•Gönderilen ürünler kaç yaşındadır?
-Gönderilen ceviz fidanlarımız +3 yaşlarındadır
•Ürünler saksı içerisinde mi gönderilmektedir?
-Sertifikalı ceviz fidanlarımızın hepsi saksı içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir.
•Gönderilen saksılı Ceviz fidanlarının üzerinde kalan boyu nedir?
-Gönderilen ceviz fidanlarının saksı üzerinde kalan boyu 120 cm 'dir.
-Fernette Ceviz Fidanları kendine verimli bir tür değildir. Tozlayıcı olarak: FERNOR fidanlarından birini almanız gerekmektedir. 4 adet Fernette Ceviz Fidanları için 1 adet tozlayıcı yeterlidir.
•Gelen fidanları hemen dikmeli miyim? İstediğim zaman dikebilir miyim? Dikim yapmak için dikim mevsimini mi beklemem gerekli?
-Sertifikalı ceviz fidanlarının saksılı gönderildiği için istediğiniz zaman dikim yapabilirsiniz.Dikim mevsimini beklemenize gerek yoktur. 12 ay boyunca dikilmeye hazır bitkilerdir.
•Fernette Ceviz Fidanları kışları soğuk geçen bölgelere dikilebilir mi?
-Kışın çok sert geçtiği yörelerde dikilebilir. Fernette Ceviz Fidanları karasal iklimlere ve soğuk iklimlere en uyumlu çeşitlerdendir.
• Fernette Ceviz Fidanlarını dikerken ve dikimden sonra kullanmam gereken gübreler var mıdır?
-Evet, tüm fidanları dikerken ve dikim yaptıktan sonra kullanmanızı önerdiğimiz gübreler vardır.Dikim sırasında işlenmiş keçi gübresini toprakla karıştırıp açtığınız çukura koymanız ve bu şekilde dikim yapmanız tavsiye edilir.Dikimden sonra ise bitkinin ihtiyacı olan azot,fosfor ve potasyumu karşılayabilmek için 15 - 30 günlük aralarla sadece 1 çay kaşığı kadar NPK 15-15-15
gübresini kullanmanız ve sonrasında bol sulama yapmanız önerilir.
•Aldığım fidanları diktikten kaç sene sonra meyve alamaya başlayabilirim?
-Satın aldığınız saksılı ceviz fidanlarının hepsi 3 yaşındadırlar. Ceviz fidanlarının geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar. Dikiminizden bir yaz sonra tadımlık da olsa meyvelerinizi alabileceksiniz.
•Satın aldığım saksılı fidanları dikerken dikkat etmem gereken noktalar var mıdır?
-Dikim yapacağınız çukuru yaklaşık 80 cm olarak açmanızı tavsiye ederiz. Fidanı toprağa gömmeden önce açılan çukurun bir kısmı daha iyi bir toprakla doldurulur. Çukurun saksı boyuna kadar doldurulması yeterlidir. Toprak doldurulduktan sonra fidan çukura yerleştirilir ve etrafı toprak ile iyice kapatılır. Fidanın saksı boyu kadar bir derinliğe dikilmesi önemlidir. Daha derin çukurlara dikim yapmanızı tavsiye etmiyoruz bunun sebebi fidanın aşı noktasının toprağa değmemesinin gerektiğidir. Ayrıca gelen fidanı dikerken saksısından dikkatlice çıkarmanız gereklidir. Saksı içindeki toprağın dağılmaması ve kökün hava almaması önemlidir.
•Fidanlar kargo ile gönderilirken herhangi bir zarar görüyor mu? Saksılı fidanların ambalajı nasıl yapılıyor?
-Almış olduğunuz fidanları fidan taşımacılığı için özel tasarlanmış kalın karton kutular içinde özenle yerleştirilerek gönderim yapıyoruz ve bu şekilde hiç bir zarar görmeden evinize kadar teslim ediliyorlar.
CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Bağ-bahçe ürünlerinin üretim, tüketim ve ticareti yönünden önemli ülkeler arasında yer alan Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup bir çok meyve türünde olduğu gibicevizin de yetiştirilebildiği uygun ekolojilere sahiptir. Ülkemiz dünya ceviz üretiminde A.B.D. ve Çin'den sonra üçüncü sıradadır. Ülkemizde ağaç başına verim 33-37 kg arasında değişmektedir. Aşılı ceviz fidanları ile bahçe tesis edildiğinde verimde aşısızlara göre % 50-60 oranında artış sağlanabilir. Aşısız (yabani) cevizler 7-10 yaşlarında , aşılı ceviz fidanı ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır. Yine yabani ağaçlardan 6 kg kabuklu meyveden en fazla 1,5-2 kg iç alınırken, aşılı ağaçlardan 6 kg cevizden en az 3 kg iç meyve alınmaktadır. Önerilen aşılı fidanlarla bahçe tesis edildiğinde; 5 yaşındaki bir ceviz ağacı 3-4 kg, 8 yaşında 15-20 kg, 12 yaşında 30-40 kg, 14 yaşında 50-75 kg, 20 yaşında 80-120 kg arasında meyve verebilmektedir. Dekara 10 fidan dikildiğinde, dekara verimin verim çağında 1-1,5 ton olacağı beklenmektedir.
