Anavatanı Avustralyadır. Dünyanın dört bir yanına yayılmış ve özellikle su çekici olması nedeniyle bataklıkların kurutulmasında sıkça kullanılan bir bitkidir. 100 metreye kadar boylanabilen ağaçlardır. Gri ve az engebeli bir gövdeye sahiptir. Gövdesi büyük ve düzgün tabaklar hallinde kuruyarak dökülür. Yaprakları koyu yeşil ve sarkıt biçimindedir. Yaprak boyları 12 - 22 cm olup, genç bitkilerde yapraklar küçük ve oval, yetişkin bitkiler ise uzun ve sivridir. Yaprakları gövdeye yapışık büyür. İlkbahar aylarında beyaz, sarı veya kırmızı çiçekler açmaktadırç. Kış aylarında - 6°C’ye kadar dayanabilirler. Daha düşük sıcaklıklarda donabilmektedir. Özellikle sıcak ve nemli yerlerde yetişmeye uygun bir bitkidir.
Okaliptus ağacının bulunduğu toprakta sıtma hastalığına neden olan sivrisinekler bataklık olmadığı için üreyip çoğalamaz, dolayısı ile sıtma oluşumuna da imkan sağlayamazlar. Bu nedenle okaliptüs ağacının diğer adı sıtma ağacıdır. Odunundan mobilya sanayisinde, kabuklarından, yapraklarından ve tohumlarından boya ve ilaç sanayiinde faydalanılır.
Derin, su tutma kapasitesi yüksek, iyi ayrışıma sahip fosfor ve azotça zengin topraklar en iyi yetişme ortamlarıdır. Tuzluluk derecesi 0-2 (tuzsuz) arasında olması gerekir. Toprak pH sı hafif alkalin (7.1- 7.8) karakterli olması iyi sonuç verir. Normal bir gelişme gösterebilmesi için en az 650 mm lik bir yıllık yağışa ihtiyaç vardır. Uzun sürmemek koşuluyla -7° C’a kadar düşen sıcaklıklara tahammül gösterebilir. Genel olarak geniş aralıklı dikim yapılmalıdır. (3.3x3.5 m., 3x4 m., 4x4 m., 4x5 m)