-Altuni top Mazı (Thuja), Cupressaceae (servigiller) familyasının Thuja cinsinden ağaç türlerine verilen addır.Genellikle piramitsi bir görünüm sergileyen mazı ağaçlarının ince, pulsu bir dış kabuğu ve lifli bir iç kabuğu vardır.Top Mazı genetİğinde kendıne özgü yuvarlak forma sahiptir. Dalları yukarı doğru yönelmiştir. Yaprakları kokuludur.
Sürgünlere karşılıklı olarak dizilen pulsu yapraklarının henüz olgunlaşmamış olanları iğnemsi biçimlidir.Dalların uçlarında oluşan yuvarlak biçimli erkek çiçek kümelerinin kırmızımsı ya da sarımsı rengine karşılık, oldukça küçük yapıdaki dili çiçek kümeleri leylağımsı yeşil renkleriyle ayırt edilir.Ortalama 4-6 çift ince, esnek puldan oluşan yumurta biçimli kozalaklarının uzunlukları 8-16 mm arasında değişir.Türkiyede doğal olarak bulunmazlar ancak süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.Kendiliğinde yuvarlak formludur.Büyüme hızı yavaş olmakla beraber 20 senede 2 mt kadar boylanabilir. Saksıda ve peyzajda çok kullanılır.Derin bir kök sistemi olmadığı için garaj üstü,teras ve az toprak derinliği olan yerlerde başarı ile kullanılır.Kışın yaprak dökmez ancak rengi bakır rengini alabilir.İlkbaharda rengi tekrar altın sarısı olur.Çok yıllık yek gövdeli ve iğne yapraklı türlerdendir.Sürekli yeşil bitkidir. Yuvarlak formlu ve dik dallanan bir çok türleri vardır. Gövdeleri ince ve gri yeşil renkli ve mattır.. Yaprak renkleri Altuni mazıda, yaprak uçları altuni sarı ,top mazıda ise mavimtırak açık yeşildir. Gri ve kahverengimsi küçük yuvarlak kozalak yaparlar. Soğuk ve ılıman bölgelerde tek veya gruplar halinde park ve bahçe tanzimlerinde kullanılırlar.
-Üretimi:
Altuni Top Mazılar tohum ve çelik yöntemiyle üretilirler. Ayrıca fazla tercih edilmemekle birlikte aşı yöntemiyle de üretilmektedirler. Çelikleme yönteminde anaç mazılardan çelikler Eylül-Ekim-Kasım aylarında alınarak kum perlit karışımı toprağa ekilir. Köklenme oranı oldukça yüksek bitkilerdir. Kışın dikilen çelikler baharda dikilenlerden daha sağlıklı olmaktadırlar. Kışı geçiren çelikler ileride soğuklara daha dirençli hale gelirler.
-Budanması:
Altuni Top Mazılar budama uygundurlar, budama zamanı yeni sürgün vermeden önce ilkbahar aylarıdır.
-Sulama:
Atuni Top Mazı uzun süre susuzluğa dayanıklıdır. Çok güneşil yada normal güneşli yerlerde iyi gelişirler.
-Toprak Gereksinimi:
Altuni Top Mazı her tür toprak ve kumda yetiştiği görülmektedir. Kireçli topraklarda bile yetişir.Derin, nemli, iyi drenajlı toprakları severler
** Altuni Top Mazılar hava kirliliği ve küllenme ye karşı oldukça dayanıklıdırlar bu nedenle metropollerde yaygın olarak kent peyzajlarında kullanılır. Diğer kullanım alanları ise otel, villa ve çiftlik düzenlemelerinde görülür. Çit oluşturmaya oldukça yatkındırlar.
Paketleme ve Taşıma
Önemli NotHer ne kadar tüm önlemler alınsa da, bitkilerin canlı organizmalar olduğunu unutmamak önemlidir. Taşıma sırasında oluşabilecek ufak tefek sorunlar, bitkinin genel sağlığını olumsuz etkilemez. Fidanlar, dikildikten sonra uygun bakım koşulları sağlandığında kısa sürede toparlanacak ve sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edecektir. Bu nedenle, bitkinin sağlığına dair herhangi bir endişe duymanıza gerek yoktur.