Türkçe adı: Karabaş Otu
Bilimsel / Latince adı: Lavanta Lavendel Toscane
Familyası: Ballıbabagiller (Lamiaceae)
Anavatanı: Akdeniz havzası, Kanarya Adaları, Kuzey Afrika, Hindistan, Güneydoğu Asya.
Soğuğa dayanıklılığı: En dayanıklı çeşitleri -15 ilâ -20°C'ye kadar dayanır, saksıda yetişen lavanta korunmalıdır.
Bitki sınıfı: Yarı çalımsı, çalımsı ve otsu olabilir. Çok yıllık ve yaprak dökmeyen bir bitkidir.
Bitkinin ömrü: 8-10 yıl arası
Dikim yeri : Gruplar halinde, bordür, alçak çit, eğimli arazi, pencere önü saksıda.
Bahçedeki konumu: Tam güneş alan yerlerden hoşlanır.
Çoğaltma yöntemi: Fide (tohum), daldırma ve çelikleme.
Yapraklar: Yaprakları dökülmez, aromatik, yeşil ve gri.
Çiçeklenme: Çeşitlere göre Mayıs-Temmuz arası. Çiçeklerin rengi mavi, mor, leylâk veya beyaz renkte olur. Hoş kokulu çiçekleri bal arısını çeker.
Toprak isteği: Lavanta bitkisi kireçli topraklara dayanıklı olda dahi, orta - hafif bünyeli, geçirgen, nötr ve hattâ da fakirtopraklarda yetişebilir. Fazla killi toprak yapılarını biraz kumla iyileştirmek mümkündür. Saksıda yetiştirildiğinde, saksı toprağını biraz kumla karıştırın.
Gübre isteği: Toprağa dikim sırasında, olgun kompost ilave edilmesi tavsiye edilir. Sonrasında gübre veya diğer besin maddesi ilave etmenize gerek yoktur.
Yükseklik: 60 ilâ 120 cm arasında boylanır.
Dikim dönemi: Fidelerin toprağa aktarılması (esas yerlerine dikim) genelde mayıs veya haziran aylarında yapılır. Soğuk bölgelerde Lavanta bitkisinin fide üretimi en uygun dönem İlkbahardır. Ilıman bölgelerde, don tehlikesi olmadığından dolayı, lavanta fidelerini yılın herhangi döneminde toprağa aktarılması için hiç bir sakınca yoktur.
Dikim mesafesi: Sıra üzeri 42-50 cm - sıra arası 200 cm
Hasat: Çiçeklenme periyodu boyunca ihtiyaçlara göre toplanır. Çiçeklenme döneminin başında, çiçekler daha fazla kokulu olur. Çiçekler tam açmadan önce hasat edilir.
Soğuk bölgelerde, don tehlikesini önlemek için toprağın üzerini, malçla veya kuru saman örtüsü yerleştirilir.
Dikkat: Lavanta bitkisi fazla sulamadan hoşlanmaz. Kök yapısının iyi yerleşebilmesi için İlk sene sulanması gerekiyor. Daha sonraki yıllar için yağmur suları yeterli olacaktır.
Solmuş çiçek taşıyan sapların düzenli olarak kesilmesi, bitkinin daha fazla çiçeklemesini sağlar. Şekil budaması, adı üzerinde, daha güzel şekil almasını sağladığı gibi, bir sonraki sene bitkinin daha fazla çiçek vermesini şağlar. Dikkat ! Odunlaşmış dalları kesmeyin, sadece gerektiren ince dallar ve solmuş çiçek taşıyan sapların yok edilmesi yeterlidir.
Budama: Yuvarlak biçimini korumak için, ciçeklenmeden sonra budanmalıdır. Yaşlandıkça alt dalları odunlaşır ; özellikle düzenli bir şekilde budanmazsa. Böyle bir durumda, yerine yeni bir bitki dikmek daha iyidir çünkü sert budamagenelde iyi sonuç vermez ; odunlaşmış dallardan nadiren taze dal çıkar.
gerçekten etkileyici bir bitki. Özellikle sağlıklı kök yapısı beni çok memnun etti. Fidanistanbulun uzman ekibi, ürünlerin en iyi durumda teslim edilmesini sağlıyor. Kesinlikle tavsiye ederim.