Döllenme Biyolojisi: Yetiştiricilik Özellikleri: İklim İsteği Ceviz ağacının en önemli niteliklerinden birisi, değişik iklimlere kolayca uyum sağlamasıdır.ceviz ağacının soğuklama ihtiyacı 800-1800 saat olup, deniz seviyesinden 1700 m. yükseklikteki alanlara kadar yayılış gösterir. Aşırı yaz sıcaklarında yeşil kabukta, yapraklarda yanmalar ve meyvelerde büzülmeler olur.Bir bölgede ceviz yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktörlerin başında ilkbahar geç donları gelmektedir. Çeşitlerin iklim gereksinimleri iyi saptanmalı ve özellikle ilkbahar geç donları yönünden risk olmamalıdır.Çünkü geç ilkbahar donları; tomurcukların kabarma zamanında daha fazla zarar yapar. İlkbahar geç donlarının zararı yanında sonbahar geç don zararları da ceviz yetiştiriciliğini sınırlayan faktörler arasında sayılabilir. Çok geç yapraklanan ceviz çeşitlerinde vejetasyon süresi kısa olduğu için, olgunlaşamayan sürgünlerin erken sonbahar donlarından zararlandığı da önemli bir gerçektir. Geç sonbahara kadar gelişmesi devam eden genç ceviz ağaçlarının uç sürgünleri iyice olgunlaşmamış ise, -10°C 'de zarar görür. Sonbaharın erken donlarında -9°C ile -12°C' de odunlaşmamış sürgünler zararlanır. Tomurcuklar kapalı olduğu dönemde -3°C' ye, tam çiçeklenme döneminde -1 °C' ye kadar dayanabilir. Çiçek döneminde soğuktan zararlanma daha sık görülür. Genel olarak ceviz ağacı; -25°C' ,+38°C' ye kadar dayanıklılık gösterir.
Toprak İsteği ceviz ağaçları toprak bakımından seçici olmamakla beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derintopraklarda iyi gelişir. Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez. Ceviz kökleri kazık köklü olup, derine uzadıklarından alt kısımları rutubetli olan, derin ve yumuşaktopraklar yetiştiricilik için daha uygundur. Fazla nem ve durgun sular kökler için gerekli oksijenin alınmasını engeller, bu nedenle kök gelişimi yavaşlar ve ağacın gelişmesi durur. Yaprak damar araları açık yeşil, damarlar ise kahverengi bir renk alır, sürgün uçlarında kurumalar görülür. Verimli topraklarda veya gübreleme, sulama gibi kültürel tedbirlerle verimliliği artırılan topraklara dikildiğinde, cevizlerde gelişmenin hızlandığı ve meyve veriminin arttığı görülür. Ceviz ağaçları yazları bol güneşli, kışları ılıman geçen, soğuk rüzgarlardan korunmuş vadilere daha çok uyum sağlamışsa da, soğuklama ihtiyacı, uyanma ve kış dinlenme periyotları dikkate alınarak bahçe kurulduğunda, kışı sert geçen yerlerde de yetiştiği görülmektedir.
CEVİZ FİDANI BİLECİK
· İnce kabuklu, içi dolgun olup kabuktan kolay ayrılır. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir.
· Dane ağırlığı 13 g, iç oranı % 53, yağ oranı % 68 ve protein oranı % 18 olup, eylül ayı sonlarında hasat edilir.
· Ceviz fidanı ŞEBİN, Ceviz fidanı YALOVA 3 ve Ceviz fidanı YALOVA 1 çeşitleriyle tozlanır.
· Çeşit iç kurduna Ceviz fidanı ŞEBİN çeşidine göre daha dayanıklıdır.
· Geç yapraklanması nedeniyle Yalova çeşitlerine göre ilkbahar geç donlarına karşı daha toleranslıdır.
Ceviz FİDANI ŞEBİN
· Kıyı bölgeleri hariç, ceviz yetişen tüm yörelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlere tavsiye edilir.
· Meyve yapısı ovaldir. İnce kabuklu olup, kabuktan kolay ayrılır.Verimi yüksektir ve eylül ayı sonlarında hasat edilir.
· İçi dolgun, dane ağırlığı 12 g, iç oranı yüzde 63, yağ oranı yüzde 67, protein oranı yüzde 17 olup, çiçekleri erkek ve dişi çiçekler eş zamanlı açılır (homogenous), kendine verimlidir.
