Katalpagiller familyasına ait yaprak döken, yuvarlak/dağınık formlu bir türdür. Anavatanı Brezilya’dır. Ülkemizde Akdeniz ve Ege kıyıları boyunca yayılım göstermektedir.Uzun ömürlü, kokulu çiçeklere sahip ve bahçe süsü olarak yaygın olarak kullanılan tropikal bir ağaçtır. Hızlı gelişim gösterir ve 6 metreye kadar boylanabilir. Yılda iki defa çiçeklenme dönemi geçirir. İlk çiçeklenme dönemi ilkbahar aylarında bitki yapraklanmadan önce yoğun bir şekilde gerçekleşir. İkinci çiçeklenme dönemi ise yaz aylarında bitki yapraklandığında daha az bir şekilde gerçekleşir. Çiçek rengi mor renkte olup salkım halindedir. Çiçekler hafif kokuludur. Yaprakları uzun yeşil renkli ve eğrelti otuna benzemektedir. Sığ ve yayılıcı kök oluştururlar.
Ülkemizin kıyı kesimlerinde yetişebilir. Soğuğa dayanıklı değildir. -4 dereceye kadar dayanıklılık göstermektedir. Soğuk zararı görüldüğünde bir sonraki yıl çiçeklenme durumununda biraz azalma olabilir. Güneşli ve yarı gölgelik alanlarda rüzgardan korunabilecek yerde yetişmesi uygundur. Derin ve humus oranı yüksek toprak koşullarında iyi gelişim göstermektedirler. Toprak drenajının iyi olması gerekmektedir. Hava kirliliğine dayanıklı bir türdür. Güneşli ve yarı gölgeli bölgeleri severler. Jakaranda bitkisi çok sık olmamakla suyu seven bir bitkidir. Yaz aylarında sulama ihmal edilmemelidir. Sonbahar ve kış aylarında fazla sulama yapılmamalı toprak nemi kontrol edilerek su vermek yeterli olacaktır. Jakaranda fidanı bakımı tam tüplü bir şekilde gönderilir. Yılın 12 ayı dikimi yapılabilir. Ağaç formunda olduğu için dikim arası mesafe 1,5-2 metre olmalıdır. Bitki tohumla veya çelikle çoğaltılır.
Paketleme ve Taşıma
Önemli NotHer ne kadar tüm önlemler alınsa da, bitkilerin canlı organizmalar olduğunu unutmamak önemlidir. Taşıma sırasında oluşabilecek ufak tefek sorunlar, bitkinin genel sağlığını olumsuz etkilemez. Fidanlar, dikildikten sonra uygun bakım koşulları sağlandığında kısa sürede toparlanacak ve sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edecektir. Bu nedenle, bitkinin sağlığına dair herhangi bir endişe duymanıza gerek yoktur.