Fırsatları görmek için giriş yapın
ara

Pepino Fidesi Solanum muricatum, Saksıda

Tatlı, Sulu, Aromalı
%38 İndirim 524,00 ₺ 324,00 ₺
  • Çok yıllıktır çalı formunda büyür.
  • Pepino Fidesi deniz seviyesinden 800-2700 m yüksekliklerde, 15-25C ve %25 60-80 oransal neme sahip alanlarda yetiştirilebilmektedir.
  • Sıcak,kurak ve soğuk hava koşullarına oldukça duyarlıdır.
  • Pepino Fidesi suyu çok sever. Yaz aylarında haftada 2-3 kez sulanması gerekir.
  • SKU: 9999
  • Barkod: 011602
  • Stok:FI70 Adet
PEPİNO YETİŞTİRİCİLİĞİ
 
Ana vatanı Güney Amerika ülkelerinden Peru olduğu bilinen pepino; kavun aromalı,meyve eti sulu ve ince kabuklu olup meyveleri partenokarpik oluştuğundan meyve içerisinde tohum bulunmamakta ve meyvesi tümüyle yenilebilmektedir.
Doğal ortamda çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde , ekonomik anlamda tek yıllık üretim tercih edilmektedir. Meyve ağırlığı 40-50 gramdan 1300 grama kadar çıkabilmektedir. Genellikle 150-600 gram arasındadır.
 
AÇIK ARAZİDE PEPİNO YETİŞTİRİCİLİĞİ;
Pepinoyu ister açık arazide serada isterse saksıda yetiştirebilirsiniz.
Açık arazi de yetiştirmek için mevsim özelliklerine bağlı olarak soğuk fazla olmayan dönemlerde dikim yapılmalı yetiştirme işlemi yapılabilmektedir. Domates ve biber gibi sebzelerin yetiştiği bütün ortamlarda yetişebilme kabiliyetine sahiptir. Öncelikle arazi koşullarının dikime hazırlanması gerekmektedir. Yetiştiricilikte damla sulama tavsiye edilmektedir. Yaz dönemi şartlarında günlük 1 litreye yakın su ihtiyacı bulunmaktadır. Gübreleme işlemi yapılmadan da üretim yapılmaktadır. Sağlık için tamamen doğal koşullar tavsiye edilmektedir. Yetişme döneminde ideal sıcaklık 15 ile 25 C derece arasıdır. Çiçeklerin döllenmesi doğal olarak yapılmaktadır. Kendine verimlidir.
Hasat döneminde ise meyveler el ile sıkıştırılmamalıdır. meyve olgunluk dönemi sıcaklık şartları ne kadar fazla olur ise meyvenin lezzeti ve aroması o daha güzel olmaktadır.
 
SERADA PEPİNO YETİŞTİRİCİLİĞİ;
Serada pepino yetiştirmek açık arazide olduğu gibi dikim şartlarını takip etmek gerekir. Domates dikim dönemlerinde dikim yapılmalıdır. Gübreleme olarak ise özellikle dikim döneminden önce hayvansal gübrenin araziye yada dikim yapılacak setelere verilmesi gerekmektedir. Dikim şartları ayarlanmamış ise fidan tutulduktan sonra azot fosfor ve potas dengesinin bitkinin ihtiyacına göre ayarlanmalıdır. 
Dikimden sonra hasat dikim dönemine ve hava şartlarına bağlı olmakla birlikte, ortalama olarak eylül ayında dikilen fidanın meyvesi ocak ayında, ekim ayında dikilen ise şubat sonunda hasat dönemi gelmektedir.
 
Tohumdan üretim şansı çok az olan bu türün, kolay köklenme şansına sahip olması nedeniyle üretimi genellikle çelik ile yapılmaktadır. Doku kültürü teknikleri ile çoğaltımı oldukça kolaydır. Suyu çok sevdiğinden dolayı sık sık sulama yapılır. Salkımlardaki çiçeklerde, çeşitlere bağlı olarak değişmekle birlikte 1-12 adet meyve oluşmaktadır.
Başlangıçta yeşil renkli olan meyveler, normal iriliğine ulaşıp olgunlaşma safhasına geçtiği aşamada sap çukurundan meyve ucuna doğru şeritler halinde uzanan mor çizgilere sahip olmaktadır. Yeme olumunda ki meyveler krem-sarı renkte, sulu ve kavun aromalıdır. Bu nedenle bazı ülkelerde "armut kavunu” olarak adlandırılmaktadır. 
 
PEPİNONUN DEPOLANMASI
İdeal depolama koşulları; 7,5-10oC ve %25 90-95 oransal neme sahip bir ortamda 4-6 hafta kadar depolanabilir.
 
PEPİNONUN TÜKETİMİ
Pepinonun meyveleri taze olarak tüketildiği gibi genelde meze olarak, dondurma ile birlikte ve karışık meyve salatalarında garnitür olarak kullanılmaktadır. Pepino bazı ülkelerde süs bitkisi olarak da değerlendirilmektedir.
PEPİNO YETİŞTİRİCİLİĞİ : 

Çok yıllık çalı formunda büyüyen pepino bitkisi, literatürdeki bilgilere göre deniz seviyesinden 800-2700 m yüksekliklerde, 15-25 OC ve %60-80 oransal neme sahip alanlarda yetiştirilebilmektedir. Ancak sıcak- kurak ve soğuk hava koşullarına oldukça duyarlıdır. Suyu çok sever.Yaz aylarında haftada 2-3 kez sulanması gerekir.