· Ceviz fidanı BİLECİKve Yavuz-1 (KR-2) çeşitleri ile tozlanır.
· Yalnız ceviz iç kurduna, kurağa, güneş yanıklığına karşı hassastır.
· Kıyı bölgeler hariç (deniz etkisine açık yöreler) ceviz yetişen bütün bölgelerde yetiştirilir. Geç donların görülmediği yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir.
· Meyve ağırlığı 16 g, iç oranı % 49, yağ oranı % 70 dir.
· Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetiştirilebilir.İnce kabuklu ve ovalimsi bir meyve şekline sahiptir. · Meyve ağırlığı 13 g, iç randımanı % 53'dür, yağ oranı % 69'dur.
.
Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişebilir. Erken çiçeklenir. Geç donların görülmediği yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir.
Tohum - Anaç Seçimi Ceviz fidanı üretimi için kullanılacak tohumlar, ceviz ağaçlarından toplanmaktadır.
Tohumluk cevizler aşağıdaki özellikleri taşımalıdır:
· Homojen irilikte ve meyve ağırlığı en az 10-12 gram olmalı,
· Sağlam, içi dolgun, yağ oranı yüksek, sap çukuru dar olmalı,
· Yüksek çimlenme özelliğinde (% 80'in üzerinde) olmalıdır. Cevizler hasattan sonra doğrudan güneş almayan, gölge, havadar ve rutubetsiz yerlerde muhafaza edilmelidir.
Tohumluk cevizlerin istenilen sürgün vermesi için tohumlar, 80-90 gün +4°C' de soğuk depoda tutulmalı veya ekim zamanına kadar bu şartlara uygun olan yerlerde saklanmalıdır. Ceviz Tohumlarının ekimi ceviz fidanı tohumların dikiminde iki noktaya dikkat etmek gerekmektedir:
a. Tohum dikilecek derinlik
b. Tohum dikim şekli. En ideal dikim derinliği 5-10 cm. arasında, en ideal dikim şekli ise , yanak kısımları yanlara, yapışma yeri (damar kısmı) toprağa gelecek şekilde dizilerek ekilmesidir. Kumlu topraklarda derin, killi ve ağır topraklarda yüzeysel dikim uygulanır.
Cevizlerde Uygulanan Aşı Metotları
Meyve ağaçlarının çoğaltılması ve geliştirilmesi için kullanılan metotlardan biri de aşıdır. Gerek çöğürün ve gerek aşı kaleminin kabuk kalınlığının aynı olması, yani aynı yılın sürgünü olması, aşı tutma oranını artırır ve aynı yılda aşı yapılabilir.
Kullanılan aşı yöntemleri ise;
1. Yama Göz Aşısı,
2. Omega Aşısı,
3. Dilcikli Aşı,
4. Yarma Kalem Aşısı,
1. Yama Göz Aşısı :Bu aşıda aşıya başlama zamanı, çöğürün kabuk verip vermediğinin kontrolü ile anlaşılır. Çöğürler aşıya gelmiş ise, aşıdan bir hafta önce sulanmalı, sulamadan 1-2 gün sonra da çöğürlerin yaprakları temizlenerek uç alınmalı ve 2-3 yaprak (soluk dalı) bırakılmalıdır. Aşıda en önemli husus; aşı kalemlerin günlük olarak kesilip kullanılmasıdır. Kullanılan aşı kalemleri ne kadar pişkin ve dolgun olursa, aşı tutma oranı da o derece yüksek olur. Aşı kalemlerinin uç kısmında oluşan gözlerden, zorunlu olmadıkça göz alınmamalıdır. Aşı, çift ağızlı özel aşı bıçağı ile yapılır. Aşı kalemi ile kullanılan çöğür, aynı yılın sürgünü olmalıdır. Aşı yapıldıktan üç hafta sonra aşılar kontrol edilmeli ve aşı bağı çözülmelidir.
2. Omega Aşısı : Omega kalem aşısında da önemli olan, yama göz aşısı uygulanan ve sonuç alınamayan 1-2 yaşlı çöğürlerin araziden sökülerek, aşılanması ve sıcaklık kontrolü yapılan kapalı bir alanda muhafaza edilmesidir.
3. Dilcikli Aşı : Bu aşı çöğür ile kalemin yaşları farklı, fakat çapları birbirine eşit olması durumunda uygulanır. Özellikle yazın yapılan yama göz aşılarında, aşı tutmayan çöğürlere ikinci yılın ilkbaharında dilcikli aşı uygulanabilir. Kalem ve çöğürün aynı kalınlıkta olması gerekir.
