
- Yaprak Kenarı: Düz
- Yaprak Dizilişi: Almaşlı
- Yaprak Tipi: Uca Doğru Sivri
- Drenaj İsteği: Nemli Geçirgen
- Bitki Familyası: Araceae
- Toprak İsteği: Geçirgen
- İklim İsteği: Hassas Bitki
- Işık İsteği: Yarı Gölge
- Yaprak Rengi: Yeşil
- Satış Boyu: 20-40 cm
- Bitki Cinsi: Salon Bitkisi
- Kullanım Alanı: Ofis
çiçek çok sağlıklı ulaştı elinize sağlık.hızlı teslimat için teşekkürler