Tohumdan üretim şansı çok az olan bu türün, kolay köklenme şansına sahip olması nedeniyle üretimi genellikle çelik ile yapılmaktadır. Doku kültürü teknikleri ile yoğaltımı oldukça kolaydır. Ticari anlamda pepino çelikle çoğaltılır. Elde edilen çelikler torf veya bahçe toprağında hazırlanan çoğaltma ortamında yarıya kadar toprağa sokulurlar. Suyu çok sevdiğinden dolayı sık sık sulama yapılır. Bir hafta sonra köklenen çelikler saksılara dikilir. Köklendirme ortamı 15 oC’nin altında olmamalıdır. İdeal ortam 18-23 oC sıcaklık ve %80-90 nem içeren ortamlarda daha iyi köklendiği tespit edilmiştir.

Pepinonun çiçekleri 1-20 çiçekten oluşan çiçek salkımları şeklinde ve kendisi ile aynı familyaya ait patlicanın çiçekleri ile benzerlik göstermektedir. Salkımlardaki çiçeklerde, çeşitlere bağlı olarak değişmekle birlikte 1-12 adet meyve oluşmakta, bazen da hiç meyve bağlamadığı durumlarla da karşılaşılmaktadır. Başlangıçta yeşil renkli olan meyveler, normal iriliğine ulaşıp olgunlaşma safhasına geçtiği aşamada sap çukurundan meyve ucuna doğru şeritler halinde uzanan mor çizgilere sahip olmaktadır. Yeme olumundaki meyveler krem-sarı renkte, sulu ve kavun aromalıdır. Bu nedenle bazı ülkelerde "armut kavunu” olarak adlandırılmaktadır. Olgunluk zamanını belirleyen bir diğer kriterde meyve briks değeridir. Hasat zamanında bu değerin 10 olması istenmektedir. Briks değerinin düşük olmasından kaynaklanan tadda ki azalmalar tüketici şikayetlerine neden olmaktadır. Hasat olgunluk değerlerinin saptandığı bu safhada yapılmalıdır. Hasadın geciktirilmesi meyvede şeker oranını artırdığı gibi, meyve üzerinde koyu kahve rengi lekeler oluşmasına ve böylece meyve kalitesinin bozulmasına neden olmaktadır. Bu kahverengi benekler üzerinde daha sonra Alternaria sp. Etmenleri oluşmakta ve ürün Pazar değerini yitirmektedir.

PEPİNONUN DEPOLANMASI

Ülkemizde şu ana kadar fazla miktarda üretim yapılmadığından dolayı depolama problemi hiç olmamıştır. İdeal depolama koşulları; 7,5-10oC ve % 90-95 oransal neme sahip bir ortamda 4-6 hafta kadar depolanabilir.

PEPİNONUN TÜKETİMİ

Pepinonun meyveleri taze olarak tüketildiği gibi genelde meze olarak, dondurma ile birlikte ve karışık meyve salatalarında garnitür olarak kullanılmaktadır. Pepino bazı ülkelerde süs bitkisi olarak da değerlendirilmektedir.

PEPİNONUN FAYDALARI:

İçerdiği A ve C vitaminleri sayesinde idrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttırır. Ayrıca yara ve diş iltihaplarına karşı etkilidir. Kan damarlarının kuvvetli olmasını sağlar.

Müşteri soruları ve cevapları

20-12-2008

denemeye değer.

13-04-2009

pepino bizim burada popilo olarak geçmektedir ben bu bitkiyle ilk olarak altı sene önce tanıştım ne oldunu bilmiyordum sonradan ögrendim meyvesi şeker hastalını gerçekten tedavi ediyor çocukların gelişimindede mükemmel bir yardımcılıgı var ben deniz seviy

01-04-2010

karsta yetişirmi acaba

25-04-2010

bu meyve hakkında çok az bilgim var lakin iyi bir meyve beniyakındanilgilendiriyor ben bir şeker hastasıyım bana yarayan bir meyve

27-09-2010

biz bu bitkinin fidesini nerden teğmin edebiliriz artı bakımı dikimi konusunda öğrenim ve yetiştiriçilik hakında sağlıklı bilgi lmak istiyoruz yardımcı olmanızı bekleriz

10-09-2011

mutlaka denemelisiniz yararını göreceğinizin garantisini verebilirim.çalışmalarınızda başarılar dilerim...

11-02-2013

kış şartlarında bile çok güzel fidan gönderdiniz.Çok memnnun kaldım pepino fidesinden .iyi çalışmalar dilerim

14-10-2014

ÇOK MUNTAZAM BİR ÜRÜN GÖNDERDİNİZ. EMEKLERİNİZE SAĞLIK. İYİ GÜNLER. İYİ ÇALIŞMALAR.

mck mck
23-01-2015

bu fide dedikleriniz kaç tane

23-01-2015

Bir adet fide olarak gönderilmektedir.

29-10-2022

çok güzel pepino fidesi gönderdiniz çok teşekkür ederim meuyvesini heyecanla bekliyorum

14-01-2023

çok güzel bir pepino fidesi geldi iyi ambalaj ve hızlı kargo teşekkürler

06-12-2023

Ürün kalitesi harika. Güzelce paketlenmiş ve sorunsuz bir şekilde teslim edildi ve bu kadar lezzetli bir meyveyle Fidanistanbul sayesinde tanıştım, çok memnunum.

Müşteri değerlendirmeleri

5 Üzerinden | 4,85 Ortalama
5 Yıldız
84,62 %
4 Yıldız
15,38 %
3 Yıldız
0,00 %
2 Yıldız
0,00 %
1 Yıldız
0,00 %

Yorum Ekle

Benzer Ürünler

fidan istanbul whatsapp
fidan istanbul loading icon