4.Yarma Kalem Aşısı : Yaz döneminde tutmayan bir yaşındaki çöğürlerle birlikte, 5 yaşındaki yabani ağaçlara dahi bu aşılar uygulanabilir. Çöğürlerle birlikte, 5 yaşındaki yabani ağaçlara dahi bu aşılar uygulanabilir. En önemli konu, ilkbahar döneminde yapılacak aşılarda yabanilerin (çöğür) tepesini aşıdan önce fidanın kalınlığına bağlı olarak, toprak seviyesinden 20-30 cm. yukarıdan kesilmesidir. Bu işlemden sonra özsuyun akıtılması için 7-10 gün beklenmeli ve sonra aşı yapılmalıdır.
BAHÇE TESİSİ
Bahçe kurulmasında ilk adım dikilecek çeşitlerin belirlenmesidir. Çeşit belirlemede önemli konulardan birisi, ceviz fidanının çiçek yapısı ve buna bağlı olarak yeterli tozlanmayı sağlayacak özellik göstermesidir. Bahçe kurulacak yerin yaz ve kış sıcaklıkları önem taşır. Çünkü çeşidin soğuklama ihtiyacına göre yer seçilmezse bitkinin gelişmesinde, çiçeklenme ve meyve veriminde düşüşler olur. Ceviz fidanlarının çiçek açma dönemindeki soğuklar çok önemlidir. Ceviz fidanı genellikle gelişme durumu ve uzun ömrü dikkate alınarak 10x10 m, 11x12 m aralıkla dikilmesi önerilmektedir.
FİDAN DİKİMİ
Fidan dikimi ve dikim aralığı Toprak yapısına bağlı olarak değişiklik gösterir.Dikim aralığı zayıf Topraklarda 10X10 m. ; kuvvetli, taban yerlerde 12-14 m. olarak ayarlanmalıdır.Çukurlar ise en az 80 cm derinlik, 70 cm genişlik veya 60 cm derinlik, 50 cm genişlik olacak şekilde açılmalıdır. Çukur açılırken üst toprağın bir tarafa ve alt toprağın ayrı bir tarafa çıkarılmasına dikkat edilmelidir. Dikim çukurunun dip kısmına kök gübresi (250 g Triple Süper Fosfat ve 250 g Potasyum Sülfat) karıştırılarak konulmalıdır. Fidanın aşı noktası toprak seviyesinin üzerinde kalacak şekilde dikim yapılmalıdır. Fidan dikimi yapılan yerde hakim rüzgarın estiği yönde fidanların diplerine herek dikilir ve iple bağlanır. Dikim zamanı kırılan kökler kesilmeli ve fidanın aşı bölgesi topraktan yaklaşık 20 cm. yukarıda kalacak şekilde dikimi yapılmalıdır.Dikilen fidanlarda fidanın şekillenmesi için tepe vurması yapılır.Dikilen fidanların gövdesini güneş yanığından korumak için 1:1 oranında plastik beyaz renkli boya : su karışımı ile fidan gövdeleri boyanmalıdır.Dikimden sonra mutlaka can suyu verilmelidir. Yeni tesis edilen bahçelerde aşı ile üretilmiş fidanlar kullanılmakta ve bu fidanlar daha erken (yaklaşık 4-5 yaşlarında) meyveye yatmaktadır. Sonbaharda ağaç yapraklarının dökümünden itibaren ilkbaharda bitkiye su yürüyünceye kadar fidan dikilebilir. Kışları ılıman ve çok sert olmamak şartıyla, kurak bölgelerde sonbahar dikimi daha iyi olur.
CEVİZ BAHÇELERİNİN YILLIK BAKIM İŞLERİ
Sulama :Yıllık sulama suyu ihtiyacı yağışlarla birlikte 1200- 1350 mm civarındadır. Sulama periyodu geç ilkbahardan başlayıp hasat sonuna kadar devam eder. Geç sonbahar veya kış sulamaları çok kurak yıllarda veya toplam yağışın çok düşük olduğu yerlerde zorunlu olabilir. Toprakta gözlenen su sıkıntısı cevizlerde meyve iriliği ve meyve kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Tecrübeler ceviz yetiştiriciliğinde yüksek kaliteli iç ceviz üretiminin temelinde en önemli faktörlerin başında sulamanın geldiğini göstermektedir.
