Fırsatları görmek için giriş yapın
ara

Yeşil Çay Fidanı, 10-15 cm, Saksıda

Tıbbi , Aromatik , Çayı yapılan
%18 İndirim 549,00 ₺ 450,00 ₺
  • 3 - 20 metreye kadar boylanabilir.
  • Ömrü ortalma 100 yıldır.
  • Kuvvetli bir ana kök ve buna bağlı saçak kökler bulunur.
  •  İlk sürgünler yeşildir. Odunlaşmadın başlamasından sonra yılık sürgünler at kısımdan itibaren kahverengine döner.
  • Yapraklar ovaldir. Yaprak kenarları dişlidir. Tomurcukta ve yaprakların alt yüzeyinde .ok küçük tüycükler bulunur.
  • Çiçek sapı kısadır. sepal yapraklar yeşil, 5-7 tanedir. Petaller beyaz veya kirli sarımsı renkte 5 -9 tanedir.
  • Yeşil Çay Fidanı fidanlarımız hepsi saksı içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir.
  • Saksılı fidanlar 12 ay boyunca dikilebilirler.
  • Budamaları yapılmış olarak gönderilmektedir.
  • Etiketli  bitkilerdir.
  • Dikey taşımacılığa uygun özel kutusunda gönderilir.
  • Fidanlığımız Virüs e Nematod Arı Üretim Sertifikalıdır.
  • SKU: -9
  • Barkod: 549846456
  • Stok:FI5013 Adet
TOPRAK İSTEĞİ
Kireçli topraklardan hoşlanmaz. Toprakta kirecin %5 den fazla olması gelişmeyi durdurur. Toprak asit karakterde ph 4,5-6 arasında olmalıdır. Ph 4 den aşağı ve 6 dan yukarı olursa gelişme yavaşlar ve hatta durur. Toprak besin maddelerince ve hümüsce zengin olmalıdır.
Çay supturopik iklim bitkisidir. Ülkemizin çay bölgeleri supturopik iklim bölgesi değilse de mikroklima olduğu için buralarda çay yetiştirilebilmektedir. Çay kuzey yarım kürede 42 0 enlem ile Güney yarım kürede 300 enleme kadar yetişir.

Çayın yetiştiği bölgelerde ısı 0 C altına düşmemelidir. Isı -15 C altına düşerse çay tamamen donar. Çin melezleri -14 C 0 dayanabilirler. Kuraklık olmamak şartıyla yüksek sıcaklıkta çay mahsulü artar. Yıllık ortalama sıcaklık + 140 den aşağı düşerse o bölgede ekonomik çaycılık yapılamaz. Çay bitkisi bol su ister. Yağış yılda 1200 mm olmalıdır. Yağışın verim devresinde aylara hatta günlere göre eşit olarak dağılması gerekir. Çay bitkisinin bol ve kaliteli mahsül verebilmesi için yıllık nisbi nem ortalamasının %70 den fazla olması gerekir. Nisbi nemin aylara göre dağılımı da düzenli olmalıdır.

Çay tabii olarak büyümeye bırakıldığında boyu varyetelere göre değişmekle beraber 3 -20 metreye kadar boylanabilir. Ömrü 100 yıldır.

KÖKÜ:
Kuvvetli bir ana kök ve buna bağlı saçak kökler bulunur.  Ana kök toprak altı suyunun derinliğine göre oldukça derine gider. Saçak kökler toprak yüzüne çok yakın mesafede bulunurlar. Köklerinde havanın azotunun tespit eden mantarlar bulunur. Mantarlar havadan azotu alarak bitkiye verir, bitkiden de kendisine gerekli besin maddelerini alır.

GÖVDESİ:
Esmer veya koyu esmer renktedir. Dallanma kabiliyeti fazladır. Gövde ve dallar üzerinde çok sayıda belirsiz gözler bulunur. İlk sürgünler yeşildir. Odunlaşmadın başlamasından sonra yılık sürgünler at kısımdan itibaren kahverengine döner.

YAPRAK:
Yapraklar ovaldir. Yaprak kenarları dişlidir. Tomurcukta ve yaprakların alt yüzeyinde tüycükler bulunur. Bunlar gözle görülmez.

ÇİÇEK: 
Erkek ve dişi organlar aynı çiçekte bulunur. Çiçek sapı kısadır. sepal yapraklar yeşil, 5-7 tanedir. Petaller beyaz veya kirli sarımsı renkte 5 -9 tanedir. Çayda genellikle yabancı tozlanma hakimdir.

MEYVELER:
Meyveler olgunlaşmadan önce yeşil, olgunlaştıktan sonra kahverengi olur.  Meyve kapsülü 3 bölmeli olup her bölmede 1 adet tohum bulunur.  Tohumlar 1-2 cm çapında küre veya  yarım küre şeklimdedir. Tohumlarda % 20 -30 yağ bulunur.

HASAT

Mayıs ayında toplanan çay miktarı toplam ürünün % 40-45 meydana getirir. Diğer %55-60 lık miktar Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim aylarında toplanır. Yaprak toplama elle yapılmaktadır. En uygun toplama şekli budur. Gelişen toplama makineleri iki  buçuktan daha fazla yaprakların koparılmasına sebep olduğundan kaliteyi düşürür. Toplanan çay yaprakları bastırılmadan sepetlere doldurulur ve fabrikalar ait yaprak alım yerlerine taşınır.

Yorum Ekle

Benzer Ürünler

fidan istanbul whatsapp
fidan istanbul loading icon