Gübreleme : Bahçe tesis edilmeden önce toprak analizleri ile besin maddesi kapsamı öğrenilmeli ve eksikliği tespit edilen besin maddeleri tamamlanmalıdır. Çünkü bitki besin maddeleri eksikliği, büyüme ve gelişmenin bir aşamasında duraklamaya neden olabilir. Yüksek kireç miktarı, bazı elementlerin alımını engellemektedir. Örneğin kireçli toprakta demir eksikliği oldukça yaygındır. Ceviz bahçelerinde yapılacak bir gübreleme programında, mutlaka yaprak ve toprak analizleri yapılmalıdır. Dikimden önce yalnız fosfor ve potasyumlu gübre uygulanır. Dikimde azotlu gübreleme yapılmaz. Şayet toprak analizleri yapılmamışsa önerilen gübreleme miktarı verilir
Ceviz Fidanı Dikim Sonrası
Budama : Ceviz fazla oranda budama gerektirmeyen bir meyve türü olup, ilk fidanlar dikimde istenilen taç sistemini oluşturmak için sağlam 5-12 göz üzerinden budanırlar.İlk yılın kış budamasında doruk dal 180 cm.'den kesilir.Ayrıca doruk dalın tepe kısmına yakın boyunlu gözler koparılır.Seçilen ilk ana dalın altındaki kuvvetli sürgünlerde uç alma yapılır.İleriki yıllarda verimi artırmak amacıyla taç içerisini sıklaştıran fazla kalınlaşmamış dallar dipten, taç yüzeyini oluşturan dallar ise 2-3 yıllık dal seviyelerinden budanarak seyreltme yapılır.Yaklaşık ağaç başına verim 120-150 kg.'dır.
CEVİZ FİDANI HASAT VE SONRASI
Ceviz fidanında hasat zamanını belirleyen en belirgin özellik, yeşil kabuğunun (yaklaşık kabuğun 1/3'ünün) çatlamasıdır. İdeal hasat, dallarda silkeleme şeklinde yapılanıdır. Kesinlikle sopa, sırık vb. kullanılmamalıdır. Hasat edilen cevizlerin yeşil kabukları hemen temizlenir ve havalı bir yerde örtüler üzerine serilerek kurutulur.Böylece cevizde kalitede bir kayıp olmaz.Tohumluk için ayrılan cevizler ise güneş almayan, havalı ve gölge bir yerde dikim tarihine kadar muhafaza edilmeli, kesinlikle fırında kurutulmamalıdır.
Ceviz Fidanı Hastalık Ve Zaralıları: En çok görülen hastalık ve zararlıları Karaleke (Ceviz yanıklığı), Antraknoz (Mantar hastalığı) ve Ceviz iç kurdudur.
Lif, vitamin ve mineral deposu olan ceviz, fidanlarımızla birlikte sizinle buluşuyor.
Avrupa'dan Amerikaya kadar uzanan ceviz yetiştiriciliği ülkemizi ceviz üretiminde 3. sırada eşlik eder.
Ceviz meyve verimi bakımından en uzun ömürlü ağaçlardandır ve çok dayanıklıdır.
Gösterişli yapısı ve enfes tada sahip olan cevizlerimizi internet adresimiz aracılığıyla en uygun fiyattan ceviz fidanı katagorisinden siparişinizi verebilirsiniz.
Ceviz Ne Zaman Dikilir?
Ceviz, açık köklü veya tüplü fidanlarda olmasıyla dikimlerinde değişiklik gösterir.
Tüplü Ceviz fidanları her mevsimde dikimini gerçekleştirebilirsiniz. Açık köklü ceviz fidanları için iste mart ve kasım ayları verimlilik açısından dikime uygun bir zaman aralığıdır.
Satışını Yaptığımız Ceviz Fidanları Hakkında Bazı Bilgiler
Ceviz fidanı için geçerli yaş ve diğer önemli bilgiler satılan ürün içeriğinde yer almaktadır.
Sertifikalı ceviz fidanlarımızın hepsi saksı içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir.
Fidanlarımız için dikim mevsimini beklemenize gerek yoktur. 12 ay boyunca dikilmeye hazır formdadırlar. İstediğiniz zaman dikimini gerçekleştirebilirsiniz.
Kışı çok sert olan yörelerimizde ceviz fidanı dikimi yapılabilir.
Fidanların Muhafazası Nasıl Yapılmalı?
Ceviz fidanları nemliliğini muhafaza eden, su tutmayan derin topraklarda iyi gelişir. Bu sebeple bu topraklarda muhafaza edilmelidir. Ceviz fidanlarnın kökleri kazık kök olduğundan alt kısmı rutubetli, derin ve yumuşak topraklar yetiştiricilik için çok uygundur.
Budamaları İlkbaharda yapılan ceviz fidanları yeni sürgünleri icin, budanılan yerlerinden macunlanırlar.
Dikim İşlemi Nasıl Yapılmalı?
Ceviz fidanı dikiminde ortalama 80 ila 100 cm derinliğinde çukurlar kazılır. Kazılan çukurlara fidanlar dikilir ve toprak sıkıştırılır. Sıkıştırılması ileride fidanın toprakla birlikte çökmesini engellemek amacıyla yapılır. Dikim esnasında fidanların aşılı olan bölgesi topraktan 20 cm yukarıda kalıcak şekilde dikilmesine dikkat edilir. Derin dikilmesi ceviz fidanını öldürebilir. Aşı kısmının toprak üzerinde kalması gerekmektedir. Rüzgarın estiği yönler tespit edilir. Buna göre fidanların köklerine herek dikilir ve ip bağlanır.
Can Suyu Nasıl Verilir?
Dikimden hemen sonra dikilen fidan çukuruna 10 litreye yakın can suyu verilir. Dikim yaz aylarında yapıldı ise fidanlar tutana kadar 2 günde bir sulama yapılmalıdır.
Dikim İşlemi Sonrasında Ne Yapmalı?
Dikimden sonra ceviz fidanlarının gövdesini güneş yanıklarından korumak için beyaz renkli plastik boya ile karıştırılmış suyu fidanlarınızın gövdesini boyamak için kullanabilirsiniz.
Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalı?
Ceviz fidanları türü, gelişme durumu, çeşit özelliği gibi faktörlerden dolayı dikim mesafelerinde değişiklik gösterir. Genel olarak 8x8m, 10x10m 11x11 m aralıklarda dikilmesi önerilir.
Ceviz Ne Zaman Meyve Verir?
Satışı yapılan ceviz fidanlarımızın genel olarak 3 yaşındadır. Dikiminizden sonra gelen yazda tadımlık meyveler alabilirsiniz. Ama ceviz fidanları tam olarak 4-5 yaşlarında meyve verimine başlar.
Evde Ceviz Yetiştiriciliği Yapılabilir mi?
Dış mekanda yetiştirilmesi ceviz fidanı için uygundur. Belirli zamana kadar saksıda durabilselerde toprak isterler.
Hangi İklimlerde Yetiştiriciliği Yapılır?
Ceviz uzun ve kurak yazı olan ılıman iklime sahip bölgelerin bitkisidir. Farklı çeşitler arasında yüksek sıcaklıklarda değişkenlik gösterseler de soğuğa ve sıcağa karşı hassastırlar. Ceviz fidanlarının çoğu düşük kış sıcaklığına karşı duyarlıdır. Dinlenme dönemlerinde 10 ° C’ ye kadar ciddi bir hasar görmeden dayanabilirler.
Sonuç Olarak
Günümüzde kişisel bakım ve kozmetik sayfalarında da, sağlığa faydaları hakkında bu ağaç son dönemlerde popüler kategoriler içerisinde yer almaktadır. İçeriğinde barındırdığı yüksek vitamin içeriği insanların bu meyve hakkında detaylı bilgiler aradığı popüler sayfalar haline gelmiştir.
Sert iklimden kolay etkilenmeyen ve belli noktaya sert iklimi tolore eden bir ağaçtır. Sipariş verilmesi durumunda tüplü fidanların gönderimi aynı gün yapılmaktadır. Bahçe ve arazileriniz için muhteşem tercihtir.
Meyve Fidanlarında Hangi Kategoriler Popüler
Genellikle yetiştiricilik yapılacak iklime göre popüler fidan ürünü değişkenlik gösteriyor. Kurumsal olarak hizmet veren adresimizde her iklim için popüler kategoriler ve popüler fidanlara ulaşabilirsiniz. Yukarıda yer alan arama bölümünü kullanarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Satış İşlemi ve Sonrası
Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kargo firmaları pandemi dönemi içerisinde aynı gün kargo yapılsa bile nadiren de olsa gecikmeler yaşanabilmektedir. Aşılı fidanlarımız yüksek bir hızla özel olarak hazırlanır. Hızlı kargo ile aynı gün size ulaştırılır.
Dilerseniz dikim ve diğer ürünler hakkında bilgi sahibi olmak için popüler fidanlarımıza göz atabilirsiniz. Aynı gün kargo kategoriler içerisinde yer almaz. Sizler sepete eklediğiniz her ürün hızlı bir şekilde satış işlemi sonrası gönderilir.
Ceviz Fidanı Hakkında Bilgi
Dünyanın en kaliteli cevizleri ülkemizde yetiştirilmektedir. Toplam üretim bakımından incelendiğinde ise Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’in hemen ardından 3. Sırada gelmektedir. Bu içeriğimizde ceviz ağacı hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarına yer vermeye çalıştık.
Aşılı Ceviz Fidanları
Doğru şekillerde bakımı yapıldığında aşılı ceviz fidanları 5 yaşından itibaren dört kiloya kadar ürün verebilmektedir. Bu süreyi takip eden her sene için vereceği ceviz miktarı artış gösterir. İklim koşulları uygun olması durumunda bir dekar içerisinde yer alan on adet ceviz fidanı verimli çaplarında bir tonun üzerinde ceviz verir.
Cevizin İçeriği
Ceviz meyvesi çok kaliteli bir yağa sahiptir. İçeriğinin yarısından daha fazlasının sağlığa faydalı olan yağdan oluşması da sofralık ceviz yağı talebinin artmasına neden olmuştur. Son yıllarda içeriğinde bulunan kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi minerallerden dolayı da tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Enerji içeriği bakımından zengin bir gıda olduğu için de cevizin tüketilmesi tavsiye edilir. Bir kilogramlık bir cevizin yaklaşık 6.700 – 7.200 kalori enerji sağladığını söyleyebiliriz.
Özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde yapılan araştırmalar göstermiştir ki, düzenli olarak ceviz tüketiminin kalp ve damar sağlığı başta olmak üzere pek çok bağlı hastalıkların ortadan kalkması için yeterli olmaktadır. Özellikle yüksek kolesterol ve damar rahatsızlıkları için ceviz bulunmaz bir nimettir.
Ceviz Ağacının Yapısı
Cevizler yıl içerisinde çok hızlı bir büyüme gösterirler. Ağacı belli bir alan içerisinde çok geniş yayılım göstereceği için dikimi esnasında bu konuya özellikle dikkat etmek gerekir. Çok müdahale edilmemesi durumunda ceviz ağacı 400 metrekareden daha geniş bir alana yayılım gösterebilir. Bu süreç içerisinde ceviz ağacının köklerinin de bir o kadar aşağıya inmesi söz konusu olmaktadır.
Yapılan araştırmalar ceviz ağacının gövdesinin beş metreye kadar geliştiğini göstermiştir. Bu da özellikle ceviz ağacı dikmeden önce dikkat edilmesi gereken önemli bir konu başlığı olarak dikkat çeker.
Ceviz Ağacının İklim İsteği
Büyüme aralığı olarak bahar aylarında 20 derecenin üzerinde bulunan hava sıcaklığından hoşlanırlar. Kış aylarında soğuk ihtiyacı olan bir ağaçtır. Kış ayları için eksi yirmi, ilkbaharda ise yirmi derece aralığında çok iyi bir şekilde büyüyebilirler. Daha fazlası ve daha azı cevizin verimini düşürecektir.
Ceviz çok fazla su istemez. Ceviz sadece düzenli olarak su isteyen bir ağaçtır. Örnek verilecek olursa Anadolu’da ki ceviz türlerinin büyük bir kısmı yıllık 500 mm yağış ile yetinebilir. Tabi ki aşırı kuraklık veya çok yoğun yağış alması durumunda bazı sorunların ortaya çıkma ihtimali de bulunur.
Çiçeklenme dönemleri içerisinde ceviz ağaçları aşırı rüzgar olmayan noktalarda yetiştirilmelidir. Çünkü aşırı rüzgarlar ceviz ağaçları için çok ciddi anlamda olumsuz etki gösterecektir.
Cevizin Toprak İsteği Nedir?
Minimum üç metre derinliğe kadar ulaşabilen bir kök yapısına sahiptir. O sebeple cevizinizin iki metrelik bir köklenmesine müsaade edilmelidir. Bunun dışında kökleri çoğunlukla beş metreye kadar gidebilir. Toprak isteği olarak 6 -7 ph aralığında ve geçirgen toprağın olması ceviz için yeterli olacaktır. Hemen hemen ülkemizde var olan bütün Toprak türlerinde yetiştiriciliği yapılabilir. Bu sebepten cevizin çok seçici olmadığını da söylemek yanlış olmayacaktır.
Doğru Ceviz Türü Tercihi
Bilecik, Kaman, Şebin, Yalova türleri ve Morceviz başta olmak üzere pek çok farklı türü bulunmaktadır. Doğru ceviz fidanı tercih ederken soğuk toleransı, iklim bölgesi, istenilen meyve özelliği gibi pek çok değişkene dikkat edilmesi önemlidir.
İnternet sitemiz aracılığıyla istediğiniz pek çok farklı ceviz türüne rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bu türlerin özellikleri ve isteklerine bağlı olarak uygun tüplü – aşılı ceviz fidanı seçeneğini sipariş verebilirsiniz.
Gelen fidanlarını tüplü ve yılın her mevsimi ekime uygun şekilde size ulaştırılımaktadır.
- Bitki Cinsi: Meyve Fidanı
- Uygun Bölge: Şırnak 1343 m
- Uygun Bölge: Batman 570 m
- Uygun Bölge: Kırıkkale 746 m
- Uygun Bölge: Karaman 1063 m
- Uygun Bölge: Bayburt 1555 m
- Uygun Bölge: Aksaray 1228 m
- Uygun Bölge: Zonguldak 10 m
- Uygun Bölge: Yozgat 1317 m
- Uygun Bölge: Van 1728 m
- Uygun Bölge: Uşak 915 m
- Uygun Bölge: Şanlıurfa 527 m
- Uygun Bölge: Tunceli 922 m
- Uygun Bölge: Bartın 12 m
- Uygun Bölge: Trabzon 36 m
- Uygun Bölge: Tekirdağ 28 m
- Uygun Bölge: Sivas 1313 m
- Uygun Bölge: Sinop 27 m
- Uygun Bölge: Siirt 887 m
- Uygun Bölge: Samsun 10 m
- Uygun Bölge: Sakarya 41 m
- Uygun Bölge: Rize 11 m
- Uygun Bölge: Ordu 25 m
- Uygun Bölge: Niğde 1239 m
- Uygun Bölge: Nevşehir 1197 m
- Uygun Bölge: Muş 1334 m
- Uygun Bölge: Muğla 659 m
- Uygun Bölge: Tokat 630 m
- Uygun Bölge: Mardin 938 m
- Uygun Bölge: Ardahan 1799 m
- Uygun Bölge: Yalova 8 m
- Meyve Tadı: Mayhoş
- Kullanım Alanı: Otel Bahçesi
- Kullanım Alanı: Okul Bahçesi
- Kullanım Alanı: Hastane Bahçesi
- Kullanım Alanı: Konut Bahçesi
- Kullanım Alanı: Site Bahçesi
- Kullanım Alanı: Arka Bahçe
- Kullanım Alanı: Ön Bahçe
- Hangi Oda: Bahçe için
- Nem İsteği: Nemli
- Kök Durumu: Kazık Köklü Bitki
- Budama İhtiyacı: Budamaya Elverişli
- Uygun Bölge: Iğdır 860 m
- Çiçeklenme Süresi: 2-3 Hafta
- Yaprak Dizilişi: Karşılıklı
- Yaprak Tipi: Elips
- Yaprak Tipi: Uca Doğru Sivri
- Maksimum Boylanma: Budanabilir
- Maksimum Boylanma: +10 m
- Drenaj İsteği: Tam Geçirgen
- Drenaj İsteği: Nemli Geçirgen
- Bitki Familyası: Juglandaceae
- Uygun Bölge: Düzce 149 m
- Uygun Bölge: Osmaniye 121 m
- Uygun Bölge: Kilis 660 m
- Uygun Bölge: Karabük 264 m
- Yaprak Kenarı: Düz
- Meyve Rengi: Kahverengi
- Uygun Bölge: Kahramanmaraş 562 m
- Uygun Bölge: Malatya 970 m
- Uygun Bölge: Bitlis 1637 m
- Uygun Bölge: Bingöl 1159 m
- Uygun Bölge: Bilecik 513 m
- Uygun Bölge: Balıkesir 145 m
- Uygun Bölge: Aydın 92 m
- Uygun Bölge: Artvin 530 m
- Uygun Bölge: Antalya 62 m
- Uygun Bölge: Ankara 905 m
- Uygun Bölge: Amasya 400 m
- Uygun Bölge: Ağrı 1630 m
- Uygun Bölge: Afyon 1012 m
- Uygun Bölge: Adıyaman 701 m
- Uygun Bölge: Bolu 741 m
- Uygun Bölge: Adana 25 m
- Çiçek Periyodu: Yaz Başı
- Toprak İsteği: Tınlı
- Toprak İsteği: Geçirgen
- Toprak İsteği: Killi
- Meyve Periyodu: Sonbahar Başı
- İklim İsteği: Hassas Bitki
- İklim İsteği: Rüzgara Dayanıklı
- Yaprak Rengi: Yeşil
- Çiçek Rengi: Yeşil
- Satış Boyu: 120-150 cm
- Bitki Yaşı: 2-3
- Üretim Yöntemi: Aşılı
- Saksı Boyutu: 4-6 Litre
- Uygun Bölge: Manisa 79 m
- Uygun Bölge: Burdur 963 m
- Uygun Bölge: Çanakkale 11 m
- Uygun Bölge: Kütahya 958 m
- Uygun Bölge: Konya 1023 m
- Uygun Bölge: Kocaeli 4 m
- Uygun Bölge: Kırşehir 991 m
- Uygun Bölge: Kırklareli 231 m
- Uygun Bölge: Kayseri 1060 m
- Uygun Bölge: Kastamonu 814 m
- Uygun Bölge: Kars 1756 m
- Uygun Bölge: İzmir 9 m
- Uygun Bölge: İstanbul 25 m
- Uygun Bölge: Mersin 18 m
- Uygun Bölge: Isparta 1058 m
- Uygun Bölge: Bursa 238 m
- Uygun Bölge: Hatay 89 m
- Uygun Bölge: Gümüşhane 1174 m
- Uygun Bölge: Giresun 14 m
- Uygun Bölge: Gaziantep 838 m
- Uygun Bölge: Eskişehir 796 m
- Uygun Bölge: Erzurum 1923 m
- Uygun Bölge: Erzincan 1216 m
- Uygun Bölge: Elâzığ 1041 m
- Uygun Bölge: Edirne 50 m
- Uygun Bölge: Diyarbakır 674 m
- Uygun Bölge: Denizli 392 m
- Uygun Bölge: Çorum 822 m
- Uygun Bölge: Çankırı 730 m
- Uygun Bölge: Hakkâri 1756 m
Yorum